För några få år sedan var Jönköpings Södra ett bottenlag i superettan. Nu har de en långsiktig ambition om att vinna SM-guld. Några av spelarna kan vara med på hela den möjliga resan.
Fredric Fendrich (i A-laget sedan 2006), Tommy Thelin (2007), Tom Siwe (2008), Daryl Smylie (2009), Jesper Svensson (2009), Robert Gojani (2011), André Calisir (2012), och Joakim Karlsson (2012) är några exempel. I den allsvenska premiären lär sju av dem vara med i startelvan, för även om laget blir allt bättre så är spelarna ofta desamma.
Jönköpings Södra håller kvar spelarna eftersom det har visat sig att deras äldre spelare också kan höja sig och bli bättre. Tränaren Jimmy Thelin förklarar:
- De har utvecklats, de jobbar hårt, de är ambitiösa. De har visat att de har gått vidare. De fick en fjärdeplats 2014, de vann 2015, kom tolva förra året, och de fortsätter att ha kvar den här ambitionen. De tar steg hela tiden.
- Så länge det lyser i ögonen på dem och de brinner för den här klubben, då är spelarna kvar om de är bra nog. För oss finns det ingen åldersgräns i elitfotboll. Om du är 17 eller 34, är du bra så spelar du.
Siffrorna kring Jönköpings Södras kontinuitet är imponerande. Det allsvenska snittet är att en spelare har varit i sin nuvarande klubb i 700 dagar.
Enligt Transfermarkt har Jönköpings Södras spelare varit där i nästan 1400 dagar i snitt. Jämför det med tvåan på listan, Kalmar FF:s 1000 dagar.
Inte heller den här vintern har föreningen försökt få in många nyförvärv. Pawel Cibicki gick tillbaka till Malmö FF, in kom Árni Vilhjálmsson. Viktor Rönneklev slutade, in kom Stefan Karlsson. Damir Mehic ville vara förstemålvakt i Gais, in kom Evgeny Kobozev.
Ersätta det som behövs ersättas, men prioritet är att utveckla det som redan finns. Dock lär något mer komma in då reserverna Liridon Silka, Pär Ericsson, Moses Ogbu, och Tobias Nilsson också har lämnat.
Tanken är dock att en del inte ska lämna Jönköpings Södra bara för att spelarkarriären tar slut.
- Vi har en bakgrund som klubb med en väldigt kort nutid i elitfotbollen, så vi försöker bygga en identitet och kultur där förhoppningsvis en del av de här lokala spelarna blir tränare eller kvar i staden.
Rönneklev är ett exempel. Han slutade spela i vintras och tänkte lämna elitfotbollen. Då tog Thelin ett snack med honom. Numera är Rönneklev assisterande tränare i Jönköpings Södra II (en ihopslagning av U21 och U19) och ska även jobba med akademin.