Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Klart: Så fördelas pengarna till elitklubbarna - allsvenskan tar 90 procent

Allsvenskan

65 149 000 kronor till allsvenskan.
7 738 000 kronor till superettan.
Så fördelas troligtsvis regeringens första stödpaket till klubbarna.
- Alla föreningar var överens över upplägget inom respektive liga, säger Sef:s generalsekreterare Mats Enquist till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån.

Covid-19 har påverkat samhället ordentligt, så även fotbollen. Regeringen har tidigare gått ut med att ett stödpaket på 500 miljoner kronor ska delas ut till den svenska idrotten. Stödpaketet, som är uppdelat i tre olika potter, ska kompensera klubbarnas uteblivna intäkter och kostnader under perioden 12 mars till 30 juni.

Den första potten, på 228 miljoner kronor, knappt hälften av krispaketet, avsattes för de klubbar utanför elitverksamheter som till exempelvis arrangerar cuper. Pott två däremot, 182 miljoner kronor, var däremot avsedd för alla elitklubbar – inte bara fotbollen. Pott två för elitfotbollsklubbarna (allsvenskan och superettan) ligger på omkring 74 miljoner kronor, berättar Svensk Elitfotbolls generalsekreterare Mats Enquist för Fotbollskanalen.

Annons

I dag, onsdag, höll Svensk Elitfotboll ett extra medlemsmöte för att diskutera hur fördelningen av pengarna man fått från pott två ska fördelas till klubbarna i allsvenskan och superettan.

- Vi har gått igenom en modell för hur vi tycker att det ska hanteras inom elitfotbollen – mellan föreningarna på bästa och mest transparenta och solidariska sätt, så att pengarna hamnar rätt och fyller sitt syfte och sin avsikt. Det var det som vi i dag enades om, säger Sef:s generalsekreterare Mats Enquist och fortsätter:

- Vi kommer nu lämna över det till SvFF (Svenska Fotbollförbundet) som ska distribuera ut de här regeringsmedlen utifrån det förslag vi tog fram i dag. Det var väldigt glädjande att alla 32 föreningar var överens över upplägget. Vi hoppas att förbundet kan fastställa den modell som klubbarna är eniga om, så att den verkställs så snart som möjligt. Pengarna behövs verkligen.

Annons

Enquist utvecklar vad det är för typ av ansökningar som klubbarna har gjort till denna pott som förbundet nu ska klubba.

- Våra föreningar har fått göra två typer av ansökningar än så länge. Den ena när de gäller breddverksamhet, det är de elitklubbarna som har till exempel cuper. Men där har inte vi (Sef) någon insyn, det sköts direkt av RF.

- Sedan fanns det en möjlighet att för den här tidsperioden, fram till juni, att söka för evenemangsförluster, framför allt publik, i och med att vi inte kunde spela. Och det har våra klubbar gjort (ansökt) till Svenska Fotbollförbundet. Där har man alltså gått via specialidrottsförbunden som i sin tur har lämnat över till RF som i sin tur har ansökt till regeringen, för det är ju regeringsstöd vi pratar om. Och den potten som har gått via förbunden ska i viss mån gå till distrikt, i viss mån till förbundets egen verksamhet och i viss mån till elitklubbarnas verksamhet. I den potten, som vi ska få till våra föreningar, där har alla 32 föreningar nu enats om vilken modell vilken vi tycker ger de effekter som man kan stå för.

Annons

- Det är lite roligt, alla tror alltid att klubbarna ska vara så egennyttiga och försöka hitta egna vinster, men vi har en otroligt solidarisk elitrörelse som verkligen försöker tänka till på hur det här ska stötta helheten. Jag är väldigt glad över att vi var så pass eniga.

Hur stor är den här potten?
- Det här är det här som regeringen, via RF, har beviljat. Det är inte vi själva som bestämmer potternas storlek (det är baserat på klubbarnas ansökningar). För allsvenskan är det totalt 65 149 000 kronor och för superettan är det 7 738 000 kronor (totalt 73 887 999 miljoner kronor).

Vad är det för modell som ni har enats om?
- Vi har enats om en modell som bygger på att man har en pott för hur stor publik man har, ju större publik du hade under 2019, desto mer pengar får du tilldelat och det är ganska rimligt.

Annons

- Den andra är omsättningen som gör att de större föreningarna tappar en andel av sin omsättning för varje evenemang.

- Slutligen har vi en solidarisk fördelning där vi ger alla föreningar en basersättning så att det inte slår för snett i sammanhanget. Och det blev en ganska bra balans eftersom alla var överens.

Enquist lägger till:

- Vi kommenterar inte hur mycket respektive förening har fått. Det stannar internt, det är om förbundet skulle komma ut med det, vi gör det inte.

De olika klubbarna får alltså olika mycket pengar av potten, men potten på 65 miljoner till allsvenskan ger i snitt fyra miljoner per klubb. För superettan, vars pott ligger på 7,7 miljoner, blir snittet ungefär en halv miljon.

Sef-basen meddelar även att alla klubbar i allsvenskan och superettan kommer att få en andel – och modellen som tagits fram under onsdagen kan komma att beviljas av SvFF redan i dag, tror Enquist.

Annons

- Den här modellen ska täcka evenemangsbortfall, det är inte för cuper, sponsringsbortfall eller breddverksamhet. Klubbarna har inte mycket att röra sig med nu, deras förluster är betydligt större än vad det här ersätter. Men det är ingen tvekan om att pengarna fyller sitt syfte.

Men det behövs mycket mer.
- Ja, det här täcker fram till juni bara sedan har vi hela hösten. Vi kommer tappa hundratals miljoner på bara publikbortfall och sedan finns det indirekta effekter som kommer komma under hösten.

- Det är fortfarande enormt mycket att kämpa för. Nu går allt igång med fulla kostnader och klubbarna måste vara aktiva och lönerna går inte att stoppa upp – samtidigt är det helstopp för intäkterna. Men det här är en bra start, så får vi ta nästa fråga nästa vecka. Så får vi hålla på tills krisen är över.

Annons

Den tredje och sista potten, som avser 44 miljoner kronor, riktas mot större arrangemang, som exempelvis Stockholm Marathon.

Publicerad 2020-06-24 kl 14:35
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS