IK Sirius - IF Elfsborg
IK Sirius
IF Elfsborg

IFK Göteborg kom till mötet med IFK Värnamo med vind i seglen. Stefan Billborn blev nyligen presenterad som ny huvudtränare efter Jens Askou och under söndagseftermiddagen var det dags för premiärmatchen på Blåvitts bänk.

Den tidigare Sarpsborg-tränaren fick också se sitt lag satsa offensivt tidigt och efter mindre än fem minuters spel fick Arbnor Mucolli matchens första farlighet. Mucolli fick dock se sitt avslut landa på utsidan av burgaveln och det mållösa läget stod sig alltjämt.

Efter den pigga starten spelade dock hemmalaget upp sig och efter drygt 20 minuters spel skulle smålänningarna skapa ett jätteläge för att ta ledningen.

Efter ett misslyckat uppspel hamnade Elis Bishesari på mellanhand när han skulle ut och störa Johnbosco Kalu i ett friläge. Anfallaren tog sig förbi målvakten och stormade fram mot målet, som endast försvarades av utespelare. Värnamo-anfallaren lyckades dock inte hålla sitt skott på mål och Blåvitt kunde andas ut.

Spelet fortsatte att vara jämnt, men med drygt fem minuter kvar av den första akten skapade IFK Göteborg sin bästa målchans.

Arbnor Mucolli avancerade till utkanten av straffområdet. Där tryckte han av med vänstern. Skottet susade förbi en chanslös Jonathan Rasheed, som dock räddades av sin stolpe. På den efterföljande returen tryckte sedan Kolbeinn Thórdarson av på ett tillslag, men den gången hann Rasheed tillbaka till målet och svarade för en reflexräddning och det mållösa resultatet stod sig inför den andra halvleken.

- Första är helt okej. Ingen klang- och jubelföreställning, men vi är helt okej. Vi saknar det sista lilla. Vi har kommit runt fint några gånger på kanterna och haft några bra inlägg, några nära-lägen. Det finns mycket att ta med oss, se upp för egna misstag på egen planhalva i uppbyggnaden, sa Oscar Wendt till Max i halvtid.

Just de egna misstagen skulle dock straffa sig för IFK Göteborg.

I den andra halvlekens upptakt svarade Elis Bishesari för en rejäl blunder när han trampade på bollen. Detta resulterade i att Johnbosco Kalu fick ett nytt läge mot öppet mål och denna gång gjorde han inget misstag och 1-0 var ett faktum.

Målet skakade gästerna och fyra minuter efter ledningsmålet fick Kalu ett nytt läge. Denna gång lyckades dock Bishesari komma ut från sin mållinje och styra undan friläget.

Faran var dock inte över och på den efterföljande returen kunde Ajdin Zeljkovic raka in 2-0-målet för Värnamo och då var IFK Göteborg i ordentlig brygga.

Efter Zeljkovic fullträff flyttade bortalaget fram sina positioner, men trots att Billborn försökte förändra matchbilden genom att genomföra byten och gå över till ett rakare spel hade hans lag oerhörda problem att skapa några större farligheter.

Värnamo-försvaret lyckades allt som oftast freda sitt mål och i stället var det smålänningarna som var nära att utöka ledningen ytterligare vid flertalet tillfällen.

Det blev dock aldrig några ytterligare fullträffar, men det lär inte störa Värnamo-lägret nämnvärt. Slutresultatet skrevs nämligen till just 2-0 och det innebär att Värnamo säkrar en trepoängare som gör att man kliver upp på niondeplats i tabellen.

För IFK Göteborg och Stefan Billborn finns det fortfarande en del jobb kvar att göra. Efter förlusten har laget nu blott en poäng ner till jagande Kalmar FF på den negativa kvalplatsen.

- Jag tycker att vi gör en jättebra första halvlek. Jag tycker inte att de klarar av att spela upp bollen, vi vinner bollen högt. När de slår långt bryter vi och de spelar så markeringsinriktat så att vi kan gå rakt på dem, men vi saknar kvalitet i avslutsfasen, säger Billborn till Max efter matchen.

Billborn var även inne på samma linje som Wendt under halvtidsvilan: att det är de egna misstagen som straffar sig.

- Jag tycker egentligen att alla lägen som de har är lägen där vi slår bollen rakt på dem. Vi ställer till det för oss helt enkelt. När det första målet kommer börjar de misstagen öka. Vi blir fega, vi blir alldeles för långa, vi håller inte ihop laget. Då får vi inget tryck på dem och då kan vi inte jobba med något högt försvarsspel eller ordnat anfallsspel. Det känns som att vi spelar i två linjer.

- Det är lite en produkt av att vi spelar bakåt alldeles för mycket i onödan i stället öfr att spela framåt när det finns läge för det. Det är lätt att ta den här enkla vägen och spela hem till målvakt, det måste vi bli av med.

Värnamo: Rasheed - Winsth, Larsson, Grozdanic, Bergh - Wenderson, Näsström, Thern - Engvall, Kalu, Zeljkovic.

Göteborg: Bishesari - Santos, Svensson, Hausner, Wendt - Ohlsson, Thórdarson, Mucolli - Pettersson, Norlin, Abraham.