Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Jansson om framtiden i Bajen och klubbens dilemma: "Måste nog bli bättre där"

Allsvenskan

Behöver Hammarby skruva på hur man kommunicerar kring sina spelare?
I jakt på ett större externt lugn öppnar Jesper Jansson för att se över det.
Men balansgången är svår.
- Hajp kan vara värt jävligt mycket men ibland kan den slå en rakt i ansiktet, säger sportchefen till Fotbollskanalen.

4:34
Nästa

Avbryt
Försök igen

Foto: Bildbyrån

Se höjdpunkterna från Hammarby-Brage i svenska cupen i spelaren ovan.

Ni har säkert läst det förr, att Jesper Jansson ogillar det ständiga "silly season-snacket" som omgärdar dagens fotboll. Hammarbys sportchef menar att det under stora delar av året cirkulerar rykten och skriks efter förstärkningar av supportrar och diverse tyckare. Att fokus allt för ofta hamnar på att klubbarna ska söka lösningar via värvningar utifrån.

Aktiviteten på transfermarknaden och huruvida en klubb satsar på ett stort namn eller lyckas landa en hajpad talang styr inte sällan hur det externa trycket ser ut. Det har Jansson utan tvekan fått känna av just den här vintern.

- Det där snacket bara ökar hela tiden och så blir det lite stressat externt och så påverkar det internt och så måste man ta lite beslut efter det. Allt snack och tugg påverkar in i klubben, i tränarteamet och spelargruppen, säger sportchefen.

Annons

En rad etablerade spelare har ju lämnat Hammarby inför säsongen. Richard Magyar, Darijan Bojanic, Mohanad Jeahze, Simon Sandberg, Gustav Ludwigson, Jeppe Andersen, David Concha och Veton Berisha har alla tagit farväl av grönvitt.

Samtidigt har det inte värvats in lika många spelare. Eller hur ska man egentligen se på det? Bajen har investerat stora pengar i satsningar på Viktor Djukanovic, Adi Nalic, August Mikkelsen och Tesfaldet Tekie men man har också ett koppel av "nya" namn som helt eller delvis spelade med farmarlaget HTFF i division 1 i fjol.

Att unga spelare som Nathaniel Adjei, Alper Demirol, Fredrik Hammar, Ibrahima Breze Fofana, Moustapha Amadou Sabo, Jusef Erabi, Saidou Alioum, Montader Madjed, Casper Eklund, Ludvig Svanberg och Markus Karlsson i olika omfattning knackar på dörren till Hammarbys allsvenska startelva har inte fått samma uppmärksamhet som vissa konkurrenters värvningar. Och Jesper Jansson medger att det är en utmaning för klubben att landa rätt i hur man exempelvis kommunicerar runt den typen av spelare för att skapa en extern och intern tro på att man satsar rätt.

Annons

- Det har ju varit lite svårt att kommunicera kring det. När vi väl tog över HTFF så var det en jävla känslig riktning. Vi kunde inte ens kommunicera det på vår hemsida i och med att det rör sig om en annan förening.

Behöver ni bli bättre på att hajpa era "interna" värvningar?
- Definitivt. Det tror jag. Men det är också en balansgång. Hur mycket ska vi hajpa det? För det är ju inte hajpen som gör det, det är kvaliteten.

- Men vi måste nog bli bättre på det. Det är ju till och med så att vi har de där diskussionerna internt. Jag kan få frågan från min egen kommunikationsavdelning: "Har han fått A-lagskontrakt nu?". Nej, vi har Hammarby-kontrakt.

Jansson exemplifierar vidare:

- "Har Casper (Eklund) A-lagskontrakt nu?". Nej, han är med på träningslägret. "Men var kommer han spela?". Det vet vi inte. Han kommer spela där han platsar. Det är svårt att säga: "Det där är en A-lagsspelare".

Annons

Bajens sportchef menar att det är en klar skillnad mellan de grönvita och andra klubbar med tanke på HTFF-upplägget.

- Frågan hade varit betydligt mer relevant om det rört Norrköping, Djurgården eller AIK. "Han flyttas upp, han får A-lagskontrakt". Jaha, men var ska han spela? Den är mer relevant där, det borde vara mer bekymmer om det. "Den här unge killen som AIK flyttade upp, var ska han få matchtid?". De har ju inget U21-lag och de har inget HTFF. Där är frågan mer relevant.

- För oss är det annorlunda. När andra åker på träningsläger så har de med sig juniorer. Våra juniorer har spelat division 1-fotboll i HTFF och det är vi som har kontroll över den klubben. Vi ser på det som att vi har en enda stor trupp.

Jansson erkänner som sagt att det för Hammarby finns en avvägning att göra kring hur unga nyförvärv som på sikt är tilltänkta spetsspelare i allsvenskan ska presenteras och hanteras vad gäller kommunikation.

Annons

- Titta på spelare som (Saidou) Alioum, (Ibrahima Breze) Fofana, Montader (Madjed), Casper (Eklund) och Kingsley (Gyamfi). Vi kommunicerar ju inte att de är nya Hammarby-spelare, utan vi skriver ju att de är HTFF-spelare, liksom. Trots att det ju är Hammarby-spelare. 

I ditt truppussel till i år så är några av spelarna från fjolårets HTFF lite av nyförvärv för ert A-lag? 
- Ja, ja. Absolut.  

- Ett exempel är ju Montader. När han kom i somras bedömde vi att han behövde sina matcher i division 1 efter att inte ha spelat i Varberg. Hur ska vi göra nu då (när han utmanar om A-lagsspel)? Ska vi slå på stort? "Här är en ny spelare!", nja, han är ju inte ny. Han har varit här sedan i somras och gjort massa mål.

Jansson fortsätter:

- Ska vi hajpa det då? Att vi har köpt en av Sveriges största talanger. Han är ju speciell, men han har smugits in under radarn på ett jävla bra sätt. Men ska man tänka på hajpen så skulle vi ju: "Boom" (ha slagit på stora trumman när han blev klar). 

Annons

- Hade vi gjort det och sagt att det är en superspelare, då hade frågan blivit: "Varför fan ska han spela i HTFF då?". Då hade folk velat se honom i A-laget. Vi bedömde ju att det vore bäst för hans utveckling att spela i HTFF. 

Sportchefen avslutar sitt resonemang:

- Antingen så kan man ju tycka att vi har hittat rätt och skita lite i mediahajpen och hoppas att det visar sig på sikt (att Hammarby satsar rätt). Det är ju många som har gått den vägen, som Mayckel Lahdo, Williot Swedberg, Aimar Sher och Aziz Ouattara. Kring en sådan som Aziz var det ju helt plötsligt: "Oj!", så spelade han under hösten och sen såldes han för 25 miljoner.

- Det var ju liksom: "Vart fan kom han ifrån?". Det var ingen som visste att han hade spelat ett år i HTFF.

Du hoppas att när idén verkligen sätter sig så kommer det också komma in i folks medvetande?

Annons
- Ja, precis. 

Jansson tror att flera av de redan nämnda namnen kan få sitt genombrott i år och bidra i allsvenskan.

- Jag tror att mycket är en inställningsfråga. Att man vågar tro på det.

Han återkommer till diskussionen om reaktionerna och förväntningarna som olika typer av värvningar skapar:

- Det blir större rubriker om man plockar hem en Jimmy Durmaz än om man tar en spelare från Montenegro (Viktor Djukanovic) som folk i allmänhet inte vet något om. Ibland kan den hajpen vara värd jävligt mycket. Ibland kan den slå en rakt i ansiktet. 

- Det är en avvägning: hur mycket ska vi (hajpa)? För spelarnas skull också. Ska man sätta den pressen genom att hajpa? Eller ska man låta spelarna "walk the talk"?

En aspekt som Hammarby behöver ta hänsyn till vad gäller beslut om matchning för sina unga talanger är att de utländska spelarna inte kan spela både för A-laget och HTFF. Inför transferfönstrets stängning behöver de bestämma sig för vilket av de två lagen som de spelarna ska tillhöra.

Annons

- Det är jävligt lustigt. Jag har varit på (förbundet) om det. Det är ju lite diskriminerande egentligen. 

Är det för att gynna svenska spelare?
- Nej, jag tror inte det. Jag tror att regeln finns av någon rädsla för Fifa och Uefa. Men där har man inte riktigt kollat upp det. Det finns ju sådana här upplägg i andra länder. Jag har inte riktigt fått något bra svar.

- Men det du säger, att man vill utveckla svenska spelare till det svenska landslaget och så vidare, skulle ju vara ett väldigt bra argument. Det argumentet hade jag hellre köpt.

När fattar ni beslut om de utländska spelarna?
- Det blir i stort sett att vi bestämmer oss runt slutet av mars. Då måste vi sitta och pussla. Vad är bäst för Sabo? Hur nära är han i Martis (Cifuentes, tränare) tankar? Vad är sannolikheten att han blir en spelare som hoppar in i fem minuter? Vi får känna av det där.

Annons

Flera av spelarna som lämnat Hammarby i vinter var klubben förberedd på att bli av med, exempelvis Darijan Bojanic, Jeppe Andersen och Mohanad Jeahze. Gustav Ludwigson hade man hoppats behålla men där utnyttjade Ulsan Hyundai en klausul i forwardens kontrakt.

Vad gäller högerbacken Simon Sandberg, som nu är klar för BK Häcken, hade Bajen helst förlängt med honom. Men parterna kom inte överens om de ekonomiska villkoren för ett nytt avtal.

I grunden vill Jesper Jansson att det ska finnas plats för den typen av spelare i truppen, pålitliga spelare som varit i klubben under flera år.

- Han gjorde det jättebra i Hammarby. Som klubb kanske vi ibland blir lite överambitiösa. Bra är bra, liksom. Många var tokiga på mig när jag förlängde med (Mats) Solheim för några år sedan. "Vi måste ha bättre!". Men sen slutade det med att han spelade sina 26 matcher, liksom.

Annons

- Vi vill hitta de där bärande spelarna som bara tuggar på också. Det hoppas vi på sikt kunna producera via HTFF också. Varenda case kan inte vara ett försäljningscase.

Jansson fortsätter:

- Vi ska kunna producera de där "hammarbyarna", men det är inte så lätt i dagens fotboll. Inte minst i Stockholmsfotbollen. Alla vill vidare hela tiden. Vi kan säga: "Du kanske ska spela ett år till i HTFF?". Då kan man få svaret: "Nej, jag vill spela i superettan". Men vi har ju ett upplägg som håller superettan-nivå och om man gör det bra där så…

- Spelare som Ludvig Svanberg och Fredrik Hammar kommer ju bli allsvenska spelare med lite uthållighet. 

Att Jansson, främst i samarbete med chefsscouten Mikael Hjelmberg, rekryterar spelare till två lag, både A-laget och HTFF, innebär en större arbetsbelastning. Men det vill han inte klaga över.

Annons

- Det är extremt spännande. Där kan man på ett helt annat sätt hitta lite guldkorn. Jag gillar ju det där. Att ta in en (Gustav) Ludwigson där man först möter på lite motstånd, eller en Darijan (Bojanic) där man får höra att han är för dålig defensivt.

- Egentligen kittlar det inte så jävla mycket att ta en Veton Berisha. Där man vet precis vad man får. Det kittlar mer att hitta något som är: "Mm, det här kan slå". 

I december i fjol skrev Jansson på ett nytt kontrakt med klubben och numera har han ett tillsvidareavtal istället för ett tidsbegränsat kontrakt. Att arbetet som sportchef i Hammarby är slitsamt gör han dock ingen hemlighet av.

Han förklarar också att han funderat på om han skulle kunna överföra den strategi som han jobbar utifrån som sportchef inom fotbollen på en roll utanför den.

Annons

- Jag har ju bara jobbat inom fotbollen. Hur skulle min strategi fungera i en helt annan bransch?

Blir du sugen på att skita i fotbollen ibland?
- Ja, ibland blir jag det. Absolut. I min roll så är det många som ska ha något av en hela tiden. Även om det inte är direkt av mig. 

- Det känns som att alla vill ha någonting. Det kan vara svar på det, mer pengar där, man vill ha information där. Det kommer från alla håll och kanter hela tiden.

Nu när du har skrivit på ett tillsvidareavtal, hur långt fram ser du?
- Jag ser allt från tre månader till 30 år. Ungefär så, säger Jansson och skrattar.

Han förklarar att tankarna kring framtiden och energin i arbetet "går i vågor".

- När man inte kan spela längre så är det ju få förunnat att få jobba med sin hobby ändå. Samtidigt är det nog ett hårdare slit än vad många tror.

Annons

- I december är alla ledare, tränare och spelare lediga. Sen kommer de tillbaka och är solbrända och utvilade. Då är jag blek och tjock. Och, ja… på något sätt så har jag bara tuggat på under den perioden. Då är ju stubinen kortare, liksom. Det är inte riktigt sunt.

Jansson fortsätter:

- Då får man titta på sig själv och varför man hamnar där, att man inte kan ta ledigt. Man får titta på det och se om man kan göra någonting åt det så att man kan ta en vecka ledigt utan att känna att allting rasar.  

Kan du det då? Finns det sådana luckor? 
- Jag har inte fått till det riktigt.

- Det hänger lite ihop med i vilken miljö du jobbar och vilken klubb du är i. Vi har vuxit så in i helvete på alla parametrar.

Han exemplifierar:

- Vi kunde ju gett fan i att dra igång ett HTFF-projekt. Då hade jag haft betydligt mindre jobb. Jag hade kunnat göra det lättare för mig, liksom.

Annons

Men landar du ändå i att det är väldigt kul, eller?
- Ja, jo… ibland är det kul, säger Jansson och skrattar på nytt.

- Det är alltid kul att bygga någonting men det är lite jobbigt att börja bygga om. Du blir aldrig riktigt klar, avslutar han.

FOTNOT: Intervjun gjordes den 1 februari, under Hammarbys träningsläger i spanska Marbella.

Publicerad 2023-02-23 kl 11:00
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS