Nyligen offentliggjordes en förundersökning gällande bland annat tolv personer som åtalats för våldsamt upplopp, efter slagsmål mellan huliganer knutna till Malmö och Djurgården.
Malmö FF-stjärnan Pontus Jansson förekom i protokollet. Inte som misstänkt, utan för hans involvering i chattkonversationer med de åtalade. Enligt förundersökningen ska Jansson bland annat ha skrattat med emojis åt antisemitiska ord, liksom varit med och "arrangerat" uppstyrda huliganbråk. Senare kom det däremot ut en annan version på sociala medier, där Janssons svar framstod i en helt annan dager, och därefter bekräftade åklagaren Henrik Nordquist att meddelanden har fallit bort.
Pontus Jansson meddelar i sin tur nu att han gör en JO-anmälan (Justitieombudsmannen) mot kammaråklagare Henrik Nordquist.
"Jag har de senaste veckorna fått förhålla mig till en lång rad felaktigheter och osanningar i medierapporteringen. Dessa har påverkat mig och mitt liv i stor utsträckning. Allra mest har mitt och min familjs liv påverkats av förundersökningens felaktigheter. Allt ovan har dessutom dragit en orättvis skugga över det som alltid varit mitt hjärtas förening, Malmö FF", skriver han på Instagram och fortsätter:
"Jag och mina advokater påpekade redan innan förundersökningen blev offentlig att det fanns stora felaktigheter i den. I efterhand, när felaktigheter spritts till allmänheten, fick vi höra att det var olyckligt att det blivit fel i en av chattarna".
"Men sanningen är att det finns flera konversationer som är långt från de riktiga och ytterligare saker som är tagna ur sin kontext. Det har skapat och spritt osanna uppfattningar av vad som verkligen hänt samt påverkat bilden av mig och mina värderingar på ett ytterst olyckligt sätt".
"Det flertal av felaktigheter som finns i förundersökningen och sättet den medfört att jag framställts på i media gör att jag väljer att skicka in en JO-anmälan".
JO finns till för att granska att myndigheter arbetar enligt de lagar och regler som styr deras arbete. Om en myndighet agerat felaktigt uttalar JO kritik, vilket kan riktas mot en myndighet eller enskild tjänsteman. Runt fem-tio procent av alla anmälningar leder till kritik.
Vidare är Jansson ångerfull kring att han var med i chattgruppen.
"Som ni vet har jag aldrig haft några onda avsikter när jag gick med i den omskrivna chattgruppen. Jag borde tagit avstånd tidigare och lämnat gruppen när jag blev MFF-spelare förra sommaren. Alla människor kan göra fel, den här gången var det jag som stod för ett misstag och jag kan inte få detta ogjort. Jag har insett att min väg framåt är att lära mig av detta misstag, bli en bättre medmänniska och förhoppningsvis också kunna komma tillbaka som en ännu starkare fotbollsspelare. Det är utan tvekan så att jag gjorde fel. Jag är tyvärr inte ensam om det".
Jansson vill vidare nu fokusera på Malmö FF och det sportsliga framåt.
"Med detta sagt fokuserar jag nu fullt ut på Malmö FF, min fotboll och den underbara sommar vi MFF:are har framför oss".
MFF har gått ut med att Jansson, tills vidare, inte får bära föreningens kaptensbindel.
När Fotbollskanalen når Pontus Janssons juridiska ombud på Fria Advokater, Viktor Isero och Max Ahlgren, förklarar de grunderna till den anmälan som har gjort.
- Jag kommer inte kommentera exakt hur diskussionen med Pontus har gått till. Vi har gjort en bedömning och ansett att det finns grund för att anmäla till JO och få saken prövad. Sen är det Pontus som har fattat beslutet och det har han gjort nu, förklarar Viktor Isero för Fotbollskanalen.
Vad hoppas ni åstadkomma med JO-anmälan och vilka potentiella följder kan den få?
- Först och främst kommer man att titta på omständigheterna, vad som har hänt och därefter göra en bedömning om det har gjort några felaktigheter. Jag tycker att det framgår ganska klart av hans (Henrik Nordquist) egna uttalanden, så jag behöver inte tillägga något kring det, säger Isero.
Max Ahlgren tillägger:
- Vår juridiska bedömning är att chattarna med Pontus Jansson inte har något att göra med brottsmisstankarna. Sedan förvärras det ytterligare av att chattarna inte är fullständiga, säger Ahlgren och fortsätter:
- Dessutom gav den chatt som åklagaren lämnade in ett intryck av att Pontus Jansson skulle ha antisemitiska åsikter. Detta var helt felaktigt, vilket visades i de här fullständiga chattarna som framkom efter detta.
Kammaråklagaren Henrik Nordquist har medgett att en av chatt-konversationerna (där Jansson påstås ha skrattat åt ett antisemitiskt budskap) har varit felaktig, men samtidigt menat att allt annat material är korrekt. På frågan om man genom JO-anmälan tror sig kunna påvisa ytterligare felaktigheter svarar Max Ahlgren:
- Vi har pekat på en chatt som alldeles uppenbarligen är felaktigt redovisad. Åklagaren har sagt att det en den enda chatten som är felaktig. Sen får vi se om det framkommer något ytterligare efter utredningen.
Kan det bli aktuellt med andra rättsliga åtgärder, så som en förtalsanmälan?
- Vi börjar med anmälan till JO. Sedan får JO titta på det här. Därefter får man utvärdera det i samråd med klienten (Pontus Jansson), för att därefter avgöra om några ytterligare åtgärder ska vidtas, summerar Max Ahlgren.