Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

MFF-supportrar döms i hovrätten - flera misstänks för nya brott

Allsvenskan

Elva stycken MFF-supportrar dömdes för våldsamt upplopp - tio av dem överklagade.
På torsdagen fastslog hovrätten domarna - men samtidigt misstänks flera av supportrarna för nya brott.
- Jag har väckt åtal för förgripelse mot tjänsteman, säger åklagare Henrik Nordquist.

Foto: TT/Polisen.

Åklagare Henrik Nordquist, till höger.

I slutet av juni var det en uppmärksammad rättegång kring tolv stycken Malmö FF-supportrar, som enligt åklagare tillhörde grupperingen Brigada. De var bland annat var misstänkta för våldsamt upplopp i samband med MFF:s bortamatch mot Hammarby i september förra året. MFF-supportrar slogs då med Djurgården-supportrar kvällen före när de kommit till Stockholm.

I början av juli kom domen och då dömdes elva stycken för våldsamt upplopp, tre av dem till fängelse.

Domen överklagades av tio av de dömda som hoppades bli frikända. På torsdagen meddelade hovrätten att domarna kring våldsamt upplopp kvarstår och även att fängelsestraff kring tre av personernas kvarstår.

Annons

- Hovrättens fastställer i princip allt förutom skadeståndsskyldighet och för några strafflängder. Jag är mest nöjd över det rent juridiska där det var fråga om denna grupp satt sig upp mot myndighet eller om det var två grupperingar som brakat samman. Om man summerar det här så är det en framgångsrik lagföring av den problematiska delen av fotbollskulturen, säger åklagare Henrik Nordquist.

I samband med rättegången i tingsrätten i juni så gick Malmö FF:s supporterpolis Fredric Rosenberg ut och berättade för Fotbollskanalen att Polismyndigheten anmält en händelse som Brigada riktat mot honom.

Den händelsen utspelade sig i Malmö FF:s allsvenska hemmapremiär mot Hammarby, den 7 april. Då höll Brigada upp två banderoller och på den ena stod det: "Fredrik - utmanar yngre killar i ringen, i sängkammaren plockar du fram dildon och stringen".

Annons

- Det var ett angrepp på mig. Brigada försökte rekrytera unga killar på kampsportsklubbar, något jag fick jag höra eftersom jag själv har hållit på med kampsport i 30 år och därför har massa kontakter i den världen. Så då ringde jag och pratade med tränare på flera klubbar runt om i Skåne gällande dessa rekryteringsförsök, sa han.

Fyra supportar väntas nu bli åtalade för att ha legat bakom banderollen. De har identifierats genom att polisen har tagit del av bildmaterial. Alla fyra anklagade nekar, två av dem ingår bland de elva personerna som dömdes för våldsamt upplopp.

Malmöpolisen har två utsedda poliser som arbetar med supporterfrågor och då bland annat försöker ha koll på olika grupperingar, bland annat Brigada.

Den ena är alltså Fredric Rosenberg, som alltså polisanmälde händelsen med banderollen. Och även hans kollega har råkat ut för en sak som polisanmälts, något som även Sydsvenskan har uppmärksammat.

Annons

I november 2023 åkte en person ut till den här polisens bostadsområde och klottrade på en busskur, det som skrevs var hans namn följt av "snut hora".

Händelsen polisanmäldes och personen fångades på en övervakningsfilm där det gick att se när den anlände i bil och sedan klottrade.

Utredningen var dock på väg att läggas ned då det inte gick att identifiera personen. Men när Brigada-medlemmar greps i våras, i samband med åtalet för våldsamt upplopp, så skedde en vändning.

När mobiltelefoner beslagtogs gick det i chattar att se att händelsen diskuterades och att en 21-åring erkände att han legat bakom klottret.

"Efterblivet av mig va helt kickad typ 3 på natten och tyckte de va ball" skrev 21-åringen.

21-åringen åtalades för förgripelse mot tjänsteman. Mannen nekar och i förhör har han vägrat att svara på polisens frågor.

Annons

Åklagare Henrik Nordquist:

- I förra veckan väckte jag åtal för förgripelse mot tjänsteman, och det gäller klottret. Förhandling väntas vara i mars. Med banderollen är utredningen i slutskedet och det väntas bli klart inom kort, säger Nordquist, som har självkritik kring en sak gällande utredningen kring supportrarna som dömdes för våldsamt upplopp, och det gäller MFF-spelaren Pontus Jansson vars namn förekom i utredningen.

När förundersökningsprotokollet blev offentligt så publicerades chattkonversationer där det såg ut som att Jansson hade reagerat med skrattande emojis på ett antisemitiskt meddelande.

Kort efter spreds bilder på chattarna i sociala medier, som antydde att chattarna inte var fullständiga och att Jansson inte alls hade "skrattat" åt antisemitismen, utan åt andra meddelanden. Därefter bekräftar åklagare Henrik Nordquist att chattarna var ofullständiga.

Annons

När han nu blickar tillbaka säger han:

- Den här supportergrupperingen ville inte kännas vid att de hade ledarfigurer, därför var det väsentligt att ta upp Pontus namn, för att visa att de särskilde sig och var i ledarskiktet. Sedan var det otroligt olyckligt att det blev den här felaktigheten. Det kan man ha synpunkter på. Det är väldigt synd att det blev så. Men om man är en offentlig person så ska man inte sätta sig i dumma situationer, säger han.

Publicerad 2024-12-05 kl 11:56
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS