Halmstads BK vann i fjol superettan och gör i år comeback i allsvenskan. HBK är ett klassiskt allsvenskt lag, som är på nionde plats i maratontabellen och har fyra SM-guld, men som under senaste åren har studsat upp och ner mellan allsvenskan och superettan. Det är något som föreningen vill se en ändring på från och med i år.
HBK-managern Magnus Haglund, som mellan 2004 och 2011 gjorde en resa med Elfsborg från mitten till toppen av allsvenskan, är tydlig med att målet är att etablera sig i serien.
- Halmstad har tillhört allsvenskan i 42 av de 50 senaste säsongerna, så många vill nog säga att Halmstad tillhör allsvenskan, men det hjälper inte, då det är något man ska förtjäna. Det känns kul och vi har givetvis ambitioner att etablera oss och bygga det här sten för sten för att på sikt bli ett lag som återigen blir att räkna med, säger Haglund till Fotbollskanalen.
I fjol låg HBK:s stora framgångsrecept i defensiven och kontinuiteten. HBK släppte endast in 18 mål på 30 matcher i superettan under 2020. Andreas Johansson och Joseph Baffo bildade mittbackspar i de flesta matcherna och HBK har samtidigt fått behålla hela sin backlinje från förra säsongen.
- Det blir viktigt som bara den att vi är bra defensivt. Det blir avgörande och det kommer att vara jätteviktigt att vi får det satt. Det blir fundamentet, menar Haglund.
Lagkaptenen Andreas Johansson håller med:
- Vi var väldigt bra i defensiven i fjol, men vi måste självklart jobba på och komma upp ett hack. Jag tror att vi höll 19 nollor i fjol och det tror jag inte att vi gör i år, även om man alltid kan hoppas. Ju längre man håller tätt i matcherna desto längre är man med och kan få in en boll och vinna.
Samtidigt bytte Haglund inte särskilt mycket i sitt lag förra säsongen. Mellan september 2019 och oktober 2020 var HBK världens mest konsekventa lag. HBK gick nämligen under den perioden endast runt på 22 spelare, vilket var färst i hela världen ihop med Wellington Phoenix från Nya Zeeland.
- Jag tror på kontinuitet och att man får det genom att man spelar ihop ett lag och får samhandling genom att spela ofta och mycket tillsammans. Det kommer säkert vara kopplat till prestationer och i viss mån av resultat, som kommer av prestationer. Utgångspunkten är det, men jag vet inte om vi kommer ha mest kontinuitet i hela världen igen. Det vet jag inte om vi kan upprepa.
Är det underskattat med kontinuitet?
- Jag tycker det. Jag menar att samhandling kommer från kontinuitet, då man spelar ihop sig. För att bli bra behöver man sätta en samhandling på planen, men det finns många vägar till framgång och för oss var det en framgångsfaktor. För en annan klubb kan det vara att man roterar. Det finns nästan inga facit alls i fotboll.
En av få nya spelare i år i HBK är Marcus Antonsson. Anfallaren är till viss del fostrad i HBK, men har sedan flytten till Kalmar FF 2014 även tillhört Leeds United, Blackburn Rovers, Malmö FF och Stabæk. Nu har han kommit in på lån från MFF över den här säsongen.
Haglund menar att det är en spetsvärvning som kommer att betyda mycket för bollklubben.
- Det betyder jättemycket. Marcus är en väldigt vass djupledsspelare, som gör att vi kan skapa målchanser på ett enklare sätt genom egentligen bara en passning in bakom. Då kan vi få den stora målchansen. Det betyder massor för oss, så vi är väldigt glada över att vi lyckades med det.
Andreas Johansson är inne på samma spår:
- Marcus är en måltjuv som gjorde mål mot oss i cupen för någon månad sedan när han spelade i Malmö. Han är oftast på rätt plats och petar in dem, men gör även fina mål också. Han är där och hugger, så det är jätteviktigt att få in en sådan spelare. Han är även stark i sitt djupledsspel, men kan också spela felvänd, då han är hyfsat stark. Det är en jättebra värvning och välkommet för vår del.
Kan Antonsson vara skillnaden mellan nytt kontrakt och att ramla ur?
- Ja, absolut. Det kan han vara, säger Haglund.
Halmstads BK ställs mot BK Häcken den 11 april i den allsvenska premiäromgången.