Redan i den årets första träningsmatch kände sig den nytillträdde chefstränaren Henrik Rydström tvungen att markera mot spelargruppen. Landslagsmannen Martin Olsson hade kommit försent till lagmöten och fick därför inte spela matchen mot danska Randers.
Månaden efteråt fick Mohamed Buya Turay hemlängtan och reste hem till hans fru i Sierra Leone - mitt under försäsongen. Sedan kom episoden med Sergio Peña och rattfyllan i april, där Malmö FF bestraffade mittfältaren med en månadslön men gav honom möjligheten att spela direkt efter incidenten.
I förra veckan bestraffades sedan Patriot Sejdiu av disciplinära skäl och fick träna på egen hand under två träningar, för ett övertramp inom laget. Och sedan en vecka tillbaka är inte förra sommarens prestigeköp Mahamé Siby en del av träningsgruppen, efter att ha varit utanför de senaste matchtrupperna.
Rydström menar att det både finns normer som sätts av en grupp och saker som en arbetsgivare kan bestämma. Han har förstått att det som är självklart i en miljö kan väga annorlundare i en annan.
- Jag nämnde i våras att det som funnits som någon form av förbättringsbit här, som jag förstod när jag tillträdde, var just att tydlighet. Bommar man det här, ställer man inte upp på det - då blir det en konsekvens. Men om en spelare gör något som jag absolut inte vill kan jag inte sätta honom i U19 till exempel. Du har inte så många saker. Jag kan välja att inte ta ut någon i truppen, det som vissa tyckte att skulle ha gjort i ett något annat fall och så, säger Henrik Rydström och fortsätter:
- Däremot kan jag som tränare visa att det blir andra konsekvenser, i form av till exempel Patriot, att då är han inte med i spelmomenten. Då får han göra något annat som de ofta inte gillar. Det är lite så för att skapa de här normerna. Jag hade mer eller mindre inga förväntningar där, jag tror bara att det är jävligt viktigt att hålla i de sakerna och inte släppa på de grejerna. Särskilt inte när vi har en till viss del ny grupp som håller på och skapas.
Rydström förklarar att han kan ta hjälp av ledarna i spelargruppen - som Anton Tinnerholm och Anders Christiansen - när något ska lösas, och att han då tar ett kliv tillbaka. MFF kan dock inte luta sig mot "AC" ledaregenskaper på planen mer i år.
- Vi hade gruppen som vi fick fantastisk bra effekt på här fram till sommaruppehållet. Sedan är det en ny grupp som håller på att skapas, som är i någon form av - kalla det att sätta kultur. Då blir de bitarna viktiga, men de är också rätt odramatiska inåt. Det är rätt självklara saker när man är i det, säger Rydström.
Han menar att han inte förväntade sig något särskilt gällande olika problem som skulle dyka upp. Däremot har alla situationer ställt hans ledarskap inför prövningar.
- Det som jag varit inne på, att lära känna gruppen och förstå den är helt avgörande. Sedan till slut handlar det om empati. Jag är inte mycket för bestraffningar egentligen, för jag tror inte på det i det långa loppet. Det handlar mer om att du ibland behöver visa att det blir konsekvenser om du inte ställer upp på det gruppen bestämt - det är det viktigaste, säger Rydström och fortsätter:
- Sedan är det roligt och utvecklande för en annan också, man får reflektera och fundera. Dels har gruppen sina saker, men också jag som ledare. Vad är inte förhandlingsbart? För mig är det alltid vilka spelare som vill vara här och göra de andra bättre, det är viktigaste. Vill du inte det så prioriterar jag andra.