Malmö FF blev i år svenska mästare för den 21:a gången i ordningen. Trots framgången har Sveriges överlägset rikaste klubb, med över halvmiljarden i eget kapital när året startade, drabbats hårt av pandemin. Under torsdagens digitala medlemsmöte meddelade ordföranden Anders Pålsson att klubben efter omständigheterna ändå mår okej ekonomiskt.
MFF-basen utvecklar sitt resonemang när Fotbollskanalen når honom efter mötet.
- Vi har tidigare gått ut med prognosen att vi beräknar förlusten till ungefär 50 miljoner kronor. Efter det har vi fått statliga bidrag som påverkar den här prognosen i positiv riktning. Men det är några andra poster som påverkar den i negativ riktning. Det är att vi ska göra en nedskrivningsprövning av vissa avtal, både med spelare och partners. Det gör vi vid årsskiftet i samband med bokslutet i början av januari. Av den anledningen så har vi inte gått ut med en ny prognos och sagt att förlusten beräknas bli x eller y. En betydande förlust, det är klart, men vi ska räkna lite på de här värderingsfrågorna innan vi kan vara mer konkreta, säger Pålsson.
62-åringen vill att MFF bland annat ska öka intäkterna genom en internationalisering av klubben, som redan är igång på planen då Jon Dahl Tomasson efterträdde Uwe Rösler för knappt ett år sedan och blev den andra utländska huvudtränaren i rad.
- Jag tror att vi ska försöka bli en mer internationell förening i olika perspektiv. Det är inte bara att resa långt och länge i Europa, utan jag kan tänka mig att vi behöver internationella partners. Vi kanske får göra spelaraffärer på en lite högre nivå med de större ligorna, så det är flera dimensioner i en internationalisering av Malmö FF, säger Anders Pålsson på medlemsmötet.
Snackar vi topp fem-ligor eller tänker ni Belgien och Holland?
- Vi tänker ungefär så att våra spelare oftast tar ett mellanhopp och hamnar i Holland som du säger, eller kanske någon annan liga. Ju mer vi exponeras i Europa och ju mer vi syns där och satsar på ungdomar i Malmö FF, så tror vi att vi kanske har möjlighet att göra affärer direkt med topp fem-marknaden. Och så är det, England ligger naturligtvis bra till, och Tyskland, Italien, Frankrike, Spanien. De är de fem stora och det är lite större pengar i de ligorna. Det är ett intresse för oss att hoppa över led ibland.
Under medlemsmötet betonade vd:n Niclas Carlnén vikten av att hantera supportrarnas engagemang på rätt sätt för att behålla det ekonomiska försprånget i allsvenskan. Bland annat har 70 procent av säsongkortsinnehavarna på Eleda Stadion förnyat sina årskort till 2021, och klubben fick igår medlem nummer 9000.
Kan du förklara Niclas resonemang om risken att tappa försprånget?
- Vi har olika scenarion för 2021. Grundscenariot är att vi ska få ett normalt år och kunna spela allsvenskan med publik med start första veckan i april. Vi kan tänka oss att skjuta det naturligtvis in i mitten på maj månad, men att spela med publik är viktigt och att ha alla våra partners med oss. Men vi behöver bygga ut vårt partnernätverk. Vi har väl ungefär ett 80-tal företag idag men de är företrädelsevis lokala. Jag tycker att vi behöver ta nästa steg där också och hitta kanske mer internationella partners när vi ska ut på den internationella arenan. Oftast är det lite större pengar i sammanhanget då. Det är på samma tema då som vi diskuterat tidigare att försöka ta lite mer betalt när vi har duktiga unga spelare som vill ut i Europa, och kanske hoppa över ett steg och gå till en toppliga direkt, säger Pålsson.
Han fortsätter:
- Sedan blir Europaspelet naturligtvis oerhört viktigt 2021. Vi börjar Champions League-kvalet första veckan i juli och sedan får vi se hur långt det bär. Något år kommer det bära till gruppspel och nästa år kanske vi får nöja oss med ett Europa(League)-gruppspel. Sedan är det en reservutgång i ECL (nya European Conference League) men där vet vi inte pengarna riktigt ännu. Det är huvudscenariot, men vi får hela tiden också titta på andra scenarion. Där har vi fördelen med att vi har en stor kassa och bra likviditet och hög soliditet, vilket innebär att vi har flexibiliteten och handlingsfriheten att göra lite olika saker. Skulle det här huvudscenariot inte infinna sig, ja då hanterar vi det.
Det låter som att ni försöker gå i bräschen i Sverige för att ta det internationella steget?
- Ja, vi har tagit det. Men vi ska bli stabila och det är klart att corona försenat agendan. Ska man ut i Europa och vara etablerade där, spela varje år där som planen lyder, då måste man nog ha torrt krut i bössan som man säger. Då ska man ha fyllt på kassan och man ska inte ändra riktningen, den ska ligga fast. Man kan gasa och bromsa i samma riktning – men riktningen ska ligga fast. Det är det vi försöker säga.
MFF tackade för några veckor sedan nej till bud på lagkaptenen Anders Christiansen från MLS-klubben New York City FC och saudiska Al-Nassr, som enligt Expressen låg på uppemot 40 miljoner kronor. Succéförsvararen Anel Ahmedhodzic sägs attrahera stora europeiska klubbar samtidigt som främste målskytten Isaac Kiese Thelin ska försöka köpas loss till nästa säsong från belgiska Anderlecht.
Åter till medlemsmötet, där sportchefen Daniel Andersson fick svara på om en stor spelarförsäljning kan rädda MFF:s ekonomiska läge:
- Vi klarar oss nog ändå tror jag faktiskt. Men det är klart att en spelarförsäljning hjälper till. Det är en del av strategin att sälja spelare och det är ett av de fyra benen i klubben att sälja spelare. Vi får se vad som händer här, men jag tror vi klarar oss ändå, säger Andersson och menar att taktiken inför januarifönstret inte ändras:
- Det skulle jag inte säga faktiskt, vi har inte ändrat taktik. Vi har en genomgående strategi alltid. Vi har duktiga spelare som attraheras av andra klubbar och är pengarna rätt så brukar vi inte stå i vägen för våra spelare.
Anders Pålsson instämmer med sportchefen:
- Det är en del av vår strategi att sälja spelare och precis som “Danne” sa: Är pengarna och tajmingen rätt så är det klart att vi är beredda att sälja spelare. Men nu är vi vid ett fönster, vi har haft en affär tidigare då med “AC” där inte tajmingen var rätt. Det var mitt under pågående fajt om guldet i allsvenskan. Men vi värderar de bud som kommer in till oss, lyssnar på våra spelare och tar ställning efter hand som de kommer, så det är definitivt en del av strategin. Men tajmingen ska vara rätt och storleken på buden också.
Det kan bli en intensiv januari?
- Ja, det kan det verkligen bli. Det är så att när spelare försvinner så ska de också ersättas. Sedan ska vi värdera våra utlånade spelare, vi har några stycken som gjort bra ifrån sig, och titta på om de ska komma hem. Sedan har vi också ett antal lovande unga spelare som vi vill lyfta upp. Så det blir en mix, och det blir som du säger ganska intensivt i januari att hantera detta, säger Anders Pålsson.