Ut med det gamla, in med det nya. Så kan man enkelt beskriva tränarförändringarna i allsvenskan den senaste tiden. Rutinerade namn som Jörgen Lennartsson, Peter Swärdh och Pelle Olsson har försvunnit, medan unga och oprövade tränare som Poya Asbaghi, Axel Kjäll... och Luis Pimenta klivit upp på den finaste av fotbollsscener i Sverige.
Det är lätt att slentrianmässigt placera in tränare i olika mer eller mindre permanenta fack och åka med i karusellen som snurrar tack vare trenderna på marknaden, men det är svårt att komma ifrån tanken på att Brommapojkarna nu satsat på något som kan beskrivas som "modernt" när de presenterat sin nye huvudtränare.
***
Luis Pimenta har en tysk mamma och en portugisisk pappa, har bott i Portugal, Luxemburg, England och Norge - och pratar portugisiska, franska, tyska, engelska, spanska, italienska och norska. Han började spela fotboll i fyra-femårsåldern men någon stjärna på planen skulle han aldrig bli, och det insåg han själv fort. Redan som 15-åring bestämde han sig nämligen för att satsa på en tränarkarriär och Pimenta har tagit den "akademiska vägen" till proffsfotbollen. 36-åringen har bland annat studerat på Faculty of Human Kinetics vid Lissabons universitet, precis som stora tränare som José Mourinho och Carlos Queiroz. Totalt har portugisen åtta års universitetsutbildning inom coachning och ledarskap på meritlistan, och han har gått samtliga utbildningssteg som Uefa har att erbjuda för tränare.
Men Pimenta har inte bara satsat på utbildning, utan han har också haft tränaruppdrag på olika nivåer och på olika platser i Europa. Bland annat har han varit ledare på storklubben Benficas fotbollsskola i Lissabon, pojk- och juniorlagstränare i portugisiska toppklubben Belenenses, akademitränare i engelska storklubben Liverpool FC och jobbat inom Manchester Uniteds akademi i Lissabon. De senaste sex åren har han bott i Norge efter att kontakter som han fick under sin tid på universitet i Liverpool fört honom till Hönefoss, där han 2011 blev juniortränare och spelarutvecklare. Två år senare tog han över som assisterande tränare i klubben, som både han och huvudtränaren Roar Johansen, efter vad som i norsk media uppgetts ha varit samarbetssvårigheter, tvingades lämna våren 2014. Några månader sedan fick Pimenta sitt första uppdrag som huvudtränare på seniornivå någonsin, när han tog över Kongsvinger i tredjeligan, och det skulle visa bli en framgångssaga likt den Brommapojkarna stått för de senaste två åren.
***
- Väldigt mycket. Framför allt att vinna.
Pimenta svarar snabbt på frågan om vad han lärt sig i Norge, där han alltså för första gången tog steget upp till seniorfotboll på elitnivå. I september 2014 tog han över Kongsvinger IL, en klubb som gjort många säsonger i högstaligan men som sladdat till ordentligt och då harvade på i tredjeligan. Ekonomin var allt annat än bra och klubben tvingades att satsa ungt och lokalt.
Pimenta tog sig an uppdraget och lyckades fullt ut. Kongsvinger vann nämligen tredjeligan 2015, gick till cupfinal 2016 och föll i kvalet upp till högstaligan som nykomling samma år. Men att vinna och nå resultat är långt ifrån det som portugisen först och främst fokuserar på i sitt arbete med ett lag.
- Man vinner som en konsekvens av en bra process. Det handlar om att utveckla individen och kollektivet. Gör du det på ett bra sätt kommer resultaten naturligt. Jag kommer inte sluta producera talanger bara för att få tre poäng, säger Pimenta.
Under portugisens ledning spelade Kongsvinger en offensiv fotboll med mycket bollinnehav och han var inte rädd för att ge unga spelare chansen, berättar journalisten Henning Danielsen.
- Jag har jobbat med det här i 20 år och har aldrig sett någon bättre i träningsmiljö. Han är energisk, klar och tydlig. Han vet exakt hur han vill ha det. Han kom in och spelade på ett annat sätt än så som norska lag kanske är kända för, sa Danielsen, som jobbar på Kongsvinger-tidningen Glåmdalen, till Fotbollskanalen i dagarna.
Mot slutet av 2016 prisades Pimenta som årets unga tränare av den norska tränarföreningen och i sin motivering beskrev man portugisen som bland annat "stark" och "målinriktad". Man skrev också:
"Trots sin unga ålder utstrålar han en trygghet, kraft och ett engagemang som ger honom auktoritet".
***
Det plingar till i telefonen. En person med god koll på, och insyn i, norsk fotboll ger sin syn på Pimenta via sms.
"Duktig. Galen", står det.
***
Det verkar inte råda någon tvekan om att BP-tränarens personlighet sticker ut. Norska NRK porträtterade Pimenta inför cupfinalen 2016 och skrev då att han är "dedikerad och känslosam". Vidare beskrev man att Pimenta omtalas som en pedant person som värderar respekt och hövlighet högt, "vilket kan upplevas som fascinerande och exotiskt men ibland också irriterande". Norska tränarföreningen skrev i sin tur att Pimenta är "stark" och har ett "sydeuropeiskt temperament" när man utsåg honom till årets unga tränare i Norge 2016.
Henning Danielsen, journalisten på lokaltidningen Glåmdalen, berättar också:
- Luis kunde hamna i bråk i klubbmiljö och han är väldigt krävande. Men resultaten talar för sig själv. Ingen kan ta ifrån honom resultaten. Han är väldigt envis. Det var några turer där det var bråk internt. Jag skrev om att han blandade sig i många personers uppgifter. Efter den artikeln tog det en månad innan han hälsade på mig.
Pimenta drar sig heller inte för att ta till egendomliga metoder för att försöka lyfta sitt lag. I pausen av cupsemifinalen mot Strömsgodset 2016, vid ställningen 0-0, höjdes många ögonbryn när tränaren plötsligt valde att ta med sig sina spelare bort till Kongsvinger-supportrarna som fanns på plats.
- Jag ville att spelarna skulle känna i kroppen att supportrarna hade en tro på att vi kunde klara det. Känslan är viktig, sa Pimenta efter matchen (som Kongsvinger vann med 2-1) enligt NRK.
Hur Brommapojkarnas sportchef Daniel Majstorovic beskriver sin tränarrekrytering?
- Han är en karaktär.
Majstorovic fortsätter:
- Luis står för den fotbollen som vi vill spela. Det finns en tydlighet, han är strukturerad, han har en stor passion och ett stort engagemang. Det finns en passion i honom, från den kultur som han kommer ifrån, och han är en vinnare. Han står för en tydlig spelidé och han har nått fantastiska resultat med en liten klubb i Norge. Han är i starten på sin tränarkarriär och han har en enorm kapacitet, så han kan bli något väldigt spännande i framtiden.
Via sitt nätverk av människor i branschen fick Majstorovic ett tips om Pimenta och efter att ha samlat in information om portugisen träffades duon för ett möte - och då klickade det direkt.
- Efter att jag fick in tipset togs en kontakt och när vi hade träffats första gången gick processen vidare. Det kändes rätt från första början, säger Majstorovic.
Pimenta berättar att han hade känt till BP:s intresse "i några dagar" innan han presenterades av klubben. Allt gick helt enkelt väldigt fort.
- Det var ingen tvekan från min sida efter det mötet. Jag visste direkt att det här skulle hända, jag kände det direkt. När Daniel (Majstorovic) pratar så känns det som att han snor mina ord. Det är en fantastisk känsla att ha för mig som tränare, att sportchefen och klubben har en idé som är mitt i prick med vad jag vill jobba med, säger Pimenta.
På presskonferensen som Brommapojkarna höll i när Pimenta hade skrivit på för klubben tydliggjorde sportchefen Daniel Majstorovic flera gånger att värvningen av den nye tränaren inte kommer att förändra någonting när det gäller sättet som den allsvenska nykomlingen 2018 kommer att spela fotboll på. Majstorovic var noggrann med att poängtera att 36-åringen ska bygga vidare på samma spår som tidigare huvudtränaren Olof Mellberg och assisterande tränaren Azrudin Valentic jobbat upp.
BP vill alltså fortsatt spela en offensiv och fartfylld fotboll, med mycket bollinnehav och teknisk skicklighet - och man vill fortsätta satsa på sina unga spelare från den egna akademin. Det är utifrån den profilen man nu rekryterat Luis Pimenta.
- Det är där vi ska bygga vidare. Luis är helt rätt typ, han har helt rätt profil, säger Majstorovic och motiverar varför man skrivit ett så pass långt avtal (fyraårigt) med Pimenta och hans assisterande tränare Goncalo Pereira:
- Vi har en tro på Luis. Vi ska bygga långsiktigt och det är viktigt att det finns en trygghet.
Pimenta själv är övertygad om att han och BP är en "perfect match".
- Vi delar samma DNA, jag och BP. Vi delar samma värderingar, samma tro. Jag är en person och tränare som gillar att tro på unga spelare, ge unga spelare möjligheten och som hela tiden vill tänka innovativt. Det handlar om en process, både på utanför planen, säger portugisen.
Den nye BP-tränaren pratar mycket om att utveckla laget, men också individerna för att på så sätt göra laget bättre.
- Spelarna ska vara en del av processen. En tydlig individuell planering hjälper dem att lättare ta steg i sin utveckling, säger Pimenta.
Tydlighet, ja, det råder även när det kommer till hur Pimenta vill att hans lag ska spela fotboll.
- I Kongsvinger utvecklade vi (Pimenta och assistenten Goncalo Pereira) en spelmodell som är bollinnehavsorienterad, väldigt offensiv och väldigt dominant. Vi tror på att utveckla ett spel som gör att motståndaren måste anpassa sig till oss mer än vad vi behöver anpassa oss till motståndaren, säger 36-åringen.
- Jag vill se mitt lag och mina spelare dominera. Det måste vara huvudkriteriet. Vi måste vara extremt bra på vår spelidé. Det handlar om förberedelser och att jobba systematiskt. Vi ska ha bollinnehavet och vi ska spela offensivt. Vi hade bäst offensiv i ligaspelet två år i rad i Kongsvinger. Det är bara statistik, men det visar i alla fall vad våra intentioner är. Jag kommer inte till allsvenskan för att mitt lag bara ska försvara sig. Nej, nej. Ambitionen är att vi ska attackera och vara det dominerande laget i våra matcher.
Om Pimenta nu sällar sig till skaran av de tränare i allsvenskan och svensk fotboll som jobbar med periodisering, utifrån den portugisiske gurun Vitor Frades koncept? Ja, du gissade rätt. De tränarna har blivit allt fler de senaste åren, med tanke på att till exempel Elfsborgs tränare Jimmy Thelin och Gif Sundsvalls tränare Joel Cedergren är två kända beundrare av Frade, medan Östersunds succéman Graham Potter och Malmö FF:s guldtränare Magnus Pehrsson har sagt sig inspireras av holländaren Raymond Verheijen.
Frades idéer om taktisk periodisering, som främst fokuserar på det spelmässiga, ligger till grund för Verheijens tänk om hur man ska periodisera ett lags träning i cykler för att undvika skador och ge spelarna bäst möjliga förutsättningar inför nästa match.
- Självklart har jag inspirerats av honom (Vitor Frade). Han är en stor person inom portugisisk fotboll och det är en person jag respekterar väldigt mycket. Det råder ingen tvekan om hans kompetens. Han är väldigt viktig för vår tränarutbildning (i Portugal), säger Luis Pimenta.
- Jag arbetar med periodisering. Varför? För att det är den metoden som jag tror är mest effektiv för att förbereda laget och utveckla spelare. Det är en del av kärnan och själva fundamentet i mitt tränarskap.
Vidare berättar Pimenta att han gärna tar hjälp av statistik och annan data i sitt jobb som tränare.
- Självklart, vi lever i en teknologisk värld och vi måste vara innovativa. Siffror är siffror, men de kan ge oss bra information om vad nästa steg för en spelare eller ett lag är.
Brommapojkarnas sportchef Daniel Majstorovic medger att man tittat mot en mer "modern tränare" när man letat efter sin nye huvudtränare.
- Absolut. Han har ett nytänkande, han är ung, han är hungrig, han vill framåt och han vill skapa något. Han har väntat på rätt projekt och rätt miljö att kliva in i och han faller in i vad vi har tittat på. Han kommer från en tränarkultur som varit framgångsrik i fotbollsvärlden. Allt finns där, men sen är det klart att det är ett jobb som ska göras där ute, säger Majstorovic.
Det finns ju alltid en diskussion kring tränare som själva har spelat på hög nivå kontra tränare som inte har någon egen spelarkarriär. Hur har ni resonerat där?
- Det viktigaste är att det finns en kunnighet. Luis har en gedigen utbildning i bakgrunden. Det finns många topptränare som inte spelat på toppnivå, det är ingen viktig faktor. Absolut inte. Luis har en bra grund att stå på, som utifrån vad han gjort tidigare gör honom spännande. Han står för en tydlighet och en struktur, svarar sportchefen.
***
Genom åren har BP varit en av Sveriges största plantskolor, föreningen har fostrat storspelare på löpande band. Men några större höjder på allsvensk nivå har klubben aldrig nått och de stora talangerna försvinner snabbt i väg till andra klubbar, men det vill man ändra på framöver. Klubbens styrelse, som består av näringslivstoppar och tidigare storspelare, har sjösatt en strategiplan för åren fram till 2020 som kallas för "BP 2.0" och går bland annat ut på att herrlaget ska bli ett etablerat lag i allsvenskan.
- Vi ska bli en stabil allsvensk förening. Då har vi möjlighet att ha kvar de diamanterna som kommer upp. Det här (rekryteringen av Luis Pimenta) är en del i det bygget, säger Daniel Majstorovic.
Huvudtränaren själv räds inte utmaningen. Han är fullständigt övertygad om att han och BP har förutsättningarna för att lyckas väl.
- Nu är målet att jobba hårt. Men jag skulle inte kommit hit om jag inte trott att de möjligheterna (att bli ett stabilt allsvenskt lag) är stora, säger Pimenta som inte är sen med att bygga upp förväntningar på sig själv i BP:
- Om vi ser på framtiden så måste vi satsa på att göra det bästa någonsin i klubbens historia.
BP:s bästa placering genom tiderna är en tolfteplats i allsvenskan, på 34 poäng, 2009.
- Det naturliga är att slå det, konstaterar portugisen.
Du pratar redan om att slå klubbrekord?
- Vi kan inte ha ett annat mål. Det är minimum. Det där är det minsta vi kan satsa på. För vi vill utvecklas som klubb, vi vill göra det bättre hela tiden. Så att göra det bättre än det som är bäst nu måste vara vår minsta målsättning.