Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Jansson om polisens agerande: "Vill att fler spelare höjer rösten - om de vill bevara det vi har"

Allsvenskan

MALMÖ. Malmö FF:s Pontus Jansson sällar sig till kritiken mot polisens aktioner i samband med matchen MFF-Hammarby.
Nu vill Jansson att andra spelare höjer rösten för att bevara en levande supporterkultur.
- Hela min passion för fotboll är det här. Skulle det försvinna, vad har jag kvar då? säger han.  

Foto: Bildbyrån.

Pontus Jansson.

Polisen har kritiserats efter oroligheterna före och efter den allsvenska matchen Malmö FF-Hammarby i söndags. Ordningsmakten anklagas för trakasserier av oskyldiga supportrar och övergrepp, och en av som varit tydligast i sin kritik är Malmö FF-försvararen Pontus Jansson.  

"Bevara svensk läktarkultur. Det räcker så. Föreningar, spelare, supportrar. Alla har vi ett ansvar. Och passa på innan det är för sent", skrev 33-åringen i ett inlägg på plattformen X. 

Med anledning av söndagens händelser kallade MFF till ett möte med polisen och den officiella supporterföreningen MFF Support. Den senare har ifrågasatt polisens taktik mot supportrarna i samband med matchen. 

Annons

Jansson har samlat information under de senaste dagarna och pratat med flera av dem som var inblandade i söndags, men inte pratat med någon från MFF:s klubbledning. Han menar att rapporterna inte kom som någon chock för honom, eftersom det varit stökigt även kring Hammarbys supportermarsch en vecka tidigare.  

- Vad jag tycker i frågan förstår ni säkert redan, Det är klart att det inte är bra från någons synvinkel, och inte för svensk fotboll framförallt överlag, säger Pontus Jansson. 

Jansson vill att fler spelare ska höja rösten i frågan. Något måste göras innan det är för sent menar han, samtidigt som han inte kan kräva att alla spelare ser problematiken på samma sätt.  

- Ibland känner jag även från eget håll att det är svårt att säga något, eftersom jag är lagkapten och representerar Malmö FF. Det är min arbetsgivare och jag måste vara försiktig med vad jag säger. Men samtidigt måste jag också känna: Vad har jag att förlora? säger Jansson och fortsätter:

Annons

- Hela min passion för fotboll är det här. Det är Malmö FF, det är supporterkulturen. Skulle det försvinna, vad har jag kvar då? Nej, ingenting. Klart att jag har full respekt för Malmö FF och mina åtaganden här, och vad jag kan säga och inte säga. Men på något sätt kan jag inte ändra mig själv.  

- Vill spelare ha kvar det här (inramningen) så måste även de också säga något och höja rösten.  

- Klart att du som spelare måste vara modig och kunna säga det. Jag har inga problem med att säga att vissa saker är dåliga också. Så klart har inte alla mage att kunna säga det eller positionen att kunna göra det.

Jansson fortsätter:

- Det är ingen lätt situation. Jag har vänner på alla sidor. Inom de tyngsta ultrasleden, vänner som står på sittplats, mina föräldrar som har en annan syn på det och så vidare. Det är många intryck att ta in, men hade jag inte spelat fotboll i Malmö FF så hade jag själv stått på ståplats. På något sätt måste jag också föra deras röst, och vad jag själv känner innerst inne.  

Annons

Polisens agerande har ifrågasätts eftersom de inte kommunicerat om andra direktiv gäller kring exempelvis supportermarscher i år. Klart är att ordningsmakten gått in i folkmassor under söndagen när de sett maskerade personer eller användning av pyroteknik eller bangers.

Jansson mena att det är många oskyldiga som hamnat i kläm i dessa situationer. Han får "dåliga vibbar" av det som händer och ifrågasätter polisen man vinner på att gå in och haffar personer i en marsch.  

- Jag förstår att polisen som rättsväsende ska ha koll på saker och ting. Samtidigt har de också en regelbok att följa, säger MFF-backen och fortsätter:

- Det är klart att polisen gör allt vad de kan för att få ordning på det här. Ultras vet om att de bryter mot lagen. De vet också om problematiken i det, blir de tagna så tar de sitt straff. Men på det sättet ska inte oskyldiga bli tagna och få arrangörsavstängningar och så vidare. Så klart att polisen ska göra sitt, men det ska också gå rätt till.  

Annons

- Allt är inte polisens fel. Det är allas, alla får se sig själva i spegeln. Men återigen, det kunde ha skötts på ett mycket bättre sätt. Som en sådan sak, kommer man göra en marsch igen? Det är tveksamt. Det hände i Hammarby, det hände här. Okej, nästa sätt - ska polisen börja gå upp på våra läktare och ta folk där? Okej, då har vi den här problematiken och det kommer bli ett fullständigt kaos. Då är inte långt ifrån det första dödsfallet i svensk fotboll (på läktaren), och vill vi ha det så? Nej, det vill vi inte.

Jansson fortsätter:

- Jag tror heller inte att de kommer gå upp på våra läktare. Varför skulle de då gå in i en marsch? För att det kanske är lättare att komma åt folk, men återigen, det är många personer mellan personen (i fråga) och polisen, dit där de ska, som nu blivit ärrade och skadade. Det är tråkigt att en sådan fin sak som en marsch ändå är, något man gör varje år, slutar i en tragisk, negativ grej istället.  

Annons

I vintras skrev många svenska ultrasgrupperingar under en kommuniké, där de skulle ta ansvar för pyroteknikanvändandet på svenska arenor. Pyroteknik skulle användas i stämningshöjande syfte och inte kastas in på planen, mot spelare eller andra supportrar, stod det bland annat.  

Jansson har länge varit en röst för aktiva supportar i Sverige. Han svarar på om det är jobbigt att ta strid för just den här saken.  

- Nej, för det är någonting som engagerar. Det är något som jag gärna tar strid för att bevara. Jag vet att det finns många åsikter om det och att man kan se det på flera sätt. Men återigen, det som vi alla borde vilja är att bevara det som vi har på våra läktare, det fina med det. Det finns så klart små procent som också är dåliga men jag i alla fall är villig att ibland kanske se mellan fingrarna, för att bevara allt det fina som vi ändå har.

Annons

Jansson avslutar:

- En bengal i sig är inte ett problem, inte i mina ögon i alla fall. Börjar du använda den som ett vapen och det börjar bli hetsigt och så vidare, då är det absolut inte bra. De gick själv ut med en kommuniké och den kanske inte har fullföljts till hundra procent, vilket så klart inte är bra. Men återigen, det finns skit med allting i vår värld. Sedan börjar jag bli trött över att tjata. Jag pratade om bengaler för 15 år sedan när jag var ung kille, och sitter än i dag och gör det.

Publicerad 2024-04-10 kl 15:09

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS