Javier Hernández befinner sig, när Fotbollskanalen når honom, på ett träningsläger med polska Cracovia Kraków i Turkiet. Han är i sin femte klubb på fyra år. Nu tränar han för att behålla formen från i höstas i polska högstaligan för att bidra till att det tolfteplacerade laget lyfter några placeringar under våren i tabellen. Han har, enligt klubbens presschef, sett fram emot intervjun, även om det inte gäller det han möjligen är mest glad över just nu, att äntligen ha hittat rätt i karriären igen.
Några hundra kilometer bort, från Hernández träningsläger i Turkiet, tilläts hans tidigare klubbkamrat Nauzet Pérez koppla av i solen i cypriotiska ligan. Han var nära att hålla nollan och släppte endast in ett mål, när hans Apoel i veckan besegrade jumbon Ethnikos Achnas med hela 7-1. Det var en seger i mängden för honom, i jakten på ett nytt ligaguld.
I Hernández och Pérez hemland kämpade landsmännen Ivan Díaz och Raul Ruiz vidare på varsitt håll i lägre katalanska och spanska divisioner, medan José Zamora höll sig borta från fotbollsplanen. För sju år sedan var de alla lagkamrater i Halmstads BK, mycket har hänt sedan vårsäsongen 2011.
Den spanske tränaren Josep ”Pep” Clotet Ruiz lämnade, efter SM-guldet 2010, Malmö FF som assisterande tränare för att ta över som huvudtränare i HBK. Han hade inte särskilt mycket pengar att förfoga över till nyförvärv och fick i stället utnyttja sitt kontaktnät i Spanien för att förstärka truppen.
Den tidigare Espanyol- och La Liga-meriterade innermittfältaren Ivan Díaz var först ut att anlända till klubben som den förste spanjoren i allsvenskan på 17 år. Lite mer än en vecka senare skrev den tidigare Mallorca-målvakten Nauzet Pérez på för klubben och i början av februari anlände tre Real Madrid Castilla-spelare – centrale mittfältaren Javier Hernández, yttern José Zamora och anfallaren Raul Ruiz – på låneavtal över juni månad samma år.
- Jag gillade landet, men jag gick egentligen dit eftersom att Pep bad oss att komma dit. Han sa att det skulle bli en bra upplevelse för oss, vilket det också blev. Jag var väldigt lycklig där, säger Hernández, som är kusin till den tidigare Real Madrid-stjärnan Guti, till Fotbollskanalen.
Det dröjde däremot inte länge förrän glädjen och entusiasmen kring de spanska spelarna och den nya satsningen var utbytt till dess båda motsatser. Efter ett kryss i premiären mot Kalmar, så började förluster och röda kort att hopa sig som mörka moln över Örjans Vall.
Zamora boxade i den andra omgången Jimmy Durmaz i magen efter en brottningsmatch i 1-2-förlusten mot Malmö FF på Swedbank Stadion, medan Joe Sise och Tomas Zvirgzdauskas tog och ett varsitt rött kort i 0-2-förlusten mot Gais omgången efteråt. Nauzet Pérez avslutade i den sjunde omgången kortkavalkaden med att ta ett rött kort i bortaförlusten mot Djurgården. Han fick lunka av planen efter att ha slagit till anfallaren Philip Hellquist på Stockholms stadion.
- Det är klart att de röda korten påverkade oss. Vi ledde med 1-0 i andra halvlek mot Malmö och vi hade vunnit matchen om inte jag hade blivit utvisad. Jag tror att dynamiken i gruppen hade varit annorlunda om vi inte hade fått alla röda kort. Det var problematiskt och gav oss en dålig start på säsongen, säger Zamora.
Det blev två kryss och fem förluster på de inledande sju omgångarna. HBK var placerat sist i allsvenskan och redan i maj spekulerades det i att den spanska eran var nära ett slut.
- Jag tror att anledningen var att Peps spelidé krävde en lång process av anpassning, vilket gjorde att det var svårt att uppnå den inom bara ett par månader i ett helt nytt land, säger Zamora.
Díaz och Pérez uppgavs, under stora delar av tiden i Halmstad, må dåligt, vilket gjorde att det inte dröjde länge förrän deras tid var över i föreningen. I början av juni bröt båda sina kontrakt med bolllklubben.
- Jag mådde bra i Halmstad, så det var inte anledningen till att jag lämnade klubben. Jag fick däremot en dotter och fick inte tillåtelse att åka hem till min familj i Spanien för att träffa henne, så jag valde därför att bryta kontraktet. Jag är tacksam över min tid och hade inga problem annars i Halmstad, säger Díaz.
För Real Madrid-spelarna var det annorlunda. De uttryckte alla en önskan om att få stanna kvar i HBK, men när Real Madrid ville ha tillbaka spanjorerna för att jaga uppflyttning till Segunda División med Castilla och HBK:s dåvarande ordförande Göran Johansson uttalade sig om att klubben inte ville förlänga, så fick de lämna klubben.
- Sanningen är faktiskt att de ville förlänga med oss, men omständigheterna i Real Madrid gjorde att vi behövde komma tillbaka dit. Vi hade kontrakt där och de ville ha tillbaka oss. Det var däremot en väldigt fin tid i Halmstad, säger Zamora.
Ett halvår tog det. Sedan var alla spanjorerna borta igen, lika plötsligt som de dök upp på Örjans vall. Clotet Ruiz fick sparken i början av juli, Jens Gustafsson tog över och klubben rasade ner i superettan som klar jumbo. Det är allmänt känt att HBK sedan dess haft svårt att etablera sig i allsvenskan igen, men mindre känt är vad som egentligen hände med Real Madrid-spelarna, den tidigare Espanyol-mittfältaren Iván Díaz och den hetlevrade målvakten Nauzet Pérez?
De följde alla olika vägar in i framtiden.
Hernández, Ruiz och Zamora återvände alla till Real Madrid Castilla och slutförde säsongen med laget. Det var en av spelarnas sista hela säsong i karriären. Zamora drabbades därefter av ytterligare en allvarlig knäskada i ett redan sargat knä och tvingades sommaren 2012 att lägga skorna på hyllan.
I dag bor han i Barcelona, är lärare på Espanyols fotbollsskola och studerar engelska.
- Läkarna rådde mig till att sluta spela, samtidigt som jag hade så pass ont att jag inte kunde fortsätta att spela på en hög nivå. Jag trivs i stället bra med mitt nya arbete, då jag verkligen har möjlighet att dela med mig av mina erfarenheter till ungdomarna för att de verkligen ska kunna njuta av fotbollen, säger Zamora.
Hernández och Ruiz lämnade i sin tur Castilla för spanska tredjeligan och Salamanca respektive Albacete. För Hernández blev det en mardröm, då han bara två år efter ankomsten fick lämna igen, då klubben gick i konkurs. Det var inte sista gången han behövde lämna av samma anledning, då han bara ett år senare även tvingades lämna Ourense i samma division, åter för konkurs.
Men de otursfyllda klubbvalen tog inte slut. Efter korta sejourer över runt ett år i spanska Burgos, rumänska Poli Timisoara, polska Gornik Leczna och azerbajdzjanska Gabala, så har han först nu hittat rätt i polska Cracóvia Krakow, som ligger på tolfteplats i Ekstraklasa.
- Jag hade otur eftersom att båda klubbarna försvann. Det var bara att gå vidare. Jag gick därefter till Rumänien, men fick inte ut min lön där, så det var därför jag gick vidare till Polen. Jag fick dock inte ett nytt kontrakt där, så då blev det Azerbajdzjan, där klubben också hade dålig ekonomi. Men nu trivs jag väldigt bra där jag är i dag, säger Hernandez.
- Jag har nästan spelat alla matcher hittills och gjort fem mål i ligan. Jag är glad, trivs bra och saker och ting fungerar bra här. Jag hoppas på att göra fler mål när ligan drar igång igen, fortsätter han.
Ruiz valde till skillnad från Hernandez att stanna i Spanien. Han blev under första säsongen utlånad från Albacete till UD Sanse för att året efter tillbringa säsongen i Albacete innan han sommaren 2014 lämnade för CD Guijuelo, där han i år gör sin fjärde säsong som startman i den spanska tredjeligan.
Díaz, som i år fyller 40 år, tog i sin tur också en liknande väg som Ruiz gjorde med spel i Spanien. Han gjorde en säsong med Leganés innan han flyttade till Nya Zeeland för en kortare sejour i Auckland City och därefter började runda av karriären i lägre divisioner med spel i dag för CF Ripoll i den katalanska tredjeligan.
- Jag är både spelare och tränare i Ripoll. Jag bytte klubb en hel del efter Halmstad för att få uppleva så mycket som möjligt av fotbollen. Jag följer dock fortfarande nyhetsflödet om HBK via internet, säger Díaz.
Nauzet Perez fick i likhet med sina landsmän börja om i Spanien, men tog till skillnad från dem en lite rakare väg uppåt i karriären. Efter en säsong med Mirandés i den spanska tredjeligan och tre säsonger med Sabadell i den spanska andraligan, så skrev han på för Osasuna, som två säsonger senare tog sig upp till La Liga.
Därefter gjorde han en tredje säsong med klubben i högstaligan och lämnade inför den här säsongen för titeljagande och Champions League-meriterade Apoel i Cypern, där han i dag är förstemålvakt och leder laget mot sjätte raka ligatiteln.
I år är det sju år sedan fem spanjorer bytte värmen och glamouren i Spanien mot ett halvår i kyla och bottenstrid med HBK i allsvenskan. Det blev möjligen inte riktigt som de tänkte sig och kanske inte heller efteråt, men trots det minns några av dem tiden med värme och kärlek.
- Jag, Javi och Raul älskade verkligen Halmstad och Sverige. Vi hittade på många roliga saker på fritiden för att lära oss mer om staden. Vi var som en familj. Jag följer fortfarande Halmstad och önskar det bästa för klubben, samtidigt som jag hoppas få besöka staden igen, säger Zamora.
- Jag har bara väldigt goda minnen från Halmstad. Jag skulle gärna vilja komma tillbaka dit för att besöka staden och klubben. Jag minns hur vänliga alla människorna var där, säger Díaz.
HBK har, sedan den spanska eran 2011, inte haft någon spansk spelare i laget. När vågar bollklubben sig på en liknande satsning igen?
Fotbollskanalen har sökt APOEL Nicosia och Nauzet Perez, men målvakten valde att avböja en intervju om sin tid i Halmstads BK.