Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Klubbarna kritiska mot OH-förbudet: "Vad händer när ingen vill stå på tillståndet?"

Allsvenskan

Gif Sundsvalls supporterförening förbjuds att ta med OH-flaggor på hemmamatcherna.
En farlig utveckling menar flera evenemangsansvariga i allsvenskan, då de menar att det kan leda till att ingen vill stå som ansvarig för arrangemanget.
- När du anmält x antal personer, vad händer då när ingen vill stå på tillståndet längre? säger Hammarbys evenemangsansvarige Göran Rickmer till Sportbladet.

Foto: Bildbyrån

I går kväll gick Gif Sundsvalls officiella supporterförening Patronerna ut med att de fått besked om att ett beslut är taget om förslag som begränsar deras möjligheter att ha tifon inför hemmamatcher. Patronerna skrev att polisen nu beslutat om att förbjuda så kallade "OH-flaggor" (over head-flaggor, det vill säga stora flaggor som kan täcka en hel sektion) på Sundsvalls hemmamatcher från och med mötet med Kalmar FF på lördag på NP3 Arena.

- Jag fick beskedet via vår säkerhetschef på Giffarna och det första beskedet gällde inte bara OH-flaggor, även alla, inom citationstecken stora föremål det vill säga stripes, megaflaggor och allt som är stort. Sedan blev det ändrat till OH-flaggor. Jag blev på riktigt chockad över det beslutet och framför allt att det togs utan en enda tillstymmelse till dialog med oss supportrar. Jag tycker också att det känns helt befängt att de benämner det som ett "brottsverktyg". Vi undrar ju då lite vad som blir nästa steg. Kommer det att ta bort stripes, 2-pinnsflaggor och så vidare framöver? Vad kommer de att förbjuda eller reducera nästa gång?, säger Patronernas ordförande Emma Asp till Fotbollskanalen

Annons

Polisen förklarade beslutet med att supportrarna inte följt regelverket som existerar, bland annat genom att bränna bengaler, och att de inte kan acceptera utvecklingen som skett.

- Utifrån Sundsvalls första hemmamatch mot Malmö kände vi att vi utifrån regelverket behövde göra en skärpning inför lördagens match. Om de sköter sig ska det inte vara onödiga restriktioner, men i nuläget behövde vi vidta kraftiga åtgärder, säger Kenneth Carnabeck, som är tillförodnad gruppchef på tillståndsgruppen i region Nord hos polisen, till Fotbollskanalen.

Carnabeck berättade även att fler klubbar kan komm att straffas på liknande vis framöver, eftersom polisen har "en enhetlig bedömning i hela landet".

- Det ska inte råda någon tveksamhet om vad som gäller i vår villkorsgivning utifrån en villkorstrappa som gäller. I det här fallet har vi nu varit tvungna att skruva åt villkoren lite grann för att stävja problem, säger han. 

Annons

Beslutet får flera evenemangsansvariga i allsvenskan att reagera, då de menar att det riskerar att ingen vill stå som ansvarig arrangör i framtiden om reglerna fortsätter skärpas. Detta eftersom det är enskilda personer och inte klubbarna, som är juridiskt ansvariga för evenemanget.

”Vi riskerar att hamna i ett läge där ingen vare sig kan eller vill arrangera matcher där anordnaren fått för långtgående villkor”, skriver Djurgårdens evenemangsansvarige Mats Jonsson på Twitter.

”Det finns idag 32 personer som står som ansvariga på polisens tillstånd gällande Allsvenskan och Superettan och som redan idag riskerar att bli anmälda för brott mot ordningslagen på grund av orimliga krav från Rättsenheten. Jag och Mats är två av dem. Det kommer att ske 2019”, fyller Malmö FF:s dito Patrik Jandelin i.

Annons

Jandelin menar att kraven som ställs på en arrangör måste vara rimliga, annars finns det en risk att ingen kommer vilja stå som ansvarig för arrangemanget vid fotbollsmatcher.

- Fram tills nu har det inte känts speciellt konstigt med lagen men det är klart att man funderar på det. Det drabbar ju en personligen och det är när vi uppfattar kraven som nästintill omöjliga att leva upp till som det här blir aktualiserat, säger Jandelin till Sportbladet.

Även Hammarbys Göran Rickmer ställer sig frågande till beslutet. Rickmer blev 2017 anmäld för brott mot ordningslagen för en händelse på en Hammarby-match 2017 där ett staket till entréköerna inte varit förankrade.

- Jag vet inte när nästa anmälan kommer och det är ingen bra miljö. Det är jätteskevt. När en arrangör blivit anmäld x antal gånger kommer de också börja ifrågasätta om arrangören har rätt att ha offentliga tillställningar, alltså fotboll inför publik. Då hamnar vi i en ganska allvarlig situation. Och när du anmält x antal personer, vad händer då när ingen vill stå på tillståndet längre? Säger Rickmer till tidningen.

Annons
Publicerad 2019-04-18 kl 16:05
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS