LÄS MER: Nya spelschemat tar hänsyn till avstånd - öppnar för tidiga derbyn utan publik
På grund av coronapandemin har det tidigare planerade spelschemat för allsvenskan fått kastas i papperskorgen. Svensk Elitfotboll håller just nu på med att ta fram ett nytt spelschema, med den skillnaden att man i datorprogrammet lagt in en ny parameter: avstånd.
De första matcherna är tänkt att inledas med matcher mellan klubbar som ligger nära varandra geografiskt (något exakt avstånd har inte satts), för att minska på resandet, och man tar därmed rygg på Norge som redan fastslagit ett liknande system de tre första omgångarna. Och som tidigare rapporterats är det matcher utan publik som skulle kunna vara aktuellt till att börja med - även om inte ens det fått grönt ljus av Folkhälsomyndigheten ännu.
Det innebär att flera lag kan få många av sina ”publikmatcher” och/eller derbyn under inledningen av säsongen, utan publik.
Henrik Berggren, vd i Djurgården, jublar av förklarliga skäl inte över tanken, men kritiserar i sig inte det eventuella utfallet.
- Alla klubbar måste vara beredda på att det blir ett knepigt spelprogram. Men det beror ju på hur man definierar regionalt också. Räknas Örebro och Sirius dit? Norrköping? säger han till Fotbollskanalen.
Ola Rydén, som är ligaansvarig på Sef förklarar att det absolut kan bli tal om flera derbyn under inledningen av säsongen. Något som så klart skulle kännas i plånboken inte minst för Stockholmsklubbarna.
- Det är många miljoner så klart. Men det får vi bara förhålla oss till, säger Berggren.
Ponera att det blir flera derbyn utan publik under inledningen av säsongen. Hur skulle du känna kring en sådan lösning?
- Det vore så klart jättetråkigt för oss och för alla de som vill gå på de här matcherna. Men med den här säsongen blir ingenting normalt. Vi får försöka klara av det också i så fall.
Berggren säger att målsättningen måste vara att få ett så rättvist spelschema som möjligt.
- Det handlar ju om vilodagar och reser så klart. Men även vilket typ av motstånd man möter i början av säsongen och vilka man möter hemma i slutet. Givet att vi kanske kommer igång med publik någon gång så vill man inte ha alla publiklag hemma först. Även om jag inser att vi måste ha några sådana matcher, men den matematiken ska ju bli hyggligt rättvis för alla klubbar.
Björn Wesström är klubbdirektör i AIK:
- I detta läge är viktigt för oss att alla beslut fattas utifrån principen att vi vill starta ligan. Den principen är just nu överordnad. Sedan finns det en skala kring vad vi tycker är viktigt. Och det viktigaste för oss är att vi får spela inför vår publik, det är extremt viktigt. Om bedömningen är att vi inte kan spela inför vår publik mot ett annat Stockholmslag som en förutsättningen ett enskilt år för att ligan skall starta, så får vi förhålla oss till det, även om vi inte tycker om det. Vi inser att i den situation vi befinner oss i så kan det bli svårt att förhandla om det. Sedan finns andra klubbar som ligger ganska nära oss, som till exempel Örebro, Norrköping och Sirius. Så det finns ett antal matcher att beta av innan Stockholmsderbyn. Men det är inte mitt jobb att göra spelschemat - det är min åsikt, säger han till Fotbollskanalen.
Hur ser ni på det med tanke på att det lär bli spel utan publik?
- Ska vi genomföra en serie med 30 omgångar så ser vi framför oss och hoppas att det finns en höst/vinter där publiken får möjlighet att ansluta. Och då kommer inte alla derbymatcher att spelas utan publik. Det är en unik situation, det är ingen som har önskat det här. Vi har att förhålla oss till den verklighet som finns där ute och sedan driva frågorna på ett sätt så vi stödjer processen att komma igång.
Hur mycket tappar ni på ett tomt derby?
- Det är klart att det går att jämföra med tidigare år och se det. Men hela det här året är ett jättestort intäktstapp. Det kommer att ge rejäla skador på de flesta klubbar, som kommer att synas i flera år framöver. Så det är på den nivån vi just nu befinner oss. Sedan vilka enskilda matcher som borde spelas när i förhållande till ekonomiska konsekvenser eller hälsoperspektiv - det har vi i dag kanske inte möjlighet att värdera även om vi även inom ramen för det har önskescenarion.