Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Mäklare skrev aldrig under värdering av ÖFK:s barack

Allsvenskan

En skenförsäljning av en restaurangbarack och dess värdering ska enligt SVT:s Uppdrag Granskning spelat en avgörande roll för ÖFK:s ekonomi 2013.
ÖFK har slagit tillbaka mot uppgifterna med hänvisning till en extern värdering av en mäklare. Mäklaren i fråga skrev dock aldrig under dokumentet.

Foto: Bildbyrån.

Tidigare i veckan publicerades SVT:s Uppdrag Granskning om Östersunds FK och den tidigare ordföranden Daniel Kindberg. I programmet framkom nya uppgifter som gjorde gällande att klubbens elitlicens det året man gick upp i superettan, 2012, kan ha räddats genom en skenförsäljning av en restaurangbarack.

Enligt Uppdrag Granskning fick Östersunds FK baracken till skänks av Peab-bolaget Fältjägaren, där Daniel Kindberg då var vd, parallellt som han var ordförande i ÖFK. I årsredovisningen framgår dock att baracken såldes bara några månader senare till ett värde av 3,2 miljoner kronor. Det trots att ÖFK uppskattat att baracken var värd 1,1 miljoner kronor, enligt SVT.

Annons

I årsredovisningens förvaltningsberättelse skrev revisorn, enligt Östersunds-Posten:

”Försäljningen av byggnaden är av avgörande betydelse för såväl föreningens likviditetsbehov under 2013 som för storleken på redovisat eget kapital”.

Byggnaden såldes dock aldrig utan står kvar bredvid arenan även i dag.

- Vi fick den till skänks en gång i tiden, av ett företag som är knutet till Daniel Kindberg. Vi fick den till skänks och meningen var att vi skulle sälja den. Det togs upp i en revisionsrapport och i ett verksamhetspapper att vi faktiskt skulle sälja restaurangen, men vi ändrade oss i sista sekunden. Det skulle vara en dålig affär att sälja den just då. Därmed gjorde vi en värdering och den var på 3,1 miljoner kronor. Vi är väldigt trygga i det här. Det är väldigt mycket påståenden, väldigt mycket antaganden, men väldigt lite bevis, sa klubbens pressansvarige Niclas Lidström till Fotbollskanalen tidigare i veckan.

Annons

ÖFK hävdar vidare att deras värdering om 3,1 miljoner kronor är fullt rimlig eftersom det enligt klubben genomförts två olika värderingar av baracken. Dels gjordes det en värdering 2016, alltså flera år efter att den bokförts. Den andra värderingen som klubben hänvisar till gjordes 2013. 

Enligt SVT var dock värderingen från 2013 inte fullständig. Den aktuella mäklaren säger till SVT att han aldrig skrev under det dokument som låg till grund för att bevisa byggnadens värde. Mäklaren i fråga besökte inte heller baracken då den stod i ÖFK:s ägo, utan när den användes på Storsjöyran.

Där beskrivs byggnaden, enligt SVT, som en byggnad med “drömveranda” och en ”33 meter lång försänkt angöringsbrygga”.

- Mitt uppdrag var väl att upprätta en enkel förhandsvärdering eller värdeutlåtande. Som underlag har det också tydligen funnits en specifikation, broschyr, säger mäklaren.

Annons

- Den handling du bifogar har jag dessutom inte skrivit under.

Niclas Lidström är pressansvarig i ÖFK:

- Han (mäklaren) har ju gjort värderingen men bara inte skrivit under den. Sen om den har gjorts under Storsjöyran, det spelar ju ingen roll. Den pågår i tre dagar och värderingen är ju gjord utifrån en framtida försäljning, säger han till Fotbollskanalen.

Varför har han inte skrivit under då?
- Det kan jag inte svara på varför han inte gjort. Han har gjort värderingen men inte skrivit under. Men det är ju han som har skickat den till oss.

Enligt SVT har Östersund skickat in de nämnda värderingarna som bevis för att de 3,1 miljoner är ett korrekt värde.

Får att beviljas elitlicens krävs bland annat att en klubb i superettan eller allsvenskan har ett positivt eget kapital den 31 december. Innan licensen dras in finns dock flera räddningsplankor i form av handlingsplaner och möjligheter att räta upp resultatet.

Annons

Har man negativt eget kapital ska man senast den 31 mars det nästföljande år presenterat en handlingsplan där man beskriver hur man ska eliminera det egna kapitalet. Om inte den planen godkänns ska klubben i stället ”senast den 1 oktober till Licensnämnden avlämna ett periodiserat bokslut per den 31 augusti samma år som inte visar negativt eget kapital.” Har man den 31 december samma år som man jobbat med handlingsplanen fortsatt negativt eget kapital ska man även året därpå redovisa ett periodiserat bokslut igen. Man måste även lämna in en likviditetsplan.

Just de många räddningsplankorna och det faktum att ÖFK inte hade blivit av med licensen redan 2013 är något man tagit fasta på i en kommentar på sin hemsida.

”Oavsett restaurangens värde/och/eller försäljning så hade Östersunds FK fått spela i superettan säsongen 2013. Svenska Fotbollförbundets licensnämnd bekräftar nu att så är fallet”, skriver ÖFK, varpå licensnämndens ordförande Rickard Jonsson förklarar regelverket.

Annons
Publicerad 2019-03-22 kl 16:24

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS