Nyligen valde Svenska Fotbollförbundets styrelse självmant att upphäva det mandat man haft att fatta beslut om VAR ska införas i svensk fotboll eller inte. I stället har mandatet nu skjutits över på förbundets representantskapsmöte.
Därmed kan beslut om VAR tas först på ett kommande representantskapsmöte, vilka äger rum en gång om året, i november. På representantskapsmötet har SvFF:s styrelse (sju), distriktsförbunden (24), Svensk Elitfotboll (åtta) och Elitfotboll Dam (sex) röster när olika beslut ska fattas.
Sedan tidigare är det känt att det finns ett stort motstånd mot VAR bland elitklubbarna. Bland annat har storklubbar som AIK, Djurgården, Hammarby, IFK Göteborg och Malmö FF årsmötesbeslut på att motverka införandet av VAR. Ett motstånd som har växt sig starkare över vintern.
I 18 av 32 elitklubbar - som huserar i allsvenskan och superettan - har medlemmarna nu röstat igenom motioner som går emot VAR i svensk fotboll. En majoritet, alltså.
En majoritet som gläder Svenska Fotbollssupporterunionen, SFSU.
- Det innebär att majoriteten av elitklubbarna har yttrat sig emot VAR och att det bland medlemsklubbarna finns ett starkt skydd mot ett eventuellt införande av VAR. Någonstans är det elitföreningarna som påverkas av VAR, och elitföreningarnas medlemmar har nu tydligt sagt "Nej, tack". Att majoritet nu finns är något som vi förväntar oss respekteras av distrikten, förbundet och övriga intressegrupper, säger John Pettersson, suppleant i SFSU, till Fotbollskanalen.
- VAR-beslutet påverkar bara eliten, och eliten är emot. Jag har inte sett en enda förening som haft någon motion gällande att verka för införandet av VAR.
Pettersson fortsätter:
- Det här understryker medlemmarnas inflytande i svensk fotboll. Vi är ett internationellt föredöme på så sätt att det faktiskt inte är Uefa, lobbygrupper eller ägare som påverkar. Utan makten över vår fotboll har vi själva.
I samband med fjolårets representantskapsmöte meddelade Stockholms fotbollsförbund att man vill att VAR-frågan ska avgöras på SvFF:s årsmöte i stället, där elitklubbar är närvarande till skillnad från representantskapsmötet där klubbarna representeras av Sef.
Det är dock bara ett förslag, och för att det ska bli verklighet måste en motion om det röstas igenom på just årsmötet. John Pettersson menar att ju mer makt som går till elitklubbarna i VAR-frågan, desto bättre.
- Någonstans förväntar man sig att beslut som påverkar eliten fattas av eliten, och eliten har sagt nej. Så jag känner mig ganska trygg i att VAR, med nuvarande system, har små chanser att ta sig in i svensk fotboll. Vi är en folkrörelse med medlemsmajoritet, då är det väldigt konstigt om man går emot den viljan, säger han.
- Det här är kanske inte den slutgiltiga segern, eftersom kampen säkert kommer att komma upp igen. Men här och nu ser vi det som en stor seger för svensk fotboll. Vi sticker numera ut i fotbolls-Europa och jag tror att klubb efter klubb i Sverige kommer klicka i nu när det gäller VAR-motståndet. Vi känner stor glädje i dag.
18 elitklubbar - AIK, Degerfors, Djurgården, Hammarby, Elfsborg, IFK Göteborg, IFK Norrköping, IK Sirius, Malmö FF, Mjällby AIF, Gais, Gefle, Gif Sundsvall, Helsingborgs IF, Jönköpings Södra, Landskrona Bois, Örebro SK och Örgryte - har i skrivande stund årsmötesbeslut mot VAR.