Demokrati- och kulturminister Amanda Lind (MP) meddelade i förra veckan att idrotten får en miljard kronor för resten av 2020 med målet att hjälpa föreningar att överleva pandemins följder. Samtidigt tryckte hon också på att krispengarna inte ska gå till att "värva dyra spelare", något som Riksidrottsförbundet, som har mandat att fördela pengarna, också poängterade efteråt.
RF:s ordförande Björn Eriksson berättade nämligen i förra veckan att pengarna kommer att fördelas på liknande vis som tidigare, men att man även kan komma att fatta beslut om att jämställdhet ska vara en paramter i fördelningen av pengarna, precis som att man vill premiera klubbar som spenderat pengar med måtta, och inte ge lika mycket pengar till klubbar, som har gjort stora spelaraffärer.
Nu är det beslutet fattat.
RF meddelar, via sin hemsida, att föreningar nu får söka stöd "för förlorade intäkter och kvarvarande kostnader", men att det numera också finns två nya skrivningar gällande jämställdhet och överlevnad. Detta då bland annat Svenska Fotbollförbundet nu förväntas premiera de klubbar som har varit "aktsamma om sina pengar" och inte gjort stora spelaraffärer, precis som att fördelning av pengar mellan dam- och herrserier ska ses över.
"Det är angeläget att bidrag framförallt ges till ansvarstagande föreningar och förbund som förtjänstfullt verkat för att begränsa de ekonomiska skadeverkningarna och arbetat för att långsiktigt säkra sin överlevnad. Det handlar om att föreningar under tiden för pandemin ska ha undvikit större investeringar, ex köp av spelare som belastar föreningens ekonomi, idkat kostnadskontroll och allmänt jobbat med en scenarioplanering med lång tidshorisont", står det bland annat i RF:s "Principer för ekonomiskt stöd till idrottsrörelsen till följd av coronapandemin".
Eriksson är tydlig med att fotbollen kan komma att få dela på en liknande summa som senast, vilket var 128 miljoner kronor för det andra kvartalet, men att Svenska Fotbollförbundet nu få göra en genomlysning av vilka klubbar som har spenderat med måtta och vilka klubbar som spenderat mycket pengar under pandemin. Detta för att se hur pengarna sedan ska fördelas utifrån den nya paramtern.
- Totalsumman behöver inte påverkas, men det kan bli mer pengar för de som har bedrivit en ansvarsfull ekonomi. Det är svårt att räkna på det nu, då ansökningarna inte kommit in, säger Björn Eriksson till Fotbollskanalen.
- Vi vill premiera de som har varit ansvarsfulla i sin hantering och det innebär att fotbollen kommer se till att det gynnar de föreningarna. Det ska ge hopp och gehör till skattebetalarna, att inte deras pengar går till spelaraffärer, fortsätter han.
Hur kommer genomlysningen att gå till?
- Det är SvFF som kommer att lösa det. De får kolla på det och sedan kollar vi på om det stämmer med reglerna. Om det inte gör det kan vi ändra på det, men jag tar det för givet. Det kommer att bli en granskning och där är SvFF kunnigt.
Eriksson tror även att den nya paramtern tas emot väl av elitklubbarna.
- De som ger den här miljarden känner ju att det här är viktigt och att skattepengarna inte går till det (spelaraffärer), utan i stället till överlevnad och bland annat barn- och ungdomsfotboll. Då ska de också ha ett visst inflytande över hur det här ska hanteras. Jag tror att man har en förståelse för det. Det är också en synpunkt, som fotbollen och eliten, kan tänkas dela, men jag vill inte svara på det, utan det får SvFF avgöra själva kring vad de tycker, men jag tror att det finns en viss förståelse. Sedan är det nog många som vill veta vad det här betyder i praktiken, säger han och syftar på att det först efter klubbarnas ansökningar och SvFF:s genomlysning går att se hur den nya parametern påverkar fördelningen av krispengarna.
Eriksson berättar vidare hur RF tänker kring att jämställdhet kommer att vara en parameter vid fördelningen av de nya krispengarna:
- Det är mer att man ska pröva det vidare när man talar om överlevnad. Det kan vara att damfotbollen är känsligare än herrfotbollen och kanske mer beroende av publikintäkter och annat, då det kan vara ett känsligare system. Det kommer man att titta på inom fotboll och hockey, och bedöma om det blir rätt. Det kan säkert finnas effekter inom dam- och herrfotboll, där damfotbollen är känsligare i omfattning. Det är en fråga som man kommer att jobba med nu gällande detta.
Eriksson berättar vidare att den första ansökningsomgången, för kompensation, öppnar den 15 oktober och att utbetalningar kommer att ske i mitten av november i år.
För det andra kvartalet fick fotbollen, som bekant, 128 miljoner kronor att dela på. De allsvenska klubbarna fick samtidigt dela på 65 149 000 kronor, medan superettan-klubbarna fick dela på 7 738 000 kronor. På damsidan delades totalt 3 555 000 kronor ut till klubbarna i damallsvenskan och elitettan