Efter skandalderbyt mellan Djurgården och AIK på Tele2 Arena i söndags har justitieministern Gunnar Strömmer (M) kallat Svenska Fotbollförbundet till ett krismöte. Detta då Strömmer tidigare förklarat att han vill ha en redogörelse över säkerhetssituationen inom svensk fotboll och diskutera lämpliga åtgärder.
Under fredagsförmiddagen hölls mötet på regeringskansliet där Strömmer, andra representanter för regeringen samt SvFF, Svensk Elitfotboll och Polisen närvarade. På en pressträff efteråt berättar justitieministern att parterna diskuterade den obalans som råder mellan rättsväsendet och klubbarna när det gäller att porta de som gör sig skyldiga till lagbrott.
För att hjälpa klubbarna i arbetet öppnade Strömmer för lagförändringar.
- Det här är frågor som inte är unika för Sverige, men vissa händelser har en formativ betydelse för var problem tar vägen - och det här var en sådan händelse. Vi har nu fått en djup insikt i strategin för att motverka våldsverkan på både kort och lång sikt, inleder Gunnar Strömmer.
- Vi är beredda att göra vårt från politikens sita gällande det långsiktiga. Om det finns regelverk som lägger hinder i vägen eller som behöver spetsas för att kunna urskilja de som begår brotten - exempelvis om det krävs att vi tittar på hantering av bilder, kameraövervakning eller maskeringsförbud - så har vi startat en intern process för att göra detta.
Justitieministern fortsätter:
- Det kommer inte att lösa problemen den här hösten, utan där krävs kortsiktigt arbete. Strategin vi har valt bygger på att två aktörer är aktiva: dels det rättsstatliga med polis och åklagare som delar ut tillträdesförbud, dels arrangörerna. Vi tycker att det är en obalans mellan rättsstatens 200-300 tillträdesförbud och arrangörernas 40-50 (avstängningar). Där har idrotten själv uttryck att man måste steppa upp då det finns en problematik där.
- I det korta loppet är det arrangörerna som måste kliva fram och själva använda avstängningar i mycket högre grad än i dag, samt öka säkerheten i övrigt kring arrangemangen. Klubbarna måste börja våga använda instrumenten som redan finns. Samtidigt är vi öppna för att skruva på regler för att ge klubbarna mer kraft att göra detta.
Vidare meddelade Strömmer att regeringen och SvFF, Sef samt Polisen ska ha ett uppföljningsmöte i höst.
- Då ska vi för varandra redovisa vilka steg som tagits för att trovärdiggöra strategin. Detta för att upprätthålla trygghet och säkerhet för vanligt, hederligt folk som vill gå på idrott men inte vill ha något med det här (våldet) att göra. Det fanns en stor enighet på mötet att det måste vara slut på det här nu.
Idrottsminister Jakob Forssmed (KD) gick i sin tur hårt åt klubbarna och menade att företrädarna behöver ta ansvar för hur de uttrycker sig kring lagbrott i samband med matcher.
- Överslätandet och bagatelliserandet av det som sker på arenorna måste upphöra. Det måste bli en enighet i fotbollen kring det här, att man talar med en och samma röst i dessa frågor, säger Forssmed.
- Ibland talas det om att det är samhällsproblem som flyttat in på arenorna, och det är förvisso sant. Men det skapas också ett samhällsproblem om man legitimerar våld, våldsuttryck och den typen av händelser som inte skulle accepteras någon annanstans. Det är en långsiktig värderingsattityd som måste förändras, även hos klubbarna.
Han avslutar:
- Jag tycker att det har varit för många senaste åren, men framför allt senaste veckan, som bidragit till att förminska och bagatellisera det som hänt. Men på mötet upplevde jag en enighet kring att det måste vara slut på det nu, säger Forssmed.
Med anledning av skandalscenerna i derbyt har SvFF tillsatt en haverikommission.