Efter coronavirusets utbrott valde regeringen att införa möjligheter före företag att korttidspermittera sina anställda. Det innebär i korthet att staten står för en stor del av företagets kostnad för den anställde som går ner i arbetstid, samtidigt som personalen får behålla stora delar av sin lön. En statlig subventionering helt enkelt.
Redan den 21 mars presenterade Unionen och Arbetsgivaralliansen ett kollektivavtal för idrotten - och de sistnämnda var av övertygelsen att det skulle gälla även för spelare i exempelvis fotbollslag. Unionen och Spelarföreningen (spelare i allsvenskan och superettan har i praktiken ett dubbelt medlemsskap i de båda organisationerna) tolkade dock avtalet annorlunda. Oenighet uppstod.
- Det finns ett kollektivavtal för alla anställda inom föreningarna utom spelarna, det så kallade Idrottsavtalet, och Unionen menar att det avtalet som är tecknat i torsdags gäller alla utom spelarna, sa Spelarföreningens generalsekreterare Magnus Erlingmark till Sportbladet då.
Därför fick parterna sätta sig vid förhandlingsbordet igen. Under gårdagen bekräftade Unionen för Fotbollskanalen att samtal fördes om ett nytt avtal som även skulle innefatta spelarna - och på onsdagen kom beskedet om att man enats om just ett sådant.
I ett pressmeddelande skriver man:
”Unionen och Arbetsgivaralliansen har enats om ett centralt kollektivavtal rörande korttidsarbete för fotbolls-, hockey- och handbollsspelare. Syftet med det centrala avtalet är att öppna för möjligheten att sluta lokala avtal om korttidsarbete för spelare. Avtalet bygger på det nya systemet för korttidsarbete med statligt stöd som presenterades av regeringen den 16 mars.”
Redan innan det centrala avtalet var på plats valde AIK att korttidspermittera hela sin personal, inklusive spelare, efter förhandlingar med sin lokala fackklub (och det är inget som Unionen planerar att "ogiltigförklara" trots att det slöts innan ett centralt avtal fanns på plats, skriver man i ett mejl till Fotbollskanalen). Dessutom har Häckens och Elfsborgs spelare frivilligt valt att gå ner i lön.
Nu finns alltså ett centralt kollektivavtal på plats som gör det möjligt för fotbollsklubbar att korttidspermittera sina spelare och därmed kapa sina lönekostnader.
Regeringens insats gör det möjligt att permittera spelare och få ekonomiskt stöd av staten fram till årsskiftet.