När AIK sålde Nabil Bahoui till Al Ahli sommaren 2015 uppgav klubben till Svenska Fotbollförbundet att man i samband med affären representerades av SPM Sport Agency (skotskt brevlådeföretag, enligt Dagens Nyheter) och en kvinna som har sin bas på Malta. Men under tisdagen meddelade klubben på sin hemsida att det var agenten Hasan Cetinkaya som företrädde AIK i förhandlingen som ledde fram till att Bahoui flyttade.
"SPM Sport Agency representerade AIK Fotboll i förhandlingen med Al-Ahli SC. SPM Sport Agency är partner till fotbollsagenten Hasan Cetinkaya. Den som företrädde SPM Sport Agency, och därmed AIK Fotboll, i förhandlingen var Hasan Cetinkaya", skrev AIK i en text på sin hemsida.
Kvinnan som AIK rapporterade in till förbundet som klubbens förmedlare i övergången nämnde klubben ingenting om. Hon är, enligt DN, inte en agent utan en "företagsbildare”. Det bolag som hon representerar erbjuder bland annat bankkonton i skatteparadis, skatteplanering och möjligheten att köpa EU-medborgarskap, enligt tidningen.
I dag måste agenter som vill vara verksamma i Sverige registrera sig hos, och godkännas av, Svenska Fotbollförbundet. När Bahoui flyttade till Saudiarabien gällde dock ett annat regelverk. Det ställde mindre krav på spelare och klubbar, men de som lät sig representeras av en agent skulle åtminstone rapportera in till förbundet vem eller vilka som man företrätts av i enskilda affärer.
Svenska Fotbollförbundet utreder just nu affären som tog Nabil Bahoui till Al Ahli och att AIK nu meddelat att man representerades av Hasan Cetinkaya kan få konsekvenser.
"Såväl enligt då gällande förmedlarreglemente som enligt det nu gällande ska den person som de facto utfört förmedlartjänsten också vara den som registreras som förmedlare. Har flera personer deltagit ska samtliga registreras", skriver förbundsjuristen Christine Stridsberg i ett mejl till Fotbollskanalen.
Hon fortsätter:
"SvFF utreder för närvarande de uppgifter som framkommit om AIK:s försäljning av Bahoui 2015. Utifrån vad som framkommer av denna utredning och med hänsyn till bl.a. preskriptionsfrågor kommer vi därefter att avgöra om det ska ske en anmälan till Disciplinnämnden".
Även Hasan Cetinkaya har, i en intervju med Aftonbladet, bekräftat att han var delaktig i affären.
- Jag genomförde Nabil Bahouis affär till Al-Ahli ihop med en samarbetspartner, SPM Sport Agency. Företaget representerade AIK och var registrerat hos Svenska Fotbollförbundet enligt de regler som var då. Det har även AIK helt riktigt besvarat. Det var ett helt annat agentreglemente då, säger agenten.
Skulle SvFF nu komma fram till att de nya uppgifterna som AIK och Cetinkaya lämnat är korrekta, och förbundet bedömer att preskriptionstiden inte löpt ut, så kan klubbens agerande anses vara ett brott mot dåvarande förmedlarreglementet.
"Ja, lämnar man felaktiga uppgifter om vem som varit förmedlare kan det vara ett brott mot förmedlarreglementet. Huruvida det skett någon överträdelse i det här enskilda fallet får vi återkomma till när utredningen är klar", skriver SvFF-juristen Christine Stridsberg.
Än så länge har inte SvFF bestämt sig för om man ska anmäla AIK till disciplinnämnden, som skulle kunna straffa klubben med exempelvis böter om brott mot det nämnda regelverket kan påvisas.
SvFF:s chefsjurist Anders Hübinette bekräftar för Fotbollskanalen att AIK inte rapporterade in Hasan Cetinkaya som en företrädare för klubben i samband med affären. Om de nya uppgifterna som AIK och Cetinkaya nu lämnat säger Hübinette:
- Det är just en av de frågorna som vi tittar på just nu.
På sin hemsida har AIK uppgett att SvFF skickat en begäran till klubben om att de även ska klargöra bolaget Palm Elevens uppdrag i samband med affären.
"Vi kan bekräfta att vi förelagt AIK att inkomma med vissa uppgifter till SvFF. Vad vi närmare efterfrågat kommer vi under pågående utredning inte att kommentera närmare", skriver förbundsjuristen Christine Stridsberg om det.
Det var i söndags som Dagens Nyheter rapporterade att AIK anlitade ett brevlådeföretag när man sålde Nabil Bahoui till Al Ahli sommaren 2015, och att en faktura kopplad till transfern nu hittats i en razzia som polisen genomfört mot en knarkfabrik söder om Stockholm.
Fakturan är daterad till april 2018, trots att övergången genomfördes nästan tre år tidigare, och den skickades från ett bolag i Estlands huvudstad Tallinn, BlueBlueSky OÜ, som drivs av två svenskar med ”långt kriminellt förflutet”, enligt DN. Bolaget som fick fakturan är den schweiziske agenten Marco Lichtsteiners företag Palm Eleven AG. Och den rörde "framtagande av förhandlingsstrategi och villkor" för Bahouis flytt från AIK till Al Ahli. Summan på fakturan? 80 000 euro, omkring 800 000 kronor.
Till Svenska Fotbollförbundet uppgav dock AIK, i samband med affären, att man representerades av det skotska bolaget SPM Sport Agency och en namngiven kvinna med bas på Malta när man sålde Bahoui. För DN har klubbdirektören Björn Wesström, som var sportchef när övergången genomfördes, dock bekräftat att Palm Eleven fick betalt för försäljningen eftersom bolaget "hade ett avtalet ägande i spelarnas ekonomiska rättigheter".
SPM Sport Agency är, enligt DN, ett numera nedlagt brevlådeföretag i Skottland. Det var ett kommanditbolag, som gör det möjligt att gömma undan vilka som är bolagets verkliga företrädare, då det inte behöver finnas en styrelse med fysiska personer eftersom andra bolag godkänns som representanter för företaget. Just det här bolaget, SPM Sport Agency LLP, grundades av två anonyma bolag i Belize i Centralamerika, och därmed är det omöjligt att veta vem som egentligen äger bolaget.
AIK har meddelat på sin hemsida att man inte har någon koppling till BlueBlueSky OÜ eller haft någon kännedom om företaget. Vidare har klubben berättat att man startat en utredning om Bahoui-affären och att man inte kommer att ge fler kommentarer i ärendet förrän den är klar.
Fotbollskanalen har sökt AIK för en kommentar om varför man inte rapporterade in till förbundet att Hasan Cetinkaya var delaktig i Bahouis övergång, hittills utan framgång.