Djurgården överklagade i mars ett av polisens arrangörsvillkor för mötet med Hammarby i svenska cupen. Villkoret gällde att Djurgården som anordnare ansvarar "för att pyrotekniska varor inte kan föras in på arenan/idrottsanläggningen". Det villkoret har varit återkommande i tillståndsgivningar för svenska lag under den här säsongen.
I Förvaltningsrätten fick Djurgården avslag, men i början av november fick föreningen, efter överklagande till Kammarrätten, rätt. Då skrev Kammarrätten så här i ett pressmeddelande om beslutet:
"Kammarrätten har i sin prövning kommit fram till att samma krav på tydlighet som ställs på tillsynsmyndigheters förelägganden och förbud även bör gälla för villkor som meddelas av Polismyndigheten med stöd av 2 kap. 16 § ordningslagen. Enligt kammarrätten uppfyller det aktuella villkoret inte kravet på tydlighet. Kammarrätten har därför beslutat att villkoret ska upphävas".
Nu har överklagandetiden gått ut för att överklaga Kammarrättens beslut och därmed har Djurgården i slutändan fått rätt i frågan angående villkoret.
Mats Jonsson, evenemangsansvarig i föreningen, ser det som en stor seger.
- Vi har väntat in överklagandetiden, då det finns en motpart i det här i Polismyndigheten och de hade också rätt att överklaga om de anser att de har blivit felaktigt bedömda i det här ärendet och det utgår vi ifrån att de inte tycker, då de inte har överklagat, säger han till Fotbollskanalen och fortsätter:
- Vi ser ärendet som en ganska stor framgång. Vi har argumenterat redan från början om vad vi tycker har varit rätt och det här har ju varit rätt enligt även domstolens mening nu. Det är av ganska avgörande betydelse utifrån hur tillstånd formuleras och utifrån vad som framgår av tillstånden i hela fotbolls-Sverige och i hela evenemangs-Sverige.
Jonsson menar nu att den typen av effektvillkor, som Djurgården överklagade om att arrangören har ansvar för att bland annat pyroteknik kommer in på arenor eller exempelvis att arrangörer har ansvar för att drogpåverkade människor tar sig in på arenor, kommer att göras om i tillstånden till 2020. Jonsson tror därmed nu att det i stället blir villkor som syftar till åtgärder i stället för effekter framöver, som det villkoret föreningen överklagade.
- Ja, men det är man ju så illa tvungen att göra. Polismyndigheten har att förhålla sig till vad svensk lag säger, liksom alla vi andra. Nu har Kammarrätten kommit fram till att den villkorsgivning som polisen tillämpade under 2019 i många fall inte har varit korrekt. Då måste man hitta andra åtgärder eller villkor som är handlingsdirigerande snarare än att man ska uppnå effekter. Det tycker vi är av godo. Det är positivt, då det är precis så en villkorsskrivning ska vara, att man vägleder en arrangör till att göra vissa åtgärder för att komma tillrätta med olika diverse problematiker som eventuellt kan finnas, säegr han.