Tre Champions League-deltaganden och ytterligare framgångar i Europa League under det senaste decenniet har bidragit till Malmö FF:s ekonomiska särställning i allsvenskan. Och även på planen går allt på räls för MFF.
Inför kvällens bortamatch mot Djurgården har de himmelsblå sex raka segrar i tävlingssammanhang och målskillnaden 21-3 i dessa matcher. En redan bred trupp kryddades med spetsspelare som Jens Stryger Larsen, Erik Botheim och Ricardo Friedrich i vintras.
Kan konkurrenterna glömma tanken på att erövra Lennart Johanssons pokal framöver? Nej, den motorvägen till SM-guld lär MFF inte få. Kontot “Skånelaget” på plattformen X har analyserat kopplingen mellan inhemsk titeldominans och ekonomiskt försprång, med hjälp av lagen i de 25 högst rankade ligorna och deras truppvärde i Transfermarkt.
Just truppvärde är inte en perfekt värdemätare. Värdet hos ett lag med exempelvis många unga och säljbara spelare kommer stiga i höjden. I ett annat spektrum finns lag som Manchester City, vars trupp inte är jättemycket mer värd än Premier League-konkurrenternas; likväl har klubben en kassakista utan begränsningar.
Enligt analysen överskattar Transfermarkt MFF:s ekonomiska överlägsenhet. Klubbens truppvärde är 58 procent högre än tvåan i allsvenskan, men personalkostnaderna i MFF är endast 16 procent högre.
Att klubben vunnit allsvenskan i tre av de fem senaste åren är ungefär det som förväntas givet MFF:s stora, men inte enorma försprång i truppvärde.
- Jag kan börja med att säga att allsvenskan är en härlig liga, som är svår att vinna. Det finns många bra lag och som gör bra saker. Som kan få fram starka trupper på olika sätt, beroende på hur man jobbar. Det ska man ha en väldig respekt för. Vi försöker så klart bli så bra som möjligt och utvecklas hela tiden, säger MFF:s sportchef Daniel Andersson till Fotbollskanalen.
- Sedan finns där utmaningar med Sverige, för att man är i näringskedjan som man är i. Du kan skapa en bra trupp och så försvinner spelare för att vi är där vi är i näringskedjan, och då måste man bygga nytt. Det är inte alltid så lätt bara för att man har pengar. Det är egentligen alla de grejerna man får lägga in. Tjusningen med allsvenskan är att det är en bra liga med många bra lag. Vi har alltid respekt för den. Jag hade gärna vunnit fler gånger, sedan vet jag att vi också hade kunnat vinna färre gånger.
Andersson har varit sportchef i MFF under alla år förutom ett sedan 2014. Då, innan Champions League-miljonerna trillade in samma höst, var spelplanen mellan Malmö och konkurrenterna betydligt jämnare.
I Anderssons jobb menar han att det finns för- och nackdelar med att ha mycket pengar, eftersom känner alla till MFF:s starka kassa och i vissa fall är det svårare att förhandla med andra klubbar.
"Skånelagets" analys visar att de flesta klubbarna som vunnit tre ligatitlar de senaste fem åren är mer överlägsna ekonomiskt än MFF i respektive liga. Bara fyra klubbar har lyckats ta hem 5/5 inhemska ligatitlar de senaste åren: Red Bull Salzburg, Röda Stjärnan, Ferencvaros och Dinamo Zagreb.
Modellen visar att Malmös ekonomiska särställning i dag inte räcker för att förvänta sig SM-guld i fem år av fem.
- Man kan inte förvänta det nej. Sedan är det inte omöjligt heller, samtidigt är det väldigt svårt. Som jag sa innan är tjusningen med allsvenskan att det finns så många bra lag som gör bra saker, och man kan träffa väldigt rätt något år, beroende på vad man får för möjlighet på spelare. Vissa kan få väldigt bra hemvändare och plötsligt ha ett kanonlag, säger Andersson och fortsätter:
- Vi kan något år inte träffa rätt där. Och vad det finns för tillgängliga spelare, hur tajmingen är med positioner - det är många sådana saker som spelar in. Ibland träffar man väldigt rätt något år, något år lyckas man inte träffa inte alls. Jag vill inte säga att det är tillfälligheter, men det spelar så klart också in lite grann - vilket gör det extra intressant.
Vad krävs för att ni ska vinna fem år av fem?
- Vi kan bara titta på oss själva, vi försöker ständigt bli bättre. Vi ökar alltid omsättningen, satsar mer och mer på sporten, på faciliteterna och allting. Det är det vi kan göra, sedan kan vi inte påverka vad andra gör. Det är andra lag som gör det väldigt bra som också börjar få ekonomiska muskler nu, med Häcken och Djurgården.
- Om man ska skapa en total dominans så gör de det svårare, för det går bra för dem. Samtidigt så är det bra för svensk fotboll att det är fler bra lag och fler lag ute i Europa. Vi sporrar varandra, helt enkelt.
Om drömscenariot för er del skulle inträffa, att ni vinner fem år av fem och blir ett Red Bull Salzburg här - skulle det vara bra för svensk fotboll?
- Otroligt hypotetisk fråga.
Ja.
- Det är en bra bit dit. Jag vinner gärna fem av fem alltså. Sedan är det enormt svårt skulle jag säga. Jag vill inte säga att det är omöjligt, men det är väldigt svårt att vinna fem av fem.
Daniel Andersson tycker att debatten kring MFF:s eventuella överlägsenhet på planen 2024 saknat nyanser. Sportchefen ger en känga till media, som gärna blåser upp saker enligt honom.
- Det är lite grann så med er i medier, det är ofta ytterligheter. Antingen är man riktigt bra eller så är man riktigt dålig. Nu är det rätt så bra, då kan man bygga upp rätt så hårt - för då är det lättare att slå ner en sedan. Det är väl så jag tänker om det. Vi har en stark trupp och ett bra lag, men det är klart att vi inte kommer jogga hem detta, avslutar Andersson.