Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Nedåtgående kurva för Peking - Mårdh svarar om tunga fjolåret och ekonomin: "Vi måste vara lite mer försiktiga"

Allsvenskan

TORREVIEJA. Fjolårets tolfte plats var IFK Norrköpings sämsta placering i allsvenskan sedan 2014. 
Nu svarar Sakarias Mårdh om den nedåtgående kurvan, klubbens ekonomi - och vad fördröjningen av "Haksabanovic-pengarna" innebär för föreningen.
- Vi måste vara lite mer försiktiga med vad vi lägger pengarna på, säger han till Fotbollskanalen. 

Foto: Bildbyrån

Sakarias Mårdh, Sead Haksabanovic och Rikard Norling.

1, 3, 6, 2, 5, 6, 7, 12. 

Det är IFK Norrköpings allsvenska placeringar sedan SM-guldet 2015. 

IFK Norrköping har de senaste åren en nedåtgående kurva vad gäller placeringar i allsvenskan, och förra säsongens tolfte plats var klubbens sämsta placering sedan 2014. Efter Janne Anderssons guld 2015 radade Jens Gustafsson upp två topp 4-placeringar, varav en andraplats, på fem år innan Rikard Norling tog över med en sjundeplats och en tuff säsongsstart i fjol, vilket gjorde att han blev ersatt av dansken Glen Riddersholm, som nu är mitt uppe i sin första försäsong med laget.

Efter fjolårets missräkning är Pekings ordförande Sakarias Mårdh tydlig med att klubben ska uppåt i tabellen igen, samtidigt som det nu är ett nytt kapitel med en ny tränare vid rodret. 

Annons

- Det är klart att det inte är tillräckligt bra för IFK Norrköping. Vi har högre ambitioner än att komma tolva. Ambitionen för 2023 är att bryta trenden och komma uppåt, gott och väl på övre halvan. Sedan är vi i en ombyggnadsfas med en ny tränare och ganska många nya spelare in. Vi hoppas väl egentligen att ombyggnationen ska vara klar 2024 och se resultatet av den då, men det är samtidigt inte tillräckligt bra och måste bli bättre än 2022, säger han till Fotbollskanalen. 

Vad tror du skälet är till att ni tappat mark mot toppen?
- Det är en kombination av väldigt många olika saker. 2022 var en underprestation från väldigt många runt laget, då vi hade en trupp som var bra i många delar, men när det började gå dåligt var det svårt att bryta det. Även om vi bytte tränare två gånger var det svårt att bryta. Det var nog mer psykologiskt. Jag tror att det hade mycket med psykologi att göra under 2022 och att vi bytte tränare. Sedan var det svårt att hämta upp. 

Annons

Peking har samtidigt haft en omsättning på människor i ledande positioner senaste åren. Sakarias Mårdh ersatte Peter Hunt som ordförande under uppmärksammade former 2021, medan förre klubbdirektören Jens Magnusson lämnade i slutet av 2020 och blev först ersatt av Magnus "Munken" Karlsson, som sedan lämnade, och efterföljdes av nuvarande klubbdirektören Michael Sturehed. Vidare tillträdde Tony Martinsson i fjol som ny sportchef i klubben. 

Mårdh tror i sin tur inte att laget påverkats av att personer i ledande positioner bytts ut. 

- Jag träffade laget nu också (under träningslägret i Spanien) och hade en dragning med dem kring hur vi ser på det, och pratade även med dem efteråt. Jag tror inte det är ett bekymmer för spelartruppen. Det som de är beroende av är den närmaste ledarstaben, säger Mårdh. 

Annons

Han fortsätter:

- Vad som händer på klubbdirektörsposten eller i styrelsen har inte så stor betydelse för laget, utan då är det kanske viktigare med tränaren. Vi har en organisation som är välmående efter att det varit rörigt ett antal år. Nu har det stabiliserats och det är en organisation som fungerar. Det är ingen organisation som mår bra av många förändringar, men jag tror inte att laget har påverkats av det.  

Under 2021 hade Peking sjunde störst nettoomsättning i allsvenskan med lite mer än 99 miljoner kronor i koncernen, samtidigt som klubben hade drygt 157 miljoner kronor i eget kapital, näst bäst i allsvenskan. Samtidigt har Peking, precis som andra klubbar, haft problem med driftunderskott. 

Mårdh anser att IFK underpresterade i fjol sett till ekonomi, men tror på bra sportsliga resultat över tid, även om han anser att det är svårt att jämföra sig med Malmö FF och 08-klubbarna vad gäller omsättning. Under 2021 omsatte MFF drygt 566 miljoner kronor, medan AIK omsatte 188 miljoner kronor, Hammarby 155 miljoner kronor och Djurgården 123 miljoner kronor. 

Annons

- Jag har också sett att man brukar ligga där man har omsättningen, och sett till det var det en underprestation 2022. Utifrån våra ekonomiska förutsättningar med resultat, eget kapital och omsättning borde vi ligga en bra bit på övre halvan, säger han och fortsätter:

- Jag tror att vi kommer göra det över tid, samtidigt som man kan underprestera enskilda år. De med högst omsättning och bäst resultat kommer vara där uppe, och där har vi lite att jobba på. Vi har inte samma förutsättningar som Malmö och Stockholmslagen och måste jobba på ett annat sätt. Vi måste kompensera för att vi inte har den höga omsättningen. 

Vidare hade även Norrköping fordringar för spelarförsäljningar på runt 75 miljoner kronor inför 2022, där Sead Haksabanovic-affären under senaste året varit en snackis. 

Annons

Peking sålde, enligt Expressen, Haksabanovic för runt 60 miljoner kronor till ryska Rubin Kazan under 2021, men har ännu inte fått fullt betalt, då betalningen delades upp över en längre tid i samband med övergången, samtidigt som Rysslands invasionskrig mot Ukraina har försvårat processen. 

Mårdh har tidigare bekräftat att ärendet är hos idrottens skiljedomstol, Cas, och i dagsläget har han inget nytt besked om när ett beslut tas i ärendet. 

- Jag tror inte det ska dröja allt för länge. Det hanteras, men jag har inte någon prognos.

Vad innebär det för er verksamhet att pengarna dröjer?
- När vi gör en försäljning utomlands med stora pengar är det nästan alltid avbetalningar. Då gör vi en prognos, och ser till att betaldatumen stämmer med varandra, så vi får in pengar hela tiden till klubben. När en betalning av den här storleken fallerar blir det mer ansträngt och vår planering faller. Men det är inte så att det är akut, även om det hade varit skönt att få in pengarna. 

Annons

Mårdh berättar att fördröjningen av Haksabanovic-pengarna gör att klubben behöver vara lite mer ”försiktig” vad gäller investeringar, men är samtidigt tydlig med att det inte är ett stort problem. 

- Vi måste vara lite mer försiktiga med vad vi lägger pengarna på, så vi har pengar på kontot hela året. Vi jobbar med tolvmånaderslikviditetsprognoser för att se vad vi kan göra för investeringar. Det hindrar inte oss allt för mycket, men vi måste vara mer försiktiga. 

Inför 2022 hade ni fordringar på försäljningar på runt 75 miljoner kronor. Var ligger ni nu?
- Vi har haft en del ytterligare försäljningar, och jag har inte det framför mig, så det är svårt att svara på. Vi har ganska mycket fordringar till utländska klubbar, men det finns inget som säger att det inte ska komma betalningar. Det kommer betalningar kontinuerligt från alla klubbar. 

Annons

Mårdh bekräftar samtidigt att Peking gick plus 2022, men kan inte ge ut en exakt siffra. 

- Vi har ganska bra koll på det, men vi ska se hur vi ska hantera fodringarna, så det är svårt att säga på rak arm, men det är definitivt ett plusresultat för 2022.

Rör det sig om miljoner plus?
- Ja. 

Hur ser ert driftunderskott ut för 2022?
- När vi budgeterade för 2023 ser vi att vi fortsatt har driftunderskott och är, som många andra klubbar, beroende av spelarförsäljningar. Vi klarar kanske ett eller två år utan större bekymmer, men vi måste bygga på det. Driftunderskott är ett problem för alla allsvenska klubbar. 

När Mårdh nu blickar framåt mot den kommande säsongen är det med god tro. Han tycker att föreningen hittat rätt igen kring vilken klubb som IFK Norrköping ska vara - efter lite tuffare år med en nedåtgående kurva i allsvenskan.  

Annons

- Efter några år tror jag att vi har hittat tillbaka till klubbens identitet, som man känner igen från förr, med spelsätt och talangutveckling. Det kommer tillbaka nu, och det är även Glens uppdrag att jobba långsiktigt, få fram talanger och ta in spelare utifrån, som vi kan göra bättre. Det är en återgång till hur Norrköping jobbat tidigare, och jag tror det är bra för medlemmar och supportrar, att de nu kan känna igen sig i det här mer med vårt spelsätt och en framåtlutad fotboll, som är rolig att titta på. Vi kommer tillbaka till identiteten som Norrköping haft tidigare, säger han. 

Sportchefen Tony Martinsson är inne på samma spår som Mårdh vad gäller klubbens nedåtgående kurva placeringsmässigt, och tycker också att Peking ska vara en klubb som utvecklar spelare och på den vägen utmanar om titlar, även om det möjligen inte bär hela vägen varje år.  

Annons

- Vi ska självklart alltid vara på övre halvan, men nu har vi haft några kämpiga år, samtidigt som det varit en stor omsättning i spelare och ledare under ett par år. Det gäller att få en kontinuitet på plats igen, säger han till Fotbollskanalen och fortsätter:

- Det har gått nedåt, men vi ska vara en utvecklande klubb som över tid ska vara med och fajtas om Europa-platser och kunna vinna cupen och guld. Rent generellt ska våra spelare utvecklas och sedan kommer det slå olika från år till år. Samtidigt vill vi alltid vara på övre halvan och uppåt.

Peking har genom åren lockat till sig flera stora talanger, vilket lett till stora försäljningar, som med Arnor Sigurdsson, Isak Bergmann Johannesson, Sead Haksabanovic, Ishaq Abdulrazak och Jordan Larsson. På frågan om hur Pekings dragningskraft är i dag är Martinssons svar:

Annons

- Jag tycker den är god. Det är många som absolut vill spela fotboll här, och sedan ska vi få ihop allt kring vår ekonomi, så vi investerar rätt. Det är viktigt att göra det, och framför allt ska vi vara en klubb som utvecklar spelare, oavsett hur gamla de är.

Martinsson har tidigare gått ut med att Norrköping söker en mittback och en offensiv spelare inför tävlingssäsongen. Peking är just nu på läger i Spanien och ställs på onsdag mot danska Viborg i lägrets sista träningsmatch innan laget reser hem till Sverige igen. 

Publicerad 2023-02-07 kl 20:09
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS