Svensk fotboll har som mål att allsvenskan ska vara topp 15 i Europa och därför få en direktplats till Champions League. Allsvenskan är just nu på 24:e plats och har därför en bit att vandra för att komma upp till den platsen som just nu innehavs av Österrike. Håkan Mild, sportchef i IFK Göteborg, menar att det måste till en radikal förändring om allsvenskans kvalité ska kunna höjas såpass mycket. Mild är starkt för ett av de förslagen som har diskuterats inom svensk fotboll.
Förslaget ser ut enligt följande:
* Allsvenskan och superettan minskas till 12 lag var.
* Efter 22 omgångar i vardera serie så fortsätter de åtta bästa i allsvenskan att göra upp om guldet via ytterligare 14 matcher.
* De fyra sämsta i allsvenskan och de fyra bästa i superettan spelar även de en serie med 14 matcher om vilka fyra som spelar allsvenskt kommande säsong.
* De åtta sämsta i superettan spelar 14 matcher där de två lägst placerade lagen åker ur.
* Detta innebär att lagen spelar 36 matcher och att säsongen därmed skulle behöva förlängas.
– Man jagar hela tiden en längre tävlingssäsong. Vår svenska är väldigt kort jämfört med resten av Europa, och det gäller alla åldrar. Att utöka till 16 lag var ju bland annat för att få flera matcher. Med detta förslag skulle du få 22 plus 14 jävligt tuffa matcher som hela tiden gäller något. Sen hur det ska ske och i vilka etapper kan jag inte svara på, men det är en tanke som jag har. Sen vet jag att det inte är så många som håller med mig, säger Mild till FotbollDirekt.se.
Att minska antalet lag i de högsta serierna, hotar inte det bredden?
– Vi har 32 elitföreningar som på något sätt ska komma överens. Vi har 16 lag i en allsvenska, där har vi väldigt olika åsikter och jag har jättestor respekt för andras åsikter men jag delar inte den att allsvenskan ska bestå av 16 lag. Man borde spetsa till det och gör man det på ett sådant sätt så tror jag att det finns möjlighet för svenska lag att vara återkommande i Europa. Det handlar inte alls om att ta bort bredden, för bredden är fruktansvärt viktigt och där måste föreningarna i allsvenskan och superettan vara med och stötta och hjälpa på alla sätt. Att man spetsar eliten betyder inte att man tar bort bredden.
– Om man nu har en sportslig vision där allsvenskan ska vara bland de 15 i Europa så måste man också göra någonting. Man kan inte sitta ner och göra som förut och tro att det ska lösa sig. Det gäller att hitta en tävlingsform där vi tävlar mycket mer än tidigare. I en sådan här serie måste alla ha ett vettigt U21-lag, ett juniorallsvenskanlag och så vidare vilket kommer leda till att vi får fram bra spelare. Jag vill återigen poängtera att breddfotbollen inte är någon motsättning till detta. Men toppen av svensk fotboll måste ha bra organistaioner. Ska vi spela 36 matcher på våra breddgrader krävs bra verksamheter och bra arenor.
Kan det inte bli svårt för ”mindre föreningar” att hävda sig i denna form du föreslår?
– Jag är inte så säker på det. Titta på ishockeyn till exempel där flera ”små orter” kan ha ett jättebra lag. Det kanske till och med blir svårare för storstadslagen där kommunerna har fokus på otroligt mycket annat. Sen handlar det om vilken inställning du har, vad vi vill med det vi gör. Det är för mycket mellanmjölk i dag.
– Det finns en mental fråga där inom svensk fotboll där vi måste höja oss. Vi måste våga vara spetsigare, vi måste våga ställa frågor och öka kraven på föreningar och oss som jobbar i dem.
Om du ska se på ditt förslag med kritiska ögon, vad finns det för nackdelar?
– I mina ögon finns det inget dåligt med detta. Det tillför ytterligare konkurrens och klubbarna måste vara bra för att hänga med i utvecklingen. Detta gör att vi måste tävla ännu mer och det främjar utvecklingen och ökar våra chanser att kunna hävda oss internationellt. Självklart är det konkurrens nu med, men det här ska göra att det blir såpass jämnt i allsvenskan att om du inte kan bedriva en bra verksamhet så åker du tveklöst ur. Man kommer behöva tävla ännu mer.
Hur ser du på sannolikheten att ditt förslag – eller liknande – blir verklighet inom några år?
– Haha, vi har ett beslutsfattande i svensk fotboll med både förbund, distrikt och klubbar och att majoriteten skulle gå på den linjen jag tycker ser jag som ytterst osannolikt. Men förhoppningsvis gör tillräckligt många det.