Söndagens möte mellan Malmö FF-Hammarby kantades av oroligheter före och efter matchen. Tre poliser skadades och lika många anmälningar gjordes för våldsamt upplopp och våld mot tjänsteman.
Men kritik har också riktats mot polisen efteråt. Malmö FF meddelade under måndagen att de kallat till ett möte med polisen och den officiella supporterföreningen MFF Support, för att “reda ut händelserna under söndagen och arbetet framåt”. Detta efter att klubben tagit del av vittnesmål kring händelserna före och efter matchen.
Framförallt är det polisagerandet mot supportrar på väg hem från matchen som väckt reaktioner enligt MFF Supports vice ordförande Gustav Bunse, som beskriver söndagen som en folkfest inledningsvis.
- Efter väldigt många vittnesmål fattar man att det varit en annorlunda stämning än vad man själv har insett. Och den stämningen kommer från ett håll som vi är jävligt konfunderade över, när det kommer till hur stämningen har piskats upp, om man säger så, säger han till Fotbollskanalen.
Instagramkontot “Norra läktaren Malmö” skrev i ett inlägg att polisen begått övergrepp både under supportermarschen innan matchen och efter slutsignal. Under gårdagen bekräftade polisen att de hade omhändertagit personer för identifikation och i vissa fall gjort omhändertaganden.
Polisens budskap var att de inte skulle tolerera brott mot lagstiftning, exempelvis maskeringsförbud, pyroteknik, bangers - vilket fick följden att polisingripanden gjordes före och efter match. Bunse konstaterar dock att polisens agerande inte stämmer överens med riktlinjer från tidigare säsonger.
- Det är därför vi anser att vi måste få lov att möta polisen och fråga: Hur fan ser det ut? Är det detta bemötande som vi kan förvänta oss kring marscher, med supportrar som är på väg hem från match och liknande? säger han och fortsätter:
- Agerande framförallt efter matchen är... Just nu är vi inte i en sists där vi vill dividera kring exakt vad som hände, för det finns hundratals personer som såg och var med om detta. En väldigt blandad ålder och liknande på supportrarna också som hamnade i kläm där.
Efter matchen samlade polisen - enligt deras version - ihop 50-75 personer bakom en kiosk för identifikation, men enligt kommenderingschef Tomas Rosenberg hade inget fall av övervåld rapporterats till honom.
MFF Support har efteråt fått vittnesmål som framförallt reagerat på händelserna efter matchen. De talar om oskyldiga personer som farit illa ut.
- Det är tillräckligt många jävligt obehagliga vittnesmål som kommer in som vi ser jätteoroligt på, verkligen, säger Gustav Bunse.
Vad är det för bild som du får av vittnesmålen?
- Det kan jag inte “outa” utåt. Men den röda tråden framförallt är att nivån på insatsen som polisen gör är rätt så tydligt från direktiv som vi inte kan känna igen, i vad som varit verksplanen tidigare gentemot supportrar och de handlingar som polisen anser är värda att gå in i en folkmassa för till exempel. När det då kommer till maskering och pyroteknik och liknande.
- De vittnesmål vi får höra överlag målar upp en bild, som många delar efter söndagen, av en proportion som känns väldigt oroväckande. Vad det blir för konsekvenser av det som många delar uppfattning om var en väldigt, väldigt lugn och städad hemgång från matchen. För många supportrar från både stå- och sittplats var bortom.
Rosenberg förklarade att polisen jobbar utifrån exkludering, mot enskilda individer och inte mot att bestraffa en mängd personer, och att det finns tillträdesförbud som komplement till det. Enligt honom skiljer sig arbetsmetoden inte mot tidigare år.
- Nej det kan jag inte säga. Utan det är mer att man tittar utifrån olika förutsättningar utifrån olika matcher. Det är väl det vi lägger upp hur vi ska arbeta. Vilka underrättelser som finns och liknande. Vi har något som kallas underrättelselett polisarbete, det är det som styr mycket av hur vi agerar, sa Rosenberg till Fotbollskanalen.
Men i en intervju med Sydsvenskan menade hans poliskollega Emil Andersson att de agerar annorlunda den här säsongen kring just marscher och vid maskering och användande av pyroteknik. Om det är ett nytt nationellt direktiv är däremot oklart.
Enligt Bunse är det “viktigare än någonsin” att ha en dialog. MFF Support fick inte till ett möte inför säsongen och kontaktade därför både klubben och polisen i förra veckan.
Bunse förväntar sig att det ligger inom polisens intresse att värna om så säkra evenemang som möjligt. Att säkerhet ska gå före “att jaga och identifiera personer som maskerar sig i en folkgrupp”.
Hans förhoppning inför veckans möte med MFF och polisen är tydligt.
- Vi måste få svar på om det finns nya direktiv, som inte kommunicerats till oss, och varför de då inte kommunicerats. Och är det den här inställningen vi kan förvänta oss den här säsongen? Gentemot både aktiva supportrar men också “vanliga” supportrar, som de kallas ibland. För ska det vara den här nivån på insatser så är det många som kommer hamna i kläm i situationer där det - enligt gamla direktiv i polisen åtminstone - hade kunnat undvikits.
Malmö FF har uppmanat supportrar att skicka vittnesmål från otrygga händelser till SLO:n Pierre Nordberg. Han har dock avböjt frågor från Fotbollskanalen innan veckans möte med MFF Support och polisen är genomfört.