När Milos Milojevic anställdes som huvudtränare i januari var ett nytt SM-guld och spel i Europa ett par av huvudmålen. Ett annat var att öka intensiteten på träningarna för att komma närmare den fysiska kapaciteten som Malmö FF:s konkurrenter i Europa besitter.
Det slog bakut under våren, när spelare efter spelare drog på sig muskelskador. Och framme i oktober genomgår MFF en andra skadekris med åtta man frånvarande till kvällens möte med Varbergs Bois.
Under senaste veckornas jonglerande mellan allsvenskan och Europa League har muskelskadorna återkommit när MFF spelat två matcher i veckan. Det får Åge Hareide att kritisera sättet som laget tog sig an säsongen, med många spelare över 30 år och en skadehistorik i bagaget.
- Det är nog ett samband mellan träningsdosering och hårt matchande, säger MFF-tränaren.
- Kör man hårt och ska öka (tränings)mängden, då är det väldigt riskabelt med en åldrande spelartrupp. Det råder det ingen tvekan om. Spelare i mitten av karriären eller slutet av den får passa sig på ett speciellt sätt om de ska hålla en hel säsong. I tillägg till det har vi haft korsbandsskador på tre stycken. Det är en sammansatt skadebild där vi har många muskulära problem nu. Så här sent på säsongen är det också vanligt.
Den norske tränaren tar MFF-laget från 2014 som ett exempel, som vann SM-guld och kvalade in till Champions League under hans ledning. Den upplagans medelålder var betydligt yngre än dagens lag, och MFF klarade av att spela med nästan samma startelva i båda turneringarna menar Hareide.
Han säger att fystränarna gör ett formidabelt jobb och sliter mest av alla, och påpekar att situationen för sommarförvärven blir svårare när de ska hitta in i ett maskineri som inte är väloljat. Ett nyförvärv, Joseph Ceesay, matchades hårt och drog baksida lår under en lättare träning häromveckan.
Är en yngre trupp vägen till att komma närmare konkurrenterna i Europa?
- Har du en lite annan åldersfördelning så har du en större chans att klara det, för då kan du avlasta de äldsta spelarna. De äldsta spelarna är också de som har mest erfarenhet av att spela i Europa och den typer av matcher. Då kanske du kan alternera mycket mer med spel i allsvenskan och spel i Europa.
- I året efter, 2015, såldes väldigt många av våra bästa spelare. Då fick vi in nya spelartyper och satte samman laget, men klarade inte att hålla uppe farten i allsvenskan jämfört med de vi mötte i Champions League. Det är klart att vi gjorde det mycket bättre året innan när vi blev svenska mästare samtidigt som vi spelade i Champions League. Det är ett klart samband i förhållande till att skapa en yngre trupp än det vi har nu. Jag tycker att det är för många av de äldre och erfarna spelarna. Alla spelare har gjort ett kanonjobb som vunnit mästerskapet med Malmö, men jag tror att man alltid ska värdera skadehistorik och matchbelastning när man kommer upp i åldern. Att spela i Europa och allsvenskan är mycket, speciellt i år när det är ett tätare schema på grund av VM.
På många sätt är skadeläget värre i dag än under våren. Då var det Adi Nalic som drog på sig en långtidsskada - nu är de fyra stycken med en sådan prognos, om man räknar in den utlånade Peter Gwargis.
Hareide tränade Christian Eriksen under tiden som Danmarks förbundskapten och säger att han pratade i telefon med Manchester United-stjärnan häromdagen om just toppspelarnas belastning.
- De har ett tufft spelprogram i England plus att de spelar i Europa League. Men han är van vid det och tål det. Han har alltid tålt mycket belastning. Dessa spelare är byggda för att göra det, och det har lite och göra med muskulatur och var du spelar på planen. Får du en skada i detta spelprogram skickar du ut spelarna på planen igen för tidigt, för att de behövs i laget. Då är risken att det blir en ny skada. Det är en ond cirkel rätt och slätt, säger Hareide.