Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Martin Ericsson: "Jag sa inte att jag vill utmana 51-procentsregeln"

Allsvenskan

GÖTEBORG. Martin Ericsson möttes i förra veckan av stor kritik.
Detta då han framställdes som öppen för att utmana en av svensk fotbolls grundstenar.
Det stämmer inte, menar Häckens sportchef i en intervju med Fotbollskanalen:
- Jag har absolut inga problem med 51-procentsregeln som den är.

8:57
Nästa

Avbryt
Försök igen

Foto: Bildbyrån.

Ett utdrag från Allsvenskan enligt Lundh och von Knorring.

IK Sirius - Hammarby IF
IK Sirius
Hammarby IF
STREAMA PÅ LÖRDAG
Mjällby AIF - GAIS
Mjällby AIF
GAIS
STREAMA PÅ LÖRDAG
IF Brommapojkarna - Kalmar FF
IF Brommapojkarna
Kalmar FF
STREAMA PÅ LÖRDAG
AIK - IF Elfsborg
AIK
IF Elfsborg
STREAMA PÅ SÖNDAG
IFK Värnamo - IFK Norrköping
IFK Värnamo
IFK Norrköping
STREAMA PÅ SÖNDAG
BK Häcken - Halmstads BK
BK Häcken
Halmstads BK
STREAMA PÅ SÖNDAG

Förra veckan publicerade GP en intervju med BK Häckens sportchef Martin Ericsson. Den möttes omgående av stor kritik från supportrar till så väl Hisingsklubben som andra svenska lag.

I intervjun pratade Ericsson bland annat om svensk fotbolls utveckling.

- Svensk fotboll behöver titta på vad vår väg framåt ska vara. Vad vi ska behålla och vad vi kan skruva på, förändra eller i alla fall utmana. Exakt hur vi ska göra är jag väldigt öppen för att diskutera, sa han bland annat.

Ericsson möttes sedan av följdfrågan: "Det skulle kunna vara att skruva på 51-procentsregeln, menar du?".

- Det är svårt att gå in i detalj och säga att det ska vara si eller så. Men jag skulle vilja se att det blev en diskussion kring vad vi behöver göra för att utveckla svensk fotboll. Exakt hur vi ska göra låter jag vara osagt, men jag är som sagt öppen för diskussion, svarade Ericsson tidningen och menade att 51-procentsregeln är en "känslig fråga i Sverige".

Annons

Delen i artikeln rubricerades med att Häckens sportchef är "öppen för att utmana 51-procentsregeln".

En dryg vecka senare stämmer Fotbollskanalen träff med Ericsson för att prata mer om 51-procentsregeln. Då vill Häcken-sportchefen förtydliga sin åsikt i frågan:

Han är inte öppen för att utmana 51-procentsregeln, förklarar Ericsson.

- Det blev highlightat på ett sätt som jag känner blir väldigt fel. Särskilt om man pratar rubrik kontra innehåll, säger han till Fotbollskanalen.

Ericsson menar att det som han vill diskutera enbart handlar om svensk fotbolls utveckling och främst den elitfotboll som han själv är en del av. Inte 51-procentsregeln.

- Jag gillar att diskutera själva fotbollen, men har ingenting att diskutera och ta ställning till gällande det andra. Jag vill prata om den breda fotbollsdiskussionen - men fokuset i intervjun blir något annat. Det tycker jag är väldigt tråkigt och väldigt olyckligt. 51-procentsregeln är inget som varken jag eller klubben diskuterar på det sättet.

Annons

Vad är det som du främst vill diskutera gällande svensk fotbolls utveckling?
- Det innefattar så otroligt mycket. Jag är väldigt glad över att vi har tre lag i Europa. Det är en stor sak. Jag tycker att många organisationer i svensk fotboll har blivit väldigt mycket mer professionaliserade, på ett positivt sätt. Jag tycker att diskussionen mellan klubbar och landslag börjar komma igång så smått, vilket jag tycker gynnar vår utveckling av unga spelare.

Ericsson ger några exempel på frågor som han anser är viktiga:

- Hur utvecklar vi våra unga spelare - och varför? Vad behöver vi tillsätta i form av organisation? Vad behöver vi satsa på för att ta oss framåt? Den typen av saker. Det är det jag brinner för att diskutera.

- Vi är ett starkt fotbollsland med en stark fotbollskultur där många bryr sig. Hur kan vi profitera på det och få fram ännu fler duktiga spelare? Vilket i sin tur gör att vi som klubblag blir bättre och vårt landslag blir bättre. Det är grundfrågan egentligen.

Annons

Fokuset efter intervjun hamnade på 51-procentsregeln. Hur ser du på regeln?
- Jag har absolut inga problem med 51-procentsregeln som den är. Det är andra typer av frågor som jag diskuterar.

Efter intervjun i GP gick Häckens officiella supporterklubb, Getingarna, ut med ett längre uttalande på sin hemsida. Det uttalandet skrevs under av fyra andra supportergrupperingar - och vände sig kritiskt mot Ericsson och ifrågasättanden av 51-procentsregeln.

- Jag förstår dem. Jag tycker att det är viktigt att stå upp för svensk fotboll och det man tror på. Det är naturligt. I det här fallet blev det en reaktion på något som jag inte tycker att jag diskuterade. Ur den aspekten blir det en icke-fråga, säger Ericsson om supportrarnas uttalande och betonar sedan:

- 51-procentsregeln har en stark förankring i svensk fotboll och ska ha en stark förankring i svensk fotboll. Det är ingenting som jag diskuterar på ett annat sätt.

Annons

***

Johannes Jensen är ordförande i supporterklubben Getingarna. Han förklarar varför supporterklubben valde att skriva ihop uttalandet.

- Dels ville vi stå upp för oss som Häcken-supportrar. Men också markera mot en sån här debatt innan det blossar upp och blir en stor grej, säger Jensen till Fotbollskanalen.

Han utvecklar:

- Det var flera faktorer som spelade in. Det ena är att Häcken återkommande målas upp som en "plastig klubb" i en del supportersammanhang. När det då kommer uttalanden som börjar ifrågasätta exempelvis 51-procentsregeln från vår egen klubb känner vi att det inte representerar den synen som vi har.

- Det andra var att det är en allmän markering. Martins uttalande var ganska försiktigt, men så som debatter fungerar är det ofta så som det börjar. "Vi måste kunna diskutera den här frågan". Då lyfter man lite grann på locket och plötslig har man öppnat Pandoras ask för alla de här intressenterna som vi förmodar vill in i svensk fotboll för att tjäna snabba pengar. Men de är inte intresserade av det bästa för svensk fotboll.

Annons


Johannes Jensen. Foto: Bildbyrån/privat.

Johannes Jensen lägger sedan till:

- Det är inte så att vi inte vill att man ska få uttala sig. Det är snarare så att vi vill vara snabba med att markera med en annan ståndpunkt.

Martin Ericsson anser att hans intervju har återspeglats på ett missvisande vis och förklarar nu att han vill ha kvar 51-procentsregeln. Hur ser du på det?
- Det var faktiskt lite mitt intryck när jag läste artikeln, att han fick frågan tills han svarade på den. Men han har också blottat det där tidigare, säger Johannes Jensen.

- Men från min sida, och säkert många andra, finns det inget bristande förtroende för Martin Ericsson. Som princip är det bra att ha en sportchef som tycker saker och säger vad den funderar på. Alla ska inte behöva vakta sin tunga i alla lägen. Detta handlade mer om att när han väl öppnade upp för den här diskussionen, då tog vi också den diskussionen från vår sida. Vi ville markera i sakfrågan. Vi ville sätta ner foten och visa var vi står som supportrar.

Annons

Vad är dina åsikter om 51-procentsregeln?
- Sverige har den här regeln och den gör oss till ett internationellt undantag. Det är inte någon universell lösning på alla problem som finns inom fotbollen, men det är ett verktyg som vi har och som inte finns i de flesta andra länder, säger Jensen och fortsätter:

- Därför är det någonting som vi lägger väldigt stor vikt vid. Börjar man rubba på såna här regler är det väldigt lätt att det blir en snöbollseffekt. Jag och vi ser en möjlighet att välja en fotboll som går en annan väg än majoriteten. Jag tror inte att allt löser sig bara genom att få in mer pengar. Det handlar om andra strukturer som måste in i fotbollen.

Johannes Jensen avslutar:

- Vi har valt en annan väg i Sverige. Det har andra värden. Om man till exempel kollar på publiktillströmningen. Den tror jag hänger ihop med det här, att vi har någonting som vi kan vara stolta över och som handlar om mer än bara resultat och ranking.

Annons

FAKTA

51-procentsregeln

51-procentsregeln har funnits i svensk fotboll sedan 1999 och är inskriven i Riksidrottsförbundets stadgar.

Den innebär att 51 procent av svenska idrottsföreningar måste ägas av medlemmarna. Regeln stärker medlemmars inflytande över sin idrottsförening - och är tänkt att omöjliggöra för privata investerare att ta kontroll över föreningen/klubben.

Sveriges 51-procentsregel är smått unik i sitt slag. Förutom Sverige är det endast Norge och Tyskland i Europa som använder sig av en liknande regel.

Publicerad 2024-10-19 kl 09:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS