Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Idrotten begär krispaket av regeringen - men elitklubbar inte viktigast: "Inriktad på den ideella sidan"

Allsvenskan

RF kommer att begära ett krispaket av regeringen.
Men elitklubbarna är inte högst prioriterade.
- Jag är sedan ett dygn tillbaka väldigt inriktad på vad vi gör på den ideella sidan, säger ordföranden Björn Eriksson till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån/TT.

Precis som samhället i stort är det krisläge inom fotbollsvärlden. Den allsvenska seriestarten ser av allt att döma ut att skjutas upp, där väntar Svensk Elitfotboll och Svenska Fotbollförbundet nu in beslut från Uefa gällande EM, innan en ny planering läggs. Bortfall av biljettintäkter för klubbarna och sponsorer som också drabbas rejält slår av förklarliga skäl hårt på klubbarnas kassor och ju längre uppehåll det blir desto värre.

Riksidrottsförbundet är paraplyorganisation för den svenska idrottsrörelsen och ordföranden Björn Eriksson berättar att man under måndagskvällen kommer att ha ett extra styrelsemöte för att komma fram till en summa pengar man ska begära av regeringen. RF:s bedömning är att idrottsrörelsen är i skriande behov av ekonomisk hjälp.

Annons

- Svar ja, säger Eriksson till Fotbollskanalen.

Enligt Eriksson ligger dock organisationens fokus på att få in pengar till olika ideella idrottsklubbar och verksamheter. Elitklubbarna på dam- och herrsidan hamnar längre ner på prioritetsordningen.

- Nu har vi pratat väldigt mycket om grejer som har att göra med stora klubbar och slutspel för väldigt stora belopp. Jag är sedan ett dygn tillbaka väldigt inriktad på vad vi gör på den ideella sidan eftersom 2015, när det var en flyktingkris, så var det civilsamhället som bar upp det hela. Om vi nu gör vad vi kan för att förändra träningsmetoder och annat, se då till att människor och barn har någonting att göra. På vilket sätt är man från statens sida redo att stödja oss? Jag tror att vi kommer att behöva det stödet, säger Eriksson.

- Om du gör prioritetsordningen så är det viktigaste att vi klarar pandemin och då spelar den ideella verksamheten en oerhört stor roll. Hur vi sedan gör får vi komma tillbaka till med anledning av när att de här evenemangen (exempelvis allsvenskan red. anm) faller bort så smäller det till även i de ideella delarna. Det blir mer en fråga om bortfall kring inkomster för ideell verksamhet än hur man ska klara av den professionella idrottens eget liv. Det är nog så viktigt, men den ideella rörelsen står just nu högst upp.

Annons

Björn Eriksson säger att RF för fem år sedan fick runt 200 miljoner av regeringen för att klara den stora tillströmningen av människor till Sverige. Än så länge vill han inte bjuda på några siffror, men att det skulle bli mindre än så menar han är ganska osannolikt.

- Tittar du på påfrestningen i ett kortare perspektiv så förefaller det inte vara mindre om man följer pandemisiffrorna. Dessutom är det lite bråttom. Det är inget vi kan ta tag i efter sommarsemestern.

På onsdag ska Björn Eriksson träffa kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP) och där kommer med största sannolikhet ett önskemål om ett krispaket till idrotten framföras.

- Jag kommer att återkomma med mer exakta tal. Men min uppmaning är: glöm inte satsningen på den ideella sektorn nu.

Båda delar (elit och ideell verksamhet) skulle må bra av hjälp, men ni trycker på att inte glömma bort den ideella verksamheten?

Annons
- Helt riktigt. Just nu känner jag att det viktigaste är att bidra till hur vi får stopp på pandemin.

Kommer det i så fall rinna ner några pengar till elitklubbar i exempelvis allsvenskan på herr- och damsidan?
- Det är en fråga i sig. Nummer ett är det som går till ideell idrott, nummer två är den ideella verksamheten och nummer tre den professionella delen som drivs kommersiella strukturer typ SEF och SHL. Det är de tre och det är kanske just nu ettan och och tvåan jag jobbar mest med.

När regeringen gick in med ett stödpaket senast delades pengarna ut till RF som i det här fallet fick fungera som myndighet, därefter till de olika regionerna och specialförbunden, likt Svenska Fotbollförbundet.

Vad gäller det faktum att staten infört subventioner kring så kallade korttidspermitteringar, att man täcker en stor del av företagens lönekostnader, så är det oklart om det är ett stöd fotbollen kan använda sig av. Varken Svensk Elitfotbolls ordförande Lars-Christer Olsson, Spelarföreningens generalsekreterare Magnus Erlingmark eller RF:s Björn Eriksson vågar svara på den frågan då Fotbollskanalen ställde den under måndag förmiddag. Men det är något som Eriksson kommer att ta upp med Amanda Lind på onsdag.

Annons

- Det en av de frågor jag ska väcka.  Nu är det emellertid så att en stor del av vår verksamhet, vilket normalt är en styrka, är ideellt arbetande människor. Det är därför lite svåröversatt, säger Eriksson.

Publicerad 2020-03-16 kl 14:45

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS