Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

KFF:s säkerhetsansvarige anmäld av polisen – fem månader efter AIK:s guldmatch: "Blixt från klar himmel"

Allsvenskan

I november spelade AIK guldmatch i Kalmar.
Fem månader senare blev KFF:s säkerhetsansvarige anmäld av polisen.
- En blixt från klar himmel, säger klubbchefen Mattias Rosenlund till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån.

Under den senaste tiden har det varit en stor konflikt mellan polisen och fotbollen i Sverige, där polisen har tagit hårdare tag för att exempelvis försöka få bort pyroteknik. Bland annat kom en kritiserad film kring nya visitationsregler, några klubbars supportrar har förbjudits använda så kallade OH-flaggor, och batongslag utdelades mot AIK:s SLO.

Nu kan Fotbollskanalen avslöja att det för ungefär en månad sedan hände något som Kalmar FF inte alls hade förväntat sig. Föreningens säkerhetsansvarige blev anmäld av polisen för en match som hände fem månader tidigare, AIK:s guldmatch i Kalmar på Guldfågeln Arena den 11:e november.

Annons

- Det kom som en blixt från klar himmel, säger klubbchefen Mattias Rosenlund. 

Varje klubb har en enskild person som är ansvarig för arrangemanget, och som kan anmälas om polisen anser att kraven kring säkerhet inte har blivit uppfyllda. 

- Vår säkerhetschef var på förhör för en månad sedan, men vi blev inte mycket klokare av det. 

- Det är framför allt flödena in och på arenan som diskuterades. Vi följde de instruktioner som stod i tillståndet, men innan matchen blev det en miss i kommunikationen någonstans mellan polis och vår säkerhetsavdelning. Det gjorde att bortasektionen stormades av AIK:are som ville in, och en entré öppnades senare än vad som var sagt. Det är det anmälan riktar sig mot. "Brott mot ordningslagen" är rubriceringen. 

Ärendet ligger hos åklagaren, som nu ska besluta om det ska väckas åtal eller läggas ner. Anmälan kom trots att biträdande insatschef Kalle Ljungkvist hade sagt till Barometern efter matchen att det "var inget av det som hände som gick utanför plan", och att "om man tänker på hur många människor som varit på evenemanget får man ändå säga att det har gått bra". 

Annons

Inför matchen, som drog nytt publikrekord (11 991 åskådare), så hade Kalmar FF bland annat dubblat säkerheten och haft dialog med polisen ända sedan juli månad, då de visste att det skulle bli en speciell match. Ett och ett halvt dygn innan matchen så hade dock polisen ändrat sina krav. De kom en ny manual kring säkerheten, som var 18 sidor lång. 

- Det var rätt kraftiga ändringar jämfört med vad vi har pratat om innan, säger Rosenlund.

Skadorna i samband matchen var två mindre personskador, samt att ett innertak på en polispiket fattade eld efter att en bengal hade landat på taket. 

Den säkerhetsansvarige fyller i angående manualen:

- Från sista matchen förra året så gick vi från ett tillstånd för att arrangera matcher som var på två-tre A4-sidor med lättförståeligt information, till att bli en hel lunta med otroligt många punkter som skulle uppfyllas. Det var ingen diskussion om "Hur tänkte ni här?" och "Hur tolkar ni det här?". Det var monolog från polisens sida, upplevde vi som arbetar med det.

Annons

- Signalerna vi sedan fick var att det som kom inför sista matchen skulle bli någon form av standard. Vi i vår värld tycker att det var märkligt agerat. Den matchen var ju en exceptionell händelse. Vi har aldrig varit med om någon liknande match och kommer kanske inte vara med om en sådan match på många år. 

Kraven från polisen på allsvenska klubbar har varit hårdare i år. I samband med att det släpptes en ny visitationsfilm, som var skapad som en rekommendation, så gick polisens Region Syd in och gjorde den nya intimvisitationen ett krav för klubbarna. Det kravet gällde för Malmö FF, KFF, och Helsingborgs IF i allsvenskan. Klubbar i andra delar av landet hade det som rekommendation och inte krav, då de hade gjort andra tolkningar. 

MFF, KFF, och HIF gick då ut i ett gemensamt uttalande där de motsatte sig kravet. 

Annons

- Vi har absolut ingenting emot att det ställs krav mot oss arrangörer. Det ska göras och vi vill medverka till att arrangera säkra arrangemang, och vi står inte bakom någon form av olagligheter. Det vill jag poängtera för Kalmar FF:s del, men samtidigt är det vi som ska arrangera matcherna, att vi ska uppfylla alla de här kraven, och då känner vi att vi måste ha dialog. Det är ändå vi som ska stå och ta emot alla de här tusentals människorna och möta dem. Att då få göra det när vi inte har fått medverka i de här kraven, det känns väldigt olustigt.

Kalmar FF var i ett möte med polisen i början av året, där det enligt Rosenlund kom fram att polisen skulle ha hårdare tag i år mot bland annat pyroteknik. De hade dock inte räknat med att det skulle bli såhär.

- Det är inte bara vi som är drabbade av den här totala bristen på kommunikation. Det har drabbat hela fotbolls-Sverige, frustration från oss föreningar och alla supportrar, säger Rosenlund. 

Annons

- Visiteringen är en del av det. Vi tycker att användande av pyroteknik är ett brott, och begår man brott så ska man straffas. Vi har ingen annan uppfattning om det, men den totala avsaknaden av kommunikation och samarbete är ju det som är mest alarmerande. Vi vill gärna, tillsammans med polisen och andra organisationer, hitta en framkomlig väg kring hur vi kan skapa ett bra och säkert arrangemang, utan att att vi varje gång behöver mobilisera till krig.

- För så har det varit här, framför allt mot Norrköping och Helsingborg. Vi har gett en bild av hur vi bedömer säkerhetsläget. Polisen har sedan en helt annan bild. Man har till och med ridande polis mot Norrköping här. Det är 4000 åskådare. Det är inte rimligt. 

KFF anser att de har en bättre bild av förutsättningarna än vad polisen har, och att det har visat sig i de två senaste matcherna. KFF har dock själva valt att ta in fler ordningsvakter än vad som står i tillstånden, bara för att visa att de tar kraven på allvar. 

Annons

- Och inför Helsingborg drar de sedan upp en förmodad mordbrand. Det som hände var alltså att träläktaren på Fredriksskans brann på 70-talet...

- Då kan man ju börja undra hur man bedömde läget inför den här matchen, men jag skickade ett mail i förra veckan till (den operativa polischefen i området). Han har också hört av sig om att vi vill ha ett möte och dialog, och han vill också ha det. 

- Det kommer att ske i närtid. Förhoppningsvis kan vi få till en dialog så vi kan dra detta framåt.

Publicerad 2019-05-20 kl 22:10
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS