Knappt någon har nog missat att fotbollssäsongen 2019 präglats av en eskalerande konflikt mellan stora supportergrupperingar inom fotbolls-Sverige och Polismyndigheten. Supportrarnas ilska grundar sig i ett mer offensivt arbetssätt från polisens sida vad gäller att få bort ordningsstörningar som till exempel pyroteknikanvändning, från läktaren. Det har bland annat yttrat sig i minskad kapacitet under vissa matcher och förbud mot användning av så kallade OH-flaggor.
Även Svensk Elitfotboll (intresseorganisation för klubbarna i allsvenskan och superettan) har uttryck sitt missnöje med polisens agerande.
Nu har tre miljöpartister i riksdagen; Gustav Fridolin, Emma Hult och Lorentz Tovatt skrivit en motion med titeln ”Trygg fotboll mer levande supporterkultur.” I motionen föreslår man att riksdagen röstar igenom beslut om ”en genomlysning av polisens strategiska arbete för säkerhet vid stora fotbollsevenemang, inklusive tillämpningen av villkorsgivning i samband med offentliga tillställningar i form av idrottsarrangemang”.
Man föreslår också att:
"Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att stat och samhälle gemensamt bör agera för att fler ska få uppleva trygga fotbollsmatcher med levande supporterkultur”.
I sin motivering av motionen skriver ledamöterna bland annat att: ”Polisens nya arbetssätt i samband med stora fotbollsevenemang bryter med år av dialog och samarbete. Stora grupper av supportrar och hela klubbar vänder sig mot polisens arbete, och respekten för regler och myndigheten som sådan eroderar.” Man skriver också att förtroendet ”i stor utsträckning raserats”.
Vidare går att läsa:
”Men det är också en demokratifråga. Staten, och ytterst riksdagen, måste tillse att Polisen agerar så att förtroendet för regler i allmänhet och våldsmonopolet i synnerhet säkras och växer. Inte minst bland unga. Därför finns det anledning för riksdagen att kräva av regeringen att se över polisens arbete med säkra och trygga fotbollsevenemang.”