Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

KARTLÄGGNING: Polisen misstänkt för övervåld - slog ner MFF-supporter

Allsvenskan

En filmsekvens visar hur en grupp polismän överöser en Malmösupporter med batongslag efter AIK-MFF. Nu har Fotbollskanalen kartlagt hela händelseförloppet – som lett till en anmälan om misstänkt övervåld.
- Väldigt beklagligt om det är så, säger insatschefen Johan Olsson.

I samband med söndagens allsvenska match mellan AIK och Malmö FF uppstod oroligheter mellan polis och Malmö FF-supportrar. Bland annat upplever en MFF-supporter att han blev utsatt för övervåld från polisen på Friends Arena efter slutsignalen.

En film där supportern ses bli omkullknuffad av ett flertal poliser och få ta emot flera batongslag och sparkar har publicerats – och fått stor uppmärksamhet.

- Jag är uppriktigt oroad att någon kommer att skada sig väldigt allvarligt eller dö inom kort ifall inte polisen börjar se över sina metoder, säger MFF-supportern till Fotbollskanalen.

Det var framför allt vid två tillfällen som tumult mellan polis och supportrar uppstod under söndagens match. Första incidenten skedde strax innan halvtid, då några ordningsvakter gick in på Malmös sektion.

Annons

Gorgin Shoai är supporterpolis i Malmö och fanns på plats på Friends Arena. Han stod, tillsammans med en kollega, på MFF-sektionen när ordningsvakterna klev upp på läktaren.

- Vi förstår inte varför de gör det. Sedan uppstår det tumult och vi skyndar oss till platsen, och då är det rätt så hätsk stämning hos Malmö-fansen. Det kastas flaggpinnar i plast. Det kastas flera stycken som träffar mig, min kollega och ordningsvakterna som står där, säger Shoai.

- Alla supportrar har anslutit till situationen så att få dem att backa ur är helt omöjligt. Men efter många om och men lyckas jag få med mig ordningsvakterna ut. Jag frågar dem varför de gick in där, och de har inget ordentligt svar. Det enda jag får höra är att det bränts bengaler och att det är en som är maskerad som de skulle säga till. Det är rätt bra om de synkar det med oss och de vet ju vad som kommer hända när de går in där.

Annons

Enligt polisen skadade sig tre ordningsvakter i situationen.

- Det var ett våldsbrott. Arrangörens ordningsvakter ska gå in och ingripa mot vad de anser vara överträdelser och när de går in så blir det kraftigt upprört på Malmös läktare. Tre ordningsvakter tar skada. Det är rubricerat, i nuläget, som våldsamt upplopp och våld mot tjänsteman, säger polisens Johan Olsson, insatschef för AIK-MFF.

Efter matchens slut väntade sedan polisen nedanför bortasektionen för att identifiera tre misstänkta Malmö-supportrar från situationen med ordningsvakterna.

- Målsättningen är att vi ska identifiera de misstänkta gärningsmännen. Och det tänker jag mig att vi ska göra i anslutning till att de ska åka hem. Vi lyckas identifiera en av personerna då men de andra två lyckas ta sig ombord på bussarna (som ska ta supportrarna hem till Malmö), säger insatschefen Johan Olsson.

Annons

Polisen bildade en ring runt MFF-fansen och ville inte låta de himmelsblå åka hem förrän de tre misstänkta gärningsmännen var identifierade. Polisen försökte övertala de två personerna som ännu inte identifierats att komma ut ur bussarna.

- Tyvärr så väljer de att inte komma ut, säger Johan Olsson.

- Då fattar jag beslut om en personell husrannsakan på bussarna, för vi måste ju få ut dem, fortsätter insatschefen.

En Malmö-supporter, på väg hem med sin flickvän, försökte diskutera situationen med polisen. Framför allt försökte han nå fram till supporterpolisen från Malmö, Gorgin Shoai.

- Vi står och diskuterar och min flickvän står bredvid mig. Vi (supportern och Shoai) känner varandra väl och vi försöker resonera fram och tillbaka. Jag menar att situationen kommer urarta ifall poliserna ska "storma bussarna", vilket var deras målsättning, berättar MFF-supportern.

Annons

- Jag blir upprörd över idiotin i resonemanget, när jag dessutom vet att vår supporterpolis utan tvekan kan identifiera personerna enkelt i Malmö utan några våldsamheter ska behöva utbryta. Jag insåg vilken situation som var på väg att uppstå ifall 70-80 poliser ska storma 150 supportrar. Jag vänder mig och planerar att försöka ta mig därifrån för jag har min flickvän bredvid mig. Jag märker att stämningen höjs. Jag vill inte hon ska hamna i kläm, fortsätter han.

Gorgin Shoai:

- Han (nämnde Malmö-supportern) står och pratar med mig. Jag säger att det är inte lönt att diskutera det med mig. Insatschefen har tagit det beslutet och de kommer att göra detta om inte de två blir identifierade.

Situationen eskalerar plötsligt och leder till konfrontation.

- Då kommer en övertänd polis fram en centimeter från mitt ansikte och säger: "Vill du åka in eller!?" och jag blir irriterad och svarar tillbaka: "Jag pratar inte med dig". Sen smäller det. Jag har pratat med vår supporterpolis om det i efterhand och det gick så snabbt att han knappt uppfattade vad som hände, berättar MFF-supportern.

Annons

Supporterpolisen Gorgin Shoai ger sin syn:

- När vi har pratat om situationen så gestikulerar han (Malmö-supportern) mot poliserna och säger något om Stockholmspolisen. Och då kliver kollegorna fram och menar på att: "Vad håller du på med?". Och då blir det tumult där de försöker få tag på honom och han försöker slita sig loss.

Polisens insatschef Johan Olsson har en liten annan syn på situationen där supportrarna och polisen diskuterar utanför bussarna.

- När jag kollar på avrapporteringen sen så har platschefen berättat att vi får ett ordningsstörande beteende och så blir det ett nytt våldsamt upplopp och på nytt våld mot tjänsteman där nere, säger Olsson.

På filmen som publicerats efter matchen ses MFF-supportern bli omkullknuffad till marken, där han sedan får motta flera batongslag och sparkar – från flertalet poliser.

Annons

- Vi har det som kallas för SPT, den särskilda polistaktiken, och i den så har vi en del konfliktreducerande principer och vi har alltid polislagens tionde paragraf att luta oss mot. Och PL8 som är behov- och proportionalitetsprincipen. Men vi får aldrig använda mer våld än vad nöden kräver, så är det ju, säger Johan Olsson.

- Men jag kan inte kommentera den enskilda filmen, eller det taktiska upplägget på platsen. Det jag kan säga är att efter den dialogen vi har fört med den här gruppen i över 20 minuter så har jag inget annat val än att fatta det här husrannsakansbeslutet. Hur det artar sig är beklagligt, men jag kan inte kommentera det enskilda polisingripandet.

Enligt Malmö FF:s SLO (Supporter Liaison Officer, en länk mellan klubb och supportrar) Pierre Nordberg är MFF-supportern som polisen bland annat slog på inte misstänkt för att ha varit delaktig i den situation som uppstod på läktaren under matchen.

Annons

- Han som blir nedslagen är ju absolut inte misstänkt för att ha slagit en ordningsvakt, säger Nordberg.

Inte heller supporterpolisen Gorgin Shoai känner till att polisen misstänker att MFF-supportern var inblandad i situationen på Malmö-sektionen.

- Inte vad jag vet, inte vad jag vet. Jag har själv kontaktat polisen i Stockholm om en redogörelse för vilka brott supportrarna var misstänkta för. Jag har inte fått den än. Men hade supportern varit misstänkt för brott så hade jag fått veta det på plats, för vi var kvar väldigt länge efteråt, säger Shoai.

MFF:s SLO Pierre Nordberg var inte på plats när tumultet uppstod.

- Men innan misshandeln, som jag ändå vill kalla det, så var jag där, säger han.

Nordberg har pratat med insatschefen Johan Olsson och gjort en polisanmälan till polisens internutredning.

Annons

- Jag tycker att det som man ser på filmsekvensen, det ska inte få förekomma. Jag tycker det är oproportionellt våldsanvändande. Så ska inte polisen få agera överhuvudtaget. Det filmklippet talar rätt så mycket för sig själv, säger SLO:n.

Enligt MFF:s hemsida har Nordberg sett en film som visar hela händelsen.

Malmö-supportern själv är oförstående till varför polisen angrep honom.
- Finns ingen anledning jag rimligt kan finna mer än att det var övertaggade poliser som bara väntade på sin chans att slå till, säger MFF-supportern.

Finns det något som kan ha hänt under matchen som kan ligga bakom att polisen vill omhänderta dig? Något som inte syns på filmen. Om vi försöker bortse från mängden våld, har du något ansvar för att situationen utanför trapphuset uppstod?
- Det finns ingen faktor på matchen att polisen skulle vilja omhänderta mig. Jag har ingenting med situationen som uppstod på läktaren att göra.

Annons

Polisens insatschef Johan Olsson menar att det finns anledning till att se över deras agerande och utreda händelsen.

- Ja, men absolut. Vårt agerande ska alltid tåla en granskning. Allt ifrån beslutsprocessen till enskilda befattningshavare.

Kommer det att göras en utredning?
- Ja, men absolut. Det är redan inlett.

- Dialogen är viktig för oss. Sedan är det beklagligt om det sker övertramp. Och då ska det givetvis rapporteras och beivras för det är absolut ingenting vi ska sticka under stolen med utan det måste belysas.

Hur ser du på åsikterna om att det förekom övervåld?
- Det är extremt beklagligt. Det är absolut inte något som jag vill ska ske. Det är därför man hela tiden försöker att föra en dialog först. Om vi kan klara oss utan att använda våld överhuvudtaget. Jag hade hoppats att den här situationen skulle gå att lösa med en dialog.

Annons

- Det är väldigt beklagligt om det är så att vi från polisen har använt övervåld. I så fall ska det anmälas och det ska synas, säger Johan Olsson.

Insatschefen fortsätter:

- Innan man börjar dra på stora snöret och säger att något är omotiverat så måste man ha hela lägesbilden klar för sig. Observera här att jag absolut inte försvarar enskilda övertramp. Om det är så att det är ett uppenbart fall att någon har använt batongen när man inte behöver det, och man istället kan prata, så är det självklart inte okej. Då ska individer rapporteras och man ska straffas.

- Det finns film på allting. Vi har säkrat mycket bevismaterial. Vi har ett flertal filmer som inte bara visar den här lösryckta delen utan mer har ett helhetsgrepp, enligt de uppgifter som jag har fått. Så därför är min övertygelse att om det har skett några oegentligheter från polisens sida så kommer det att komma fram.

Annons

- Om det har begåtts något fel så vill jag inte ha den personen tjänstgörande på nästa match. För då kommer den personen kanske att skapa något nästa gång. Det är aldrig roligt när vi måste använda fysiskt våld för att uträtta våra åtgärder, det är ju ett misslyckande.

Har du förståelse för de som tycker att polisens egna utredningar inte leder någon vart?
- Nej, det har jag inte. Det är en fristående organisation. Jag har ingenting med dem att göra. Jag tycker faktiskt att de får en bra granskning, för de är jätteduktiga utredare där, säger Johan Olsson.

Supporterpolisen Gorgin Shoai, som stod bredvid när poliserna slog supportern, vill inte säga allt för mycket om polisernas agerande i situationen.

- När han (MFF-supportern) kränger sig så på det sättet när en polis försöker tilltala honom och tar tag i honom så gör poliserna bedömningen att han försöker slita sig loss och det är därför det blir så många poliser involverade i den situationen. Det man ser på videon sen, det får stå för de kollegor som är där som gör den bedömningen hur man ska tackla situationen, säger Shoai.

Annons

Det flyger en del batongslag även när han ligger ner..
- Ja. Jag ser också det, det gör jag.

- Det får kollegorna stå för som gör den bedömningen där och använder det våldet som de gör. Det får stå för dem. Jag tycker personligen att det är väldigt tråkigt att det blir den situationen det blir, vilket det inte hade behövt bli.

- Jag tror att konfrontationen uppstår dels för att supportrarna inte lyssnar på polisen överhuvudtaget, när man nu ger dem en chans utan att man ska bruka våld. Jag märkte på själva stämningen att om polisen inte skulle få identifiera de här killarna så kommer det här att bli stort. Man märkte på supportrarnas inställning att: "Nä, ni kan glömma detta. Det här är våra bussar och vi kommer aldrig att komma ut med våra vänner". Det var den inställningen det var från deras sida.

Annons

Shoai ser positivt på att händelsen nu ska utredas.

- Det är jättebra. För jag pratade både med SLO:n och med supportern och jag fick se videon också, och det enda jag sa var att ni får gå vidare med detta. Det är det rådet jag kan ge, gå vidare med det så det utreds.

Efter tumultet radades fansen upp, enligt den skadade MFF-supportern.

- De som behövde läkarvård fick det. Sen valde man att identifiera samtliga innan man släppte oss, säger supportern.

Hur känns det i efterhand? Vad tror du om utsikterna att det blir något av MFF:s anmälan till polisen?
- Omöjligt att säga. För egen del har jag fått upprättelse i form av att denna frågan har blivit uppmärksammad på rätt sätt. Jag tycker att Malmö FF som förening tar saken på stort allvar. Det är oerhört bra.

- Det viktigaste är att frågan tas upp till ytan. För det är inte enskilda fall vi talar om längre. Jag är uppriktigt oroad att någon kommer att skada sig väldigt allvarligt eller dö inom kort ifall inte polisen börjar se över sina metoder.

Annons

MFF Support, Malmö FF:s officiella supporterförening, gick under dagen ut med ett Facebook-inlägg där man uppmanar folk att skicka in sina vittnesmål från när man haft problem med ordningsmakten i samband med matcher.

Supporterorganisationen skriver att dialogen med polisen brustit, ”vars följder vi fått erfara under säsongen”.

- Det har hänt en del under säsongen, på det här temat, att supportrar hamnar i kläm med polisen. Vi vill ta reda på vad som hänt. Vi har under alla år, framför allt kring derbyna, kallat på dialog med polisen. Vissa har vi haft väldigt bra dialog med. Vi har haft möte före och efter matcherna, men nu har vi inte fått mycket gehör. Det går lite upp och ner det där. Ibland är dialogen jättebra och ibland är den inte bra, säger MFF Supports ordförande Magnus Ericsson.

- Vi vill ha en dialog för att förebygga och slippa konfrontationer. Det är lite svårt. Ofta är det lite olika insatschefer och olika personer man ska prata med. Det är svårt att komma in i organisationerna och hitta rätt. Det känns som polisen omorganiserat mycket och att de försöker hitta rätt i nya organisationerna. Det är svårt för oss. Vi har en naturlig kontakt med vår supporterpolis. Den vägen är enklast att gå. Men ibland behöver vi träffas i ett större sammanhang för att reda ut vissa grejer tillsammans.

Annons

I hur stor utsträckning sker polisövervåld, uppskattar ni?
- Det är svårt att säga. Visst sker det. Det har vi upprepade exempel på att det händer och man ser det tydligt i filmen. Det känns som man går lite långt hela tiden. Jag förstår inte riktigt. När man fått ner personen i fråga på marken slutar man inte. Det känns konstigt. Och det pratas inte riktigt om det. Visst, polisen har våldsmonopol men ibland känns det som att de inte riktigt vet var gränserna går, säger Magnus Ericsson.

- Det är upprörda känslor efter det som hände i söndags. Det är beklagligt. Det är en situation som inte behöver sluta på det sättet. Vi har pratat med polisen efter det här och alltid på plats är det olika instanser som ska ha företräde och beslutsrätt. Här ville Stockholmspolisen göra det på ett sätt. De jobbar lite olika beroende på var man befinner sig. Vi blir olika bemötta om vi är i Göteborg, Malmö eller Stockholm. Det är väldigt tråkigt när det brister och det slutar på det här sättet. Det ska inte behöva gå så långt.

Annons

MFF Support kommer ta händelsen vidare. De kommer ha fortsatt kontakt med bland annat polisen.

- Det måste vi. Det händer tyvärr något i samband med många matcher. Vi får sätta oss ner, inblandande parter. Vi måste komma vidare. Vi måste komma förbi de här problemen så att det blir enklare framöver, säger Ericsson och resonerar kring ett förslag till en förbättrad situation:

- Vi har länge velat ha någon form av supporterskola hos polisen, som kan förklara hur vi supportrar beter oss i vissa sammanhang. Gärna från polisens sida på andra hållet också.

SE EN SEKVENS FRÅN POLISINGRIPANDET HÄR

Publicerad 2015-10-07 kl 23:04
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS