Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Moberg Karlsson om jobbiga tiden: "Det blir dödsångest och sånt"

Allsvenskan

SOTOGRANDE. David Moberg Karlsson mår bra och det var ett tag sedan han hade panikångest.
Nu berättar han hur det varit att ha drabbats av det.
- Det blir dödsångest och sånt, säger han.

Foto: Bildbyrån.

I lokaltidningen NT:s podcast Studio Peking öppnade David Moberg Karlsson i september upp om att han mått väldigt dåligt under perioder utomlands, att han haft en form av depression och exempelvis drabbats av panikångestattacker.

När Fotbollskanalen träffar honom på IFK Norrköpings träningsläger i Sotogrande så mår han bra och säger att det var ett tag sedan som han drabbades av panikångest.

- Jag har lärt mig att hantera det. Jag har det nästan inte alls längre, det var väldigt längesedan jag hade det, säger han och försöker förklara hur det varit att ha drabbats av det:

- Det är skitjobbigt. Jag har haft mycket panikångestattacker. I början, när man får det första gången, är det ju... då tror man väl att man ska dö. Det blir dödsångest och sånt. Det är jättejobbigt.

Annons

Moberg Karlsson berättar att senast han hade panikångest var när han mellan 2023-2024 bodde i Grekland och spelade för Aris.

- Första gången jag fick det var kanske i Danmark (spelade i Nordsjälland 2014-2016). Så jag har haft det länge. När jag var ung så visste jag inte riktigt vad det var. Men jag har haft det ganska mycket. Första gången, när jag inte förstod vad det var, så trodde man att det var något annat, säger han och fortsätter:

- Det är jättekonstigt att förklara. Det kan ju te sig på lite olika sätt. Men man får inte riktigt luft, det snurrar mycket i skallen och man tror att det händer saker som egentligen inte händer. Det är bara skitjobbigt.

Moberg Karlsson är inte säker på varför han har drabbats av panikångest, men tror att det kan ha att göra med press och stress.

- Man har ju blivit bedömd sedan man var 17 år. Varje träning och match. Och det är klart att om man har varit på ställen där det har skrikits jävligt mycket och det är mycket negativt så kan det vara extremt jobbigt, om det är varje dag. Men så ser det ju inte ut nu. Det är mycket mer behagligt nu, säger han.

Annons

Var och när var pressen som värst?
- Det var en period i Sparta Prag (spelade där 2018-2021) när jag hade det som tyngst. Då hade jag väldigt mycket. Där var det ganska rörigt ett tag. Sedan har det mycket med att jag är en trygghetsmänniska. Jag trivs i Sverige och jag vet hur allt funkar här. Att komma ut i nya miljöer tycker jag är lite småjobbigt, vilket är konstigt med tanke på att jag har flyttat så mycket.

- Jag har verkligen tänjt på gränserna på mig själv där, för jag tycker egentligen att det är jobbigt att vara i nya miljöer. Där (Sparta Prag) hade jag det jobbigt för det var ganska hög press. Jag tycker att jag har lärt mig att bli bättre på hur jag ska göra för att hantera det här. Jag har snackat väldigt mycket med psykologer genom åren, som jag har fått jättemycket hjälp av. Jag fick andningsövningar som funkade jättebra för att motverka. Då lär man känna sin kropp. När jag kände att det trappades upp och började närma sig en sån attack så kunde jag dämpa det med andningsövningar och sådana grejer. Så jag har lärt mig med tiden hur man ska hantera det.

Annons

David Moberg Karlsson väljer att prata om hur han har mått för att visa andra i liknande situation att de inte är ensamma.

- Jag pratar om det för att förhoppningsvis hjälpa andra som är i liknande sits. Det är därför jag väljer att vara öppen med det, inte för att få medlidande eller uppmärksamhet. Det ska inte vara tabu och man ska inte behöva vara ensam med det, säger han.

HÄR FÅR DU HJÄLP

Bris: 116 111, bris.se. Vuxentelefon: 077-150 50 50.

Hjälplinjen (tidigare Nationella hjälplinjen): 0771-22 00 60

Jourhavande präst: Nås via 112.

Svenska föreningen för psykisk hälsa: sfph.se

Föräldratelefon: 020-85 20 00.

Röda Korset: redcross.se. Telefonjour: 0771-900 800.

Jourhavande kompis: 020-22 24 44.

SPES (Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd): spes.nu. Telefonjouren: 08-34 58 73.

Publicerad 2025-02-07 kl 07:15
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS