Den 23 november valde Richard Berkling att lämna sin post som styrelseordförande i IFK Göteborg.
Nu föreslår IFK Göteborgs valberedning Magnus Nilsson, 68, som ny ordförande i föreningen.
- Det känns jätteroligt. Jag är stolt över att bli tillfrågad, säger Nilsson till Fotbollskanalen.
Magnus Nilsson har varit Blåvitt-supporter så länge han kan minnas och medlem i föreningen sedan 1979.
- Jag var supporter redan innan det, men frälsningsögonblicket kom när jag fick åka med en av mina svågrar och hans kompisar till guldmatchen 1969. Då var jag 13 år. Vi tittade på den avgörande matchen borta mot Jönköping och Blåvitt vann med 3-0.
- "Bebben" (Bertil Johansson, legendar i IFK Göteborg) gick fem meter framför mig på planen, vilket var helt fantastiskt. Då blev jag helt frälst.
Därefter åkte Magnus Nilsson kontinuerligt på IFK Göteborgs bortamatcher i flera års tid, i så väl dåvarande division 2 som högstaserien. När han senare flyttade till Uppsala för att studera, och därefter Stockholm för att jobba, pendlade han tillbaka till Göteborg för att se derbyn och Europa-matcher på 80- och 90-talet.
1999 flyttade Nilsson tillbaka till Göteborg och har sedan dess följt laget på nära håll.
- När jag flyttade tillbaka till Göteborg ville jag trivas direkt i stan. Då skaffade jag årskort i Blåvitt, bestämde mig för att käka fisk och skaldjur tre gånger i veckan och skaffa båt. Alla de grejerna, säger Nilsson med ett skratt.
***
Magnus Nilsson är doktor i medicinsk vetenskap vid Uppsala Universitet och har en gedigen bakgrund som företagare.
I dag är 68-åringen vd för det Lundbaserade bolaget UGLK Science AB, som bedriver forskning och utveckling inom hälsovård. Han är samtidigt styrelseordförande i Göteborgsbolaget Mentice AB med 73 anställda och en omsättning på över 200 miljoner kronor (2023). Mentice AB sysslar med utveckling och försäljning av medicinsk utrustning.
Tidigare har Nilsson varit med och byggt upp två börsnoterade bolag vid namn Vitrolife och Xvivo.
- De är världsledande inom sina områden i världen, trots att vi började smått.
Magnus Nilsson har inte arbetat direkt inom IFK Göteborg tidigare men har en bakgrund som ordförande i det tidigare stödkapitalbolaget IFK Göteborg Fotboll AB, som avvecklades 2015.
- Då lärde jag känna lite folk i IFK Göteborg. Bland annat pratade jag lite med Håkan Mild som var sportchef då. Men det var den kontakten jag hade med IFK då.
Hur har din kontakt varit med IFK Göteborg de senaste åren?
- Jag har inte haft någon närmare kontakt med dem efter 2015 egentligen, mer än att heja på medlemsmöten och så där.
Under de senaste månaderna har det skett stora förändringar i IFK Göteborg, så väl i spelartruppen som uppe på kontoret på Kamratgården. Utöver ordförande Berklings avhopp har bland annat Ola Larsson lämnat sin roll som teknisk direktör, medan en helt ny sportslig organisation har tillsatts efter en intern utvärdering.
Magnus Nilsson är samtidigt tydlig med att han inte vill recensera nuvarande styrelse eller verksamhet.
- Jag kan inte uttala mig om hur klubben internt har fungerat, för jag vet inte vad som händer bakom skynket. Men som supporter är det bara att säga att det inte har varit så bra de senaste åren, säger Nilsson.
- Om vi blir valda behöver vi få tid till att prata med folk och bilda oss en egen uppfattning om hur verksamheten fungerar. Först efter det kan vi uttala oss och göra saker. Jag kommer inte med något färdigt program utan vi måste ta det här metodiskt.
Magnus Nilsson trycker sedan på sin erfarenhet från flera olika styrelser genom åren.
- För mig är det viktigt med teamwork. Jag är väldigt imponerad över de personer som de (valberedningen) har rekryterat till styrelseförslaget. De kommer med en väldigt relevant bakgrund.
- Jag tror mycket på att man delar ut uppgifterna i en styrelse, för att bevaka, stötta och utmana olika delar av organisationen. Så att vi brett både kan följa upp hur det fungerar. Strävan måste vara att hela klubben, inte bara sporten, ska vara en av de bästa i Sverige på det vi gör. Det måste vara målsättningen.
Nilsson avslutar resonemanget:
- Det är vår uppgift i styrelsen att se till att vi har rätt organisation med rätt människor som jobbar på rätt sätt.
Vad ser du som nycklar för att nå dit?
- Till att börja med vill jag inte recensera den nuvarande styrelsen, för jag vet ingenting. Men jag kan säga så här att, om vi nu blir valda, att vi behöver gå brett. Det är ingen "one man show". Vi ska göra det som grupp.
- Hur jobbar men med alla frågor? Jobbar man på ett modernt sätt? Det behöver vara så bra det kan vara. Vi behöver även titta utskotten som finns. Ska vi ha dem? Vem ska sitta i dem? Det första vi ska göra är att titta på hur vi organiserar styrelsen gentemot verksamheten. Det är nummer ett.
Nilsson fortsätter:
- Nummer två är att titta på vilka långsiktiga mål vi ska sätta upp. Hur ska vi jobba strategiskt? Jag tror väldigt mycket på att skapa en stabilitet i hur vi jobbar. Det betyder inte att man gör samma sak hela tiden. Tvärtom. Man kanske ska ompröva saker. Men att man har en linje som skapar en stabilitet som man kan bygga vidare på.
- Sen kanske man behöver svänga lite därifrån, men då gör man det genom att man har genomarbetat det över tid. Man ska inte vackla fram och tillbaka utan man ska hålla en linje och följa den. Det är vår uppgift att se till att man verkligen gör det och inte vacklar bara för att det blåser lite. Det tror jag är otroligt viktigt.
Magnus Nilsson påtalar att han är väl medveten om att det inte är något litet jobb som krävs.
- Det betyder inte att vi (i styrelsen) gör allt jobb, men vi kan stötta och kanske ta in andra experter. Jag tror mycket på att titta på hur de bästa gör. Passar det oss? Kan vi göra något liknande?
Om du blir vald till ordförande, vad skulle vara dina viktigaste uppgifter för att få styrelsen och klubben att fungera?
- Det är lätt att säga att ordföranden är den där superviktiga personen. Och absolut, man kanske är ett ansikte för det hela, men när en styrelse fungerar bra enligt mig handlar det om ett grupparbete. Då har man olika bevakningsområden som man sedan diskuterar huruvida man kan stötta eller förändra.
- Att driva det laget som en styrelse är, det tror jag är den viktigaste uppgiften för mig, i så fall. Att stötta, utmana och jämföra oss med andra. Gör vi rätt? Då ska man titta utåt - inte inåt. Jag tycker alltid att man ska titta framåt och utåt snarare än inåt och bakåt.
Nilsson fortsätter:
- Det är lätt att säga att "vi gjorde så förr - då gör vi så nu också". Men det är inte säkert att det fungerar. Vi ska vara stolta över att vi var jätteduktiga för 30 år sedan, men det är helt ointressant hur vi tränade då. Tittar man på det så utvecklas man inte. Man ska ha blicken framåt. Det är otroligt viktigt att bejaka utveckling och ta till sig moderna metoder.
- Sen i slutändan är styrelsen inget annat än en förlängning av medlemmarna. Det är ett förtroendeuppdrag. Det betyder i sin tur att det förtroendet vi får av medlemmarna är det vi ska ta med oss in i verksamheten. Har du ett förtroende får du ett självförtroende, och har du ett självförtroende vågar du agera. Då vågar du ta nya initiativ och prova något nytt, om man ska göra det.
IFK Göteborgs valberedningen skriver i sin kommuniké gällande ordförandeförslaget att IFK Göteborg framöver behöver "ett ännu mer aktivt och närvarande ledarskap från styrelsen". Där ser sig Magnus Nilsson, som inte arbetar heltid privat i dagsläget, passa väl in.
- På det sättet har jag tid till att lägga på det här. Men det handlar lika mycket om att vara närvarande i verksamheten och vara med och stötta. Det förväntas av oss. Det är inte för inte som man tar in så många nya. Då kommer det in nya, fräscha ögon.
- Samtidigt finns det inga "snabba klipp". I IFK:s fall måste vi först ta oss från bottenträsket. Sen kan vi börja fundera. Men jag tror inte på att försöka göra några grodhopp. Här gäller det att bygga en stabil grund som vi kan bygga vidare på. Vi har inte mandat till att satsa allt på rött och se om det blir något.
***
Parallellt med IFK Göteborgs kräftgång på planen har det riktats stor kritik från delar av Blåvitts supporterskara mot klubbdirektör Håkan Mild, via flera olika typer av protester, de sensate månaderna.
- Det är tråkigt när det är negativt, men sen måste folk få ha åsikter. Det är sunt att folk har olika åsikter. Går det inte bra är det klart att man får mer kritik än när det går bra, så är det bara, säger Nilsson om protesterna.
- Däremot finns det avarter på det där, och det är tråkigt. Håkan har ändå gjort fantastiska saker för den här föreningen och ställt upp som spelare, sportchef och klubbchef. Han ska ha mycket kredd. Jag tycker att det är jobbigt när det blir personangrepp. Han har gjort allt han har kunnat, det är jag helt övertygad om. Men det är klart att det inte har gått bra, så är det, och det måste folk få ha åsikter om.
Hur ser du på Milds roll som klubbdirektör i Blåvitt?
- Generellt sett vad gäller hela verksamheten, inklusive Håkan, måste vi i styrelsen skaffa oss en egen uppfattning. Det vore förmätet av mig att säga "det eller det" nu. Det gäller alla ledande personer. Det måste vi få en chans att kika på först. Och jag är inte ens vald, så även om jag hade en åsikt är den irrelevant nu.
***
Trots att bottennoteringarna har avlöst varandra i den allsvenska tabellen de senaste åren har inte allt varit dåligt i IFK Göteborg. Magnus Nilsson är även här försiktig med att ha för skarpa åsikter då han "inte har någon insyn", men han vill samtidigt lyfta upp de blåvita supportrarna.
- Det enda jag kan konstatera är att det ständigt är fullsatt på Gamla Ullevi, även om det går dåligt. Där måste man ha gjort något rätt, uppenbarligen. Det är fantastiskt med det engagemanget som finns. Det har man lyckats hålla kvar och det ska de ha stor kredd för.
- Det är nog många föreningar där ute som är avundsjuka på det engagemanget som vi har. En del klagar på att de "gapar och skriker", men det är ju ett uttryck av ett engagemang. Om alla var likgiltiga skulle det inte ropas något. Hur kul hade det varit? Inte minst supportrarna ska ha kredd för det, för det är de som skapar atmosfären som finns här.
Vad ska IFK Göteborg ha för ambitioner långsiktigt?
- Vi har väldigt goda förutsättningar med engagemanget och en stor stad. Sen är det klart att vi över tid måste bli bättre, men hur lång tid det tar kan jag inte ha en åsikt om. Jag tror stenhårt på att man bygger sten för sten i stället för att försöka grodhoppa sig fram och köpa ihop ett lag.
- Jag tror på att bygga upp det. Vi har en akademi. Då gäller det att vi blir ännu bättre på att få fram spelare. Hela organisationen behöver bli bättre och bättre. Det måste vara målsättningen. Men man måste vara realist - och just nu är vi inget topplag.
IFK Göteborgs årsmöte hålls den 27 februari. Då röstar medlemmarna om den nya styrelsen och ordföranden.