Den 1 oktober började Fifas nya agentregelverk att gälla på allvar. Från och med nu kan man inte vara verksam som agent om man inte har en licens.
För att få en licens måste man klara ett prov - och det har många som vill vara aktiva på transfermarknaden misslyckats med.
Fifa har offentliggjort en lista över vilka agenter som har licens och på den saknas ett stort antal svenska aktörer. Att man inte finns med på den behöver dock inte nödvändigtvis betyda att man kuggat på provet. En årsavgift måste också betalas in för att bli uppskriven.
- Det kan vara så att man klarat provet men inte betalat in avgiften, förklarar Joakim Lindström på SvFF:s övergångsavdelning.
Men att många agenter haft problem med att få licensen råder det ingen tvekan om. Svenska Fotbollförbundet har arrangerat två testtillfällen, ett i våras och ett i september, och långt ifrån alla har klarat provet.
Runt 90 personer skrev testet i våras. 47 agenter klarade det då, uppger Lindström för Fotbollskanalen. I september, när agenterna fick en sista chans att få licensen inför det att regelverket trädde i kraft, genomförde 79 personer testet. Men bara 10-20 procent klarade provet.
- Vi blev väldigt förvånade. Det eftersom det var nästan 50 procent som klarade testet förra gången men så pass få som gjorde det nu, säger Lindström.
Testet går ut på att agenterna får 60 minuter på sig att svara på 20 frågor.
När nästa provtillfälle äger rum är lite oklart.
- Vi har inte fått exakt datum än men jag tippar att det blir i slutet av april eller början av maj nästa år.
Så har man inte klarat testet än får man inte vara verksam på ett tag?
- Nej, då blir det ett form av "näringsförbud" i några månader.
Agenter ingår inte sällan i agenturer och därför kan de ha kollegor som har licens. Men själva får de inte vara involverade i affärer om de nu kuggat.
- Har du inte licens får du inte kontakta spelare eller föreningar rörande affärer. Vi har varit ganska tydliga gentemot våra föreningar med att de inte ska prata med agenter som inte är licensierade Fifa-agenter.
En rad erfarna agenter har sluppit skriva testet. De som klarade agentprovet innan 2014 och hade licens då, samt varit aktiv därefter, har kunnat ansöka om licens utan att behöva ta sig an det nya provet.
- Det är ganska många som har gjort så, säger Joakim Lindström.
I grannländerna Norge och Danmark har en liknande situation som i Sverige uppstått. Norska TV2 rapporterar att 16 av 80 agenter som försökte klara provet i Norge i september fick godkänt.
- Siffrorna från Sverige och Danmark är förhållandevis lika. Vi är överraskade över att så pass stor procent inte klarade testet i Norge, Sverige och Danmark, säger det norska förbundets tävlingsdirektör Nils Fisketjönn till TV2.
Svenska agenter måste inte skriva testet i Sverige. Klarar man provet någonstans i världen gäller licensen globalt.
Alla de riktigt stora namnen på agentsidan i Sverige har licens enligt Fifas register. Men det finns ett antal etablerade agenter som inte går att hitta på listan - åtminstone inte än. Om de valt att inte skriva provet, kuggat eller bara inte betalat in den ovan nämnda årsavgiften är oklart i en del fall.
Det rör sig hur som helst om agenter som Marcus Allbäck, Markus Rosenberg, Fredrik Risp, Dalil Benyahia, Behrang Safari, Daniel Majstorovic, Daniel Rönnberg, Haris Skenderovic, Ferhat Cifci och Jimmy Hermez.
Det är agenter som exempelvis representerar svenska landslagsspelare och som i övrigt är aktiva på den allsvenska transfermarknaden.
Fotbollskanalen har sökt de ovan nämnda agenterna för att reda ut varför de saknas på Fifa-listan. Två av dem, Cifci och Rönnberg, har kollegor som är licensierade och förklarar att de valt att inte göra provet än. Båda uppger att de ska anmäla sig till testet nästa år.
Fredrik Risp, som representerar spelare som Patrik Wålemark och Per Frick, bekräftar för Fotbollskanalen att han står utan licens men att han ska göra provet i vår.
- Fram till dess blir jag beroende av mina kollegor, säger Risp.
Tidigare landslagsspelaren Behrang Safari, vars agenturkollega Petter Andersson har licensen, säger:
- Jag har inte gjort testet än. Jag ska göra det i vår.
Övriga namn har hittills inte gått att nå.
Det nya regelverket innebär bland annat att det finns ett provisionstak som agenterna har att rätta sig efter, och huvudregeln är att arvodet till agenten ska betalas av den som anlitat personen. Dessutom är det förbjudet för agenter att sitta på dubbla stolar, att representera flera parter, i en affär. Enda undantaget: om agenten representerar spelaren och köpande klubb och alla parter är överens om att det är okej.