TV: Blåvitt starkast mot Gais - Thordarson och Skjellerup målskyttar i kaotiskt derby

GÖTEBORG. Derbyt på Gamla Ullevi avbröts under 45 minuter på grund av bangers.
Men IFK Göteborg tog tre oerhört viktiga poäng i bottenstriden, tack vare en 2-0-seger mot Gais.
- Det är fantastiskt, säger tränare Stefan Billborn till Max.
- Jag är så jävla glad, jublar August Erlingmark.

2:35

Avbryt
Försök igen

Se höjdpunkterna från IFK Göteborg-Gais i spelaren ovan.

IFK Göteborg

Allt stod på spel i Göteborgsderbyt mellan Blåvitt och Gais, där IFK befann sig just ovanför kvalstrecket medan det sjätteplacerade bortalaget jagade en Europaplats. Båda rivalerna gjorde två förändringar i respektive startelva sedan förra omgången.

Hos Blåvitt ersatte Oscar Wendt och Adam Carlén duon med Anders Trondsen och David Kruse. I Gais-målet gjorde reservkeepern Erik Krantz sitt tredje framträdande i år när han ersatte den vadskadade Mergim Krasniqi, och i anfallet spelade Mervan Celik istället för Chovanie Amatkarijo.

Under en tempostark matchinledning hade gästernas Alexander Ahl Holmström det första avslutet på mål i den tolfte minuten, med en nick som gick rakt på IFK-målvakten Jacob Karlström. Efter en pigg start av hemmalaget fick Gais mer att säga till om i mitten av halvleken, då de skördade viss framgång med sitt raka passningsspel.

I den 30:e minuten tog sig Gais-stjärnan Gustav Lundgren in i straffområdet och tvingade August Erlingmark att rensa framför egen mållinje, innan Blåvitt skapade dubbla målchanser kort senare.

Men Krantz stod för viktiga räddningar på försöken från Carlén och Paulos Abraham. I den 36:e minuten fick dock Gais-målvakten kapitulera. Abraham sköt ett direktskott som blockerades av Axel Norén, innan Kolbeinn Thordarson placerade in returen i nättaket bakom Krantz.

Resultatet 1-0 stod sig till halvtid.

Adam Carlén om IFK Göteborgs första 45 minuter:

- Jag tycker att vi gör en bra halvlek. Vi är stabila defensivt och Lundgren (Gustav) är ganska giftig på deras högerkant, annars har vi ganska bra koll på dem. Laurs (Skjellerup) är stark där framme så vi får farliga kontringar. Men jag tycker att vi är starka i duellspelet och det gör att vi leder med 1-0 i första, sa han i Max sändning.

I slutet av halvleken delade Gais Ahl Holmström ut en hård tackling på IFK-mittfältaren.

- Det är bara kul, det ska smälla i det derby. Han var lite grinig för att de låg under så han ville smälla på. Men jag gillar det. Han fick gult, så det var bra, sa Carlén till Max.

Ahl Holmström var oförstående.

- Var det frispark?, sa anfallaren och fortsatte:

- Man tänder till lite. Det blir så ibland.

Om den stundtals hetsiga stämningen på planen sa han:

- Det är klart att det är ett derbytugg där ute, men det är ge och ta.

Ahl Holmström om Gais första halvlek:

- Den är inte jättebra. Det är ett krig där ute och det gäller att vi tar kampen. Vi kommer till lite chanser och till bra ytor så det gäller att vi kör i andra och skapar mer.

Den andra halvleken hann inte inledas innan spelarna togs av planen efter att pyroteknik skjutits från IFK-klacken. När spelet återupptogs några minuter senare tog det inte lång tid innan matchen avbröts, sedan två så kallade bangers smällt av vid Gais kortsida. Spelarna gick in till omklädningsrummen under tiden som ett matchmöte hölls, och det dröjde drygt 45 minuter innan derbyt återupptogs.

I den 62:e minuten fick Ramon Pascal Lundqvist ett jätteläge framför Krantz, men målvakten räddade ut hörna. I anfallet efteråt kom sedan 2-0-målet. Inhopparen Anders Trondsens inspel hittade Laurs Skjellerup framför Gais-målet och den storväxte dansken petade sitt andra allsvenska mål.

Gais försökte forcera fram en reducering efteråt. I den 69:e minuten fick Joackim Åberg ett läge på hörna men fick se Karlström stå för en mycket viktig enhandsparad. Tio minuter senare fick inhopparen Richard Friday nästa Gais-möjlighet, med ett skott som gick strax över Karlströms ribba.

Gais sista läge fick Ahl Holmström på tilläggstid, men det blev inget mål i kväll för de grönsvarta utan Blåvitt fick revansch efter vårens derbyförlust mot nykomlingen. Segern skickar IFK Göteborg förbi både Värnamo och Norrköping i bottenstriden, upp till en elfteplats i tabellen. Nu har Blåvitt en trepoängsmarginal ner till Halmstad på kvalplats, när fem omgångar återstår.

Detta var Blåvitts första seger på elva matcher, och tränaren Stefan Billborns blott andra vinst sedan han tillträdde i somras. På hemmaplan hade IFK Göteborg inte vunnit sedan den 1 juni dessutom. Gais är kvar som sexa i tabellen och har fem poäng upp till AIK på tredjeplatsen.

Stefan Billborn, tränare i Blåvitt:

- Det är fantastiskt. Jag är mest glad för killarna. Jag tycker att vi höll ihop det skapligt över 90 minuter. Det passar väl jättebra att vinna mot Gais då, säger han till Max efter slutsignal.

- Det är skönt att vi får vinna en match till, och extra skönt att få vinna mot Gais. Vi måste vinna fler fotbollsmatcher men i kväll ska vi njuta.

August Erlingmark:

- Jag har varit på många derbyn här som liten grabb. Varit livrädd, knappt vågat gå. Att få vara med och vinna betyder så jävla mycket. Det är obeskrivligt, säger IFK Göteborg-profilen.

- Det här är helt obeskrivligt. Jag har längtat efter att få möta Gais. De har varit nere i skiten så länge så vi har inte fått chansen. Den här matchen har jag haft sedan jag var liten, och gick med familjen. Nej jag är så jävla glad. Jag är så jävla glad och stolt över killarna.

IFK Göteborgs lag: Karlström - Bager (Ohlsson 58'), Svensson, Erlingmark, Wendt (K) (Trondsen 58') - Carlén, Thordarson (Kruse 90') - Norlin, Pascal Lundqvist, Abraham (Pettersson 90') - Skjellerup

Gais lag: Krantz - Wängberg (K), Norén, Beckman, Ibrahim (Friday 71') - Henriksson (Boudri 78'), Åberg, Milovanovic (Wendin Thomasson 61') - Lundgren, Ahl Holmström, Celik (Amatkarijo 61').