TV: Elfsborg slog Mjällby - efter blixtinledning

Elfsborg slog Mjällby efter drömstart.
Abdullai nätade redan efter 22 sekunder - vilket blev startskottet i övertygande 3-1-segern.
- Det är en väl genomförd match från oss, sa Sebastian Holmén, som gjorde mål på hörna igen, efter matchen.

Elfsborg gör sig redo för allsvenskan igen efter att ha slagit ut cypriotiska Pafos med totalt 8-2 i kvalet till Europa League. På söndagen tar man emot Mjällby, som fortsätter att imponera och ligger på tredje plats.

Elfsborg valde att göra flera förändringar i sin startelva sedan senaste allsvenska matchen. Rami Kaib, Eggert Gudmundsson och Camil Jebara lämnade plats åt Abdullai, Simon Hedlund och Per Frick. Mjällby valde att göra en rotation - Herman Johansson in i stället för Elliot Stroud jämfört mot senaste matchen mot Malmö FF.

Det dröjde inte mer än 30 sekunder innan Elfsborg tog ledningen. En passning bakom Mjällbys backlinje fångade Abdullai, som löpte i djupled, upp och kunde placera in bollen bakom Törnqvist i bortamålet.

Elfsborg fortsatte sedan att trycka på mot Mjällbys mål. I den 12:e matchminuten fick Niklas Hult ett gyllene läge att utöka till 2-0. Veteranen lämnades helt fri på ett inspel från höger men avslutet just utanför stolpen.

Kort därefter fick Jacob Bergström ett läge att kvittera för bortalaget. Anfallaren kom loss centralt och sprang helt fri mot Elfsborgs-målet. Men ett hemjobb från Yegbe störde Bergström tillräckligt för att inte få till något ordentligt avslut.

Till slut skulle dock en kvittering komma. I den 27:e matchminuten serverades Elliot Stroud ett helt öppet läge att gå på avslut. Skottet placerades lågt vid Petterssons vänstra stolpe - som inte såg helt otagbart ut.

Mjällby hade därefter en träff i stolpen - men det var Elfsborg som återtog ledningen. På nytt fick Abdullai en boll i djupled som han var snabbast att hinna ifatt och gjorde inte den här gången heller några misstag framför målet. 2-1 till Elfsborg efter lite drygt 42 minuters spel.

I halvtid valde Abdullai att hylla laget snarare än jaget när han fick frågan om sin succéhalvlek:

- Vi har ett grymt lag. Så det är bra. Nu måste vi komma ut i andra och vara ännu starkare, sa han i Max sändning.

Elliot Stroud:

- Det är varmt där ute och jag tycker att vi är för dåliga just nu. Vi måste ta upp det några snäpp till andra halvlek... Det finns bra gejer vi gör som vi kan ta med oss till andra, sa Mjällbys målskytt efter första 45.

Drömstart i den första halvlek - samma var det i den andra för Elfsborg. Holmén nådde högst på en hörna och nickade in 3-1-målet bara några minuter efter domaren blåst igång den andra akten.

Efter Elfsborgs tredje mål försökte Mjällby sätta press mot hemmamålet. Bortalaget radade upp hörnor men kom inte närmare än ett avslut utanför mål från Rasmus Wikström. Sedan kom Elfsborg in i ett nytt stim men inget tillräckligt farligt för att sätta ytterligare ett mål.

Hemmalaget stängde sedan igen butiken - vilket Herman Johansson var inne på efter matchen.

- Vi får en riktigt dålig start och det känns som att Elfsborg äger matchen. Dålig insats från oss. Men det känns som att vi kommer in i andra halvlek med bättre energi men sen släpper vi in mål på en fast situation och det blir uppförsbacke igen. Sedan stänger Elfsborg butiken, sa han efter slutsignal och la till:

- Jag får applådera Elfsborg till segern.

Sebastian Holmén, som satte matchens sista mål, är desto nöjdare:

- Det är en väl genomförd match från oss. Vi är riktigt vassa i första utöver målet vi släpper in som kommer från ett misstag. Det klart bättre laget, säger han i Max sändning.

Hans mål kom från en fast situation - en spelform Elfsborg varit farliga i sedan Oscar Hiljermark tillträdde till klubben under sommaruppehållet.

- Det har hänt någonting så är det ju... Sedan Oscar (Hiljemark) kom in har han påpekat att fasta situationer är viktiga i fotboll och vi har övat mer på det.

I och med segern klättrar Elfsborg upp till en fjärdeplats i allsvenskan med 25 inspelade poäng. Mjällby är kvar på tredjeplatsen med 29 pinnar.

Elfsborg: Pettersson - Yegbe, Henriksson, Holmén - Hult, Ouma, Zeneli, Hedlund - Abdullai, Baidoo, Frick.

Mjällby: Törnqvist - Rösler, Wikström, Pettersson - Ståhl, Röjkjaer, Gustafson, Gustavsson, Johansson - Manneh, Bergström.