Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

LISTA: Här de 15 hetaste svenska arbetslösa tränarna: "Sitter inte och rullar tummarna"

Allsvenskan

Flera meriterade tränare står utan uppdrag.
Fotbollskanalen har tagit fram de 15 hetaste svenska namnen och två av dem som är med på listan är Mikael Stahre och Håkan Ericson.
- Jag är förberedd för att arbeta, säger Stahre.
- Jag har en dörr öppen för fotbollen, säger Ericson.

Foto: Bildbyrån.

Fotbollen är en föränderlig bransch, vilket inte minst märks på de som verkar inom tränaryrket. Går laget tungt riskerar man att få sparken. För tillfället står flera meriterade svenska tränarna - däribland den förre engelske förbundskaptenen Sven-Göran Eriksson, tidigare Blåvitt- och AIK-tränaren Mikael Stahre och Håkan Ericson, som ledde U21-landslaget till EM-guld 2015 - utan uppdrag. Fotbollskanalen har sammanställt de 15 hetaste svenska tränarna utan huvudtränaruppdrag och två av dem är Mikael Stahre och Håkan Ericson - och de är båda två öppna för att hoppa på ett nytt jobb. 

- Jag resonerar som så att jag är förberedd för att börja arbeta. Sedan är det mer komplicerat än så, man måste också hitta ett projekt som känns utmanande och det ska fungera för båda. Där är vi just nu. Jag är förberedd för att arbeta, sedan får vi se vad det landar i, säger Mikael Stahre till Fotbollskanalen.

Annons

Har du något erbjudande för tillfället?
- Jag har haft saker som kommit löpande under hösten, och egentligen nu också. Hittills har jag inte kommit i mål.

Är det Sverige eller i utlandet du vill verka i?
- Man måste bara ha en inriktning att det ska kännas bra och vara ett bra arbete. Det kanske är extra viktigt för mig eftersom det blev en kort sejour i USA. Det måste kännas rätt. Men jag är uppenbarligen öppen för att jobba överallt och det är min ståndpunkt nu också. Man kan inte vara så kräsen och säga att man vill vara på en viss marknad. Det är så pass svårt att vara fotbollstränare i huvudsak, så det gäller att vara ödmjuk inför det. 

Du har tidigare sagt att det är den 1 januari som du siktar på att ha ett tränaruppdrag. Är det fortfarande samma läge?
- Den 1 januari är definitivt min ambition. Men jag tänker inte ta ett uppdrag den 1 januari bara för att jag ska ha ett jobb. Min ambition har varit att jobba i januari månad. Sedan om jag inte har ett jobb då får jag inte panik över det. Då får man blicka längre fram. Jag vill ha en vettig tillvaro och någonting att förbereda. 

Annons

Det har ryktats om Öis, har du någon kommentar till det?
- Jag har haft erbjudanden från olika klubbar och olika verksamheter från våren fram till nu. Jag vill inte berätta vad det har varit för erbjudanden, det blir bara onödiga spekulationer och kan bli fel. 

Det här ”sabbatsåret” du har haft, hur har det varit för dig?
- I grunden har det varit ett bra år. Att vara fotbollstränare är ett väldigt speciellt och extremt krävande yrke på många sätt. När man jobbar intensivt kanske man ser fram emot att ha någon typ av fri period. Men när man har den fria perioden vill man ju arbeta, det är ju så människan fungerar och likaså för mig. Jag har tagit vara på det här lediga året på ett bra sätt, tycker jag, och haft tid för reflektion, egentid, tid för min familj, studiebesök, utbildning och allmän förkovran. Det har varit jättebra. Det är inte så att jag bara suttit hemma och rullat tummarna. Bara för att man på pappret har ett arbetslöst år så betyder det inte att man är sysslolös, det är en stor skillnad. Om jag nu väljer att hoppa på ett uppdrag den 1 januari, kommande sommar eller höst, så blir de här månaderna i ett 20- eller 40-årsperpektiv inte så mycket. 

Annons

Håkan Ericson har inte haft något huvudtränaruppdrag sedan han lämnade posten som förbundskapten för U21-landslaget år 2017. Därefter har han i synnerhet ägnat sig år sitt eget företag, men 59-åringen börjar nu känna att suget för fotbollen börjat komma tillbaka.

- Jag har ju sagt ett par gånger att jag har en dörr öppen för fotbollen. Jag driver ju mitt eget bolag i dag med föreläsningar och sedan jobbar jag som ledarskapskonsult. Jag har kunnat tänka mig att ha ett tredje ben i mitt bolag och då kan jag tänka mig att jobba i någon klubb och individuellt mot spelare för att kunna ha kvar näringslivsdelen. Sedan finns det hela tiden en dörr öppen ifall det skulle dyka upp ett huvudtränarjobb som skulle kunna passa för båda parter. Indien var ju sådant exempel. Jag kan inte säga att jobbar jätteaktivt med att hitta en klubb eller ett landslag, men det finns kontakter ute om det skulle dyka upp någonting. Det finns en glöd för fotboll fortfarande, men jag hade som sagt kunnat tänka mig att göra det i en annan roll än huvudtränare för att få en kontakt med fotbollen. När man tittar på fotboll så känner man att man vill göra någonting med fotbollen i stället för att bara titta på den. Den känslan tycker jag har kommit tillbaka ganska starkt det senaste året. Det är kul, det innebär att det finns en stark glöd kvar.

Annons

Indien var det nära med, har det varit nära med någonting efter det?
- Det har varit ett par diskussioner. Men jag vill aldrig kommentera något förrän det blir någonting. Det här med Indien blev ju att de släppte det själva officiellt på något sätt och då är det bara följa med. Annars vill jag inte uttala mig för det blir bara oproffsigt. Det har varit någon diskussion med något klubblag och det varit någon diskussion med ett landslag, så det händer lite saker. 

Tycker du att du har lärt dig någonting av att vara ifrån fotbollen?
- Det är lite min grej nu att putta in saker i näringslivet som vi gör väldigt bra inom idrotten. Men det är klart att näringslivet har mycket att lära idrotten också. Men framför allt tycker jag att jag blivit stärkt i sättet som vi och jag har jobbat på, och som gör inom idrotten, att man jobbar med processer. Matchen är ju hela tiden en examen och sedan har man en rejäl utvärdering på det och sedan tar man nästa steg utifrån hur det såg ut i föregående match, samtidigt som man gör det utifrån en spelidé som man har på längre sikt. Den tycker jag att man kan sakna lite grand i näringslivet. 

Annons

Ericson forsätter:

- Den där processen längtar jag lite efter, att göra en analys, sätta mål och sätta ihop en gameplan eller arbetsbeskrivning och sedan genomför man den, utvärderar och tar nästa steg. Det är så jag hade kunnat tänka mig att jobba individuellt med spelare också, att man har en plan för spelarna under året och sedan gör man det nära tränaren och tittar på vad den vill ha ut av respektive roll, sedan ger man feedback efter varje match. Min erfarenhet av att vara huvudtränare är att man inte riktigt hinner med det för att det är så mycket annat att göra.

Se hela listan här nedan.

Här är de 15 hetaste svenska tränarna utan huvudtränaruppdrag

Mikael Stahre
Tidigare huvudtränaruppdrag: Väsby United, AIK, Panionios, IFK Göteborg, Dalien Aerbin, BK Häcken, San José Earthquakes.

Kommentar: AIK:s guldtränare år 2019 lämnade i fjol San José Earthquakes. Under året ryktatdes han till Helsingborgs IF innan Olof Mellberg tog över, Örgryte är den senaste klubben som uppgetts vara intresserad. Öppnar för att vara tillbaka på tränarbänken nästa år.

Håkan Ericson
Tidigare huvudtränaruppdrag: Sveriges U21-landslag.

Kommentar: Tog Sveriges U21-landslag till EM-guld 2015 och basade över laget till och med sommaren 2017. Sedan dess har framför allt ägnat sig åt annat än fotboll, men var nära att ta över Indiens landslag i våras.

Sven-Göran Eriksson
Tidgare huvudtränaruppdrag: Degerfors, IFK Göteborg, Benfica, Roma, Fiorentina, Sampdoria, Lazio, Manchester City, Leicester, BEC Tero Sasana, Guangzhou R&F, Shanghai SIPG, Shenzen, England, Mexiko, Elfenbenskusten, Filippinerna.

Kommentar: Tränarikonen har en lång, lång meritlista, men på senare år varit lite utanför den största scenen. "Svennis har öppnat för ett nytt uppdrag.

Özcan Melkemichel
Tidigare huvudtränaruppdrag: Syrianska, AFC, Djurgården.
Kommentar: Lämnade Djurgården efter förra säsongen och Expressen uppgav att han var nära att bli tränare för iranska Tractor Sazi.

Henrik Larsson
Tidigare huvudtränaruppdrag: Landskrona Bois, Falkenbergs FF, Helsingborgs IF.
Kommentar: Henrik Larsson återvände i somras till Helsingborgs IF, men avgick efter ett tiotal matcher på grund av verbala påhopp. Den tidigare storspelaren pekades därefter ut som kandidat till ett uppdrag i engelska Southend samtidigt som han också ryktades vilja köpa Wycombe Wanderers.

Magnus Pehrsson
Tidgare huvudtränaruppdrag: Åtvidaberg, Sirius, Gais, Ålborg, Djurgården, Malmö FF, Kalmar FF, Estland.
Kommentar: Med en omgång kvar av den allsvenska säsongen lämnade Magnus Pehrsson under turbulenta former Kalmar FF. Sedan dess har det varit tyst kring den tidigare MFF-tränaren.

Jörgen Lennartsson
Tidigare huvudtränaruppdrag: Häcken, Sveriges U17-landslag, Sveriges U21-landslag, Stabæk, Elfsborg, Lillestrøm.
Kommentar: Lennartsson fick nyligen sparken av Lillestrøm efter att inte ha lyckats undvika negativt kval med klubben i norska högstaligan. "Jag har stor förståelse för detta även om jag tror att vi klarat det ändå", skrev han i en kommentar på klubbens hemsida efter beskedet.

Nanne Bergstrand
Tidigare huvudtränaruppdrag: Traryd, Markaryd, Växjö Norra, Öster, Oddevold, Kalmar FF, Helsingborgs IF, Hammarby.
Kommentar: Lämnade på egen begäran Kalmar FF i fjol på grund av utbrändhet. Har öppnat för att ta över laget igen, men hade inte fått något samtal i början av november.

Joel Cedergren
Tidigare huvudtränaruppdrag: Gif Sundsvall.
Kommentar: Fick sparken av Gif Sundsvall i slutet av augusti efter att ha varit tränare i klubben från 2013. "Jag hade gärna varit kvar", sa han till Fotbollskanalen då.

Tony Gustavsson
Tidigare huvudtränaruppdrag: Ytterhogdal, Degerfors, Hammarby, Kongsvinger, Tyresö FF (dam), Gif Sundsvall.
Kommentar: Tog över Gif Sundsvall efter att Joel Cedergren fått sparken och målet var att hålla kvar klubben i allsvenskan, vilket man inte lyckades med. Klubben och Gustavsson hade därefter diskussioner om en förlängningen, men till slut lämnade Gustavsson föreningen.

Christian Järdler
Tidigare huvudtränaruppdrag: Ängelholms FF, IFK Värnamo, Öster.
Kommentar: Fick sparken av Öster efter att klubben gått kräftgång i superettan. Har ryktats till Örgryte.

Bosko Orovic
Tidigare huvudtränaruppdrag: Assyriska, Qviding, Syrianska, Gunnilse, Utsikten, Gais.
Kommentar: På grund av svaga resultat valde Gais att gå skilda vägar med Orovic i somras. Sedan dess har det varit tyst kring honom.

Peter Swärdh
Tidigare huvudtränaruppdrag: IFK Hässleholm, Högaborgs BK, Helsingborgs IF, Åtvidaberg, Mjällby, Kalmar FF, Trelleborgs FF.
Kommentar: Blev manager för ett storsatsande Trelleborgs FF inför den här säsongen, men resultaten gick inte TFF:s väg och Swärdh fick sparken av klubben i slutet av säsongen.

Marcus Lantz
Tidigare huvudtränaruppdrag: Örgryte, Kopparbergs/Göteborg (dam).
Kommentar: Efter säsongen lämnade Marcus Lantz Kopparbergs/Göteborg, som slutade tvåa i damallsvenskan. Berättade nyligen för Fotbollskanalen varför det inte blev någon fortsättning för honom i klubben. 

Per-Ola Ljung
Tidigare huvudtränaruppdrag: Torn, Helsingborgs Södra Bis, Örebro, Gais, Helsingborg.
Kommentar: Förde Helsingborgs IF tillbaka upp i allsvenskan i fjol, men HIF gick tungt i början av säsongen och Ljung fick lämna.

Publicerad 2019-12-05 kl 13:01

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS