Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Långläsning: Kalmar FF:s stora satsning på lokala talanger: ”Den enda rätta vägen”

Allsvenskan

Ekonomin i Kalmar FF kan närma sig katastrof. Föreningens förslag på att vända det är att utveckla lokala spelare, men samtidigt inte gå på risken att åka ur allsvenskan.
- Det kommer till en gräns där publiken vill ha resultat, säger Henrik Rydström till Fotbollskanalen.

Foto: SCANPIX

Förra året gjorde Kalmar FF en ekonomisk förlust på 15,5 miljoner kronor. Guldfågeln Arena, årskostnad 19 miljoner kronor, tillsammans med svaga sportsliga resultat har varit huvudorsakerna till att föreningens ekonomiska situation är i ett allvarligt läge. Pengarna kan vara slut om några år.

Mattias Rosenlund, ny ordförande för i år, säger att de har gjort förändringar för 2016.

- Vi sparar fem miljoner på personalkostnader i år genom att banta truppen. Det har vi redan klarat av. Efter det har vi nu budgeterat för att sälja spelare för fem miljoner kronor per år, men det kan vara noll miljoner något år, och tio miljoner ett annat. Tidigare hade vi satt åtta miljoner per år, men vi har sett att marknaden är svårare än för åtta-tio år sedan, säger han till Fotbollskanalen.

Annons

Kalmar FF har inte fått in kapital via spelarförsäljningar, till skillnad från tidigare med bland andra Rasmus Elm, Ari, César Santin, och Patrik Ingelsten. Den tidigare ordföranden Anders Nyblom pratade därför om att ta vilja sig ur situationen med den egna ungdomsverksamheten. Rosenlund säger att idén fortsätter.

- Den enda rätta vägen är att fostra talanger i vår akademi. Sedan behöver det inte bara vara KFF-spelare från början, utan spelare från närområdet.

Stark ställning med talanger
Idén är att de unga spelarna ska vara billigare i drift än etablerade, men Kalmar FF hoppas också kunna utveckla så pass bra talanger att de inte behöver köpa mer än några få externa spelare per år och också kunna sälja vidare det egenutvecklade.

Kalmar FF har redan en stark ställning med talanger. När Fotbollskanalen tidigare i våras redovisade ungdomslandslagsspelare så var KFF den föreningen med näst flest landskamper för 2015, endast bakom Malmö FF. Dessutom har tio stycken tonåringar från Tipselit fått speltid för Kalmar i Allsvenskan under de två senaste åren.

Annons

Redan idag har Kalmar FF tretton spelare från Tipselitverksamheten i A-truppen. Calle Johansson, född 1998, har startat fyra allsvenska matcher och även gjort två tävlingsmål mot IF Elfsborg - se det i allsvenskan i spelaren ovan. Filip Sachpekidis, 1997, gör sin fjärde seniorsäsong. Svante Ingelsson, 1998, och lillebror Herman Hallberg, 1997, är inhoppare. John Håkansson, 1998, har rekordet som Allsvenskans yngsta målvakt genom tiderna. Nyligen skrev Edvin Crona, 2000, på för fyra år med A-laget.

I en längre historisk kontext har Kalmar FF varit svagt på ungdomssidan. I början på 1990-talet saknades juniorverksamhet, så stadens bästa ungdomslag tillhörde Kalmar AIK. År 1992 anställde Kalmar FF Kjell Nyberg, och när klubbchefen Svante Samuelsson definierar tre huvudpersoner till Kalmar FF:s talangverksamhet så blev Nyberg en av dem.

Annons

Nyberg fick igång ungdomssidan i början på 90-talet, med det tog över tio år innan de tydliga resultaten kom. Efter det kom kullar med bland annat Mattias Johansson, Etrit Berisha, Rasmus Elm, och Erik Israelsson. Nyberg har dock trappat ned de två senaste åren, där han mest höll på med Tipselitverksamheten under många år. Person nummer två på Samuelssons lista är en idag mer aktiv person, Robert Lövenklev, som bygger de lägre åldrarna.

- Lövenklev har gjort ett väldigt bra jobb för spelare som är fem till femton år. Bygga upp en struktur, ha ordning och reda.

Tredubblat antalet ungdomsspelare
Under Lövenklevs tio år i föreningen hade de svårt att ens få ett lag till varje kull, nu har de bland annat ökat antalet ungdomsspelare från 100 stycken till 300 stycken. Kalmar FF är idag så pass starka i regionen att de respektive ungdomslagen ofta tvingas möta äldre lag. Den relativt nystartade akademin tar i sommar in kullar födda 2000. I den finns det för första gången ett stort antal spelare som redan har varit i Kalmar FF under några år.

Annons

Kalmar FF ser sig inte som stressade att ta in spelarna i ung ålder. Som ensam stor förening i regionen har de möjligheten att bygga relationer istället för att fokusera på att locka över talanger i konkurrens med andra lag. Därför har de också skapat fler samarbeten med de lokala klubbarna, bland annat med egna träningsgrupper.

- Samtidigt handlar mycket om att samarbeta ännu mer med de lokala klubbarna. Väldigt många spelare har inte börjat här som fem-sex-sju-åringar, utan i föreningar runt om, och sedan har de tagit kliv in när de är mellan tolv och femton år. Där har vi potentialen, att hjälpa de lokala klubbarna ännu mer. Att få de unga att spela så mycket fotboll som möjligt och spela fotboll i många miljöer, men sedan någonstans på vägen behöver de komma in här, säger Samuelsson.

Annons

Kalmar FF har även haft positiva effekter på den lokala seniorfotbollen. Inför 2014 gick Oskarshamns AIK upp i Division 1, där de är kvar idag. I den senaste seriematchen fanns åtta tidigare spelare från KFF:s Tipselitverksamhet i deras startelva.

Samarbeten med lokala klubbar
Den tredje personen på Samuelssons lista är Jens Nilsson. Han anställdes av Kalmar FF för tolv år sedan som Tipselittränare, och har i år titeln akademichef. Han fokuserar på U16, U17, U19, och A-laget, med prioritet på att försöka få det enklare för talangerna att slussas in i A-laget för att göra nytta där. Även han lyfter fram samarbeten med lokala klubbar.

- Vi har blivit bättre på att ge utbildning till ledare i samarbetsklubbarna, för Kalmar FF är en för liten förening för att ha ett stort antal ungdomsspelare här.

Annons

- Vi gjorde det här efter att vi flyttade till arenan efter SM-guldet. Vi gjorde en större satsning på att utbilda ledare, jobba mer med skolan. Vi har också skapat utrymme i A-truppen för de unga spelarna.

Det fanns en problematik runt SM-guldet 2008. Då hade KFF en stark ungdomsgeneration, men också så pass många bra etablerade spelare att det var svårt för de unga att komma fram. Istället hamnade i just de lägre divisionerna. Idag får de unga plats.

Viktig balansgång
Samtidigt används ordet balansgång. Den Allsvenska tabellen förklarar oron, då det finns frågor för om A-truppen är stabil nog för att vara tunn på etablerade spelare och hur mycket de unga kan bidra med i år.

- Jag ser problem på hur man får poängskörden att räcka till för A-laget. Jag måste kolla på vad de unga spelare behöver förbättra, och vad vi behöver förbättra för att det ska bli ett stabilare A-lag. Vi måste bibehålla och höja kvaliteten i A-truppen. Det får inte bara bli att vi lyfter upp ungdomar och sedan åker ur Allsvenskan.

Annons

Att åka ur Allsvenskan skulle vara ett ännu hårdare ekonomiskt slag. Kalmar FF har tidigare sagt att de skulle klara av ett år i Superettan, men längre än så kan få extrema konsekvenser. Hur stor negativ effekt kan en långsiktig idé ha?

Henrik Rydström, som också varit Tipselittränare och är en av de nya personerna i ungdomssatsningen, pratar om för- och nackdelar med att satsa lokalt.

- Jag kallar det provinsiellt. Det får inte bli ett självändamål, men det finns ett värde i att ha lokala spelare. Jag har svängt lite i det, tidigare tänkte jag att jag sket fullständigt i det. När jag tänkte A-laget tänkte jag att de som sliter ut sitt hjärta ska spela. Många gånger märkte jag att, om man generaliserar, att de utländska spelarna gjorde det mer. Nu förstår jag värdet av en lokal förankring. ”Den grabben är från Hossmo, den grabben är från Rinkabyholm, och nu spelar han i Kalmar FF:s A-lag”, men vi får inte heller tro att det löser allt.

Annons

- Det är klart det är häftigt, publiken gillar det, men det kommer till en gräns där publiken vill ha resultat. Du kan köpa dig lite tid med unga spelare, men i vår bransch handlar det till slut om att leverera resultat. Vi har valt en långsiktig satsning med unga spelare, men ibland säger publiken ”sorry, men ni förlorade tre raka matcher, så vi skiter i er nu”.

- Det är dilemmat. Det vi pratar om, det vi måste göra med investeringarna idag, den effekten ser vi kanske om fem-tio år. Det är det perspektivet vi har. Det är inte upphetsande för sponsorer och fans, men man måste försöka sälja in det.

"Måste bestämma en riktning"
För Rydström handlar det om att vilja skapa en öppnare och tydligare organisation. Han säger att han vill jobba med manualer, så länge de uppdateras ofta, och då framför allt att hitta beteenden som går genom hela organisationen.

Annons

- Det här står vi för, det är här Kalmar FF. Hur ska man agera när man tappar boll, hur reagerar man när man vinner boll? Vad gör man för att ge energi till andra?

- Jag återkommer ofta till Nannes Kaizen, ständigt förbättring. Vi måste bestämma en riktning på ungdomsarbetet nu. För mig handlar det mycket om vanor och beteende.

- Sånt sipprar alltid upp i fotbollen. Där har vi börjat ställa högre krav. Ta Calle Johansson och Svante Ingelsson som spelar med A-laget nu. Jag kan ringa dem när som, och säger ”Om en timme ska ni vara på Guldfågeln för att köra extra”. ”Ja, det är inga problem” säger de. Jag behöver inte vara på dem med skolan, de har fått speciallösning så att de har möjligheterna där, men de är i skolan och lärarna säger att de ger energi, att de är bra mot kompisarna. Det är det viktiga. Hur man är mot varandra.

Annons

Samtidigt anser han också att skolan kan vara en del i att skapa ännu bättre fotbollsspelare, inte bara för att få säkerhet efter spelarkarriären utan också för vad det ger dem på planen.

- Jag vet att om du börjar slarva med skolan så kan du snabbt få problem med fotbollen. Har du svårt i skolan, då är det risk att du har svårt att ta till taktiska dispositioner eller direktiv. Koncentrationssvårigheter är sällan bra när du ska spela fotboll. Sedan har vi extrema undantag. Hur mycket har Zlatan gått i skolan? Men det är inte de som får vara normen. 

Publicerad 2016-05-02 kl 17:28
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS