Finska kollegor ska stötta svensk polis kring Stockholmsderbyt mellan Djurgården och Hammarby på Tele2 Arena på söndag. Tanken är att grannmyndigheten i öst då ska utbildas i publikhantering för att kunna kallas in som förstärkning vid behov i framtiden.
Matchen är slutsåld och kommer att locka strax under 30 000 åskådare strax till söder om stan. Då utgår svensk polis från att det kommer bli "våldsamheter".
- Vi kan nog förmoda att den finska polisen, i alla fall i någon mån, kommer behöva använda våld för att stävja bråk mellan supportergrupper. Vi utgår ifrån att något kommer att hända under matchen, säger Jesper Molander, kriminalinspektör vid polisens operativa avdelning Noa, till finska Hufvudstadsbladet.
- Vi hoppas nästan, trots att man kanske inte ska göra det, att något händer. För att vi ska kunna testa modellen vi arbetat fram måste det nästan hända saker, annars är övningen inte särdeles lärorik.
I egenskap av hemmalag står den blårandiga Stockholmsklubben som arrangör för söndagens match. När Fotbollskanalen når Mats Jonsson, säkerhetschef i Djurgården, under fredagskvällen är han märkbart upprörd efter att ha läst polisens utspel.
Och han är ordentligt kritisk.
- Otroligt märkliga uttalanden. Jag känner inte alls igen mig i att vi haft den typen av dialog inför matchen - tvärtom. Vi har diskuterat vad alla aktörer kan göra för att det ska bli ett så tryggt arrangemang som möjligt. Därför är det otroligt förvånande att läsa den här typen av uttalande som är så verklighetsfrämmande att det knappt finns ord att beskriva det, säger Jonsson till Fotbollskanalen.
- Det är otroligt korkade och dumma uttalanden.
Har du varit i kontakt med polisen under kvällen?
- Jag har ringt i princip alla nummer jag har i min telefonbok - nästintill - för att fråga vad fasen det här handlar om. Jag utgår från att Polismyndigheten har ett internt jobb framför sig kring att tillrättalägga detta. Jag vet inte hur, men på något sätt måste man fundera kring hur man uttalar sig. Det här är uttalande som är helt uppåt väggarna och så korkade att klockorna stannar.
Vad framkom under dina samtal med polisen?
- Jag uppfattar det som att de lyssnar och har tagit till sig av dels kritiken vi framfört, dels det uppenbart olämpligt i uttalandena. Som sagt, polisen har ett jobb framför sig. De måste reda ut sin egen skit och det utgår jag från att de kommer att göra.
Vidare berättar Djurgårdens säkerhetschef att han i dagarna kommer ta kontakt med alla berörd parter kring söndagens derbyarrangemang för att säkerställa att man jobbar mot ett gemensamt mål kring säkerhetsbiten.
- Det viktiga är att vi har en samstämmig målbild kring arrangemanget. Det kan inte vara så att finska poliser ska komma hit och få slå av sig för en dag, eller hamna i ordningsstörningar bara för att deras övning ska bli så lärdomsrik som möjligt. Utan grunden måste vara att vi arbetar för att arrangemanget ska bli så säkert som möjligt och att vi tar bort alla hinder på väg så att vi kan nå det målet, säger Mats Jonsson.
Senare under kvällen får Fotbollskanalen kontakt med Per Engström, sektionschef för nationell samordning på NOA. Han berättar att han blev "chockad" av sin kollegas uttalande och förstår kritiken som nu riktas mot myndigheten.
- Intervjun är alldeles för mycket fokuserad på våld i stället för dialog. Jag vet inte varför man har kommit in på det, och det är beklagligt att det tagit de här proportionerna. Inom svensk polis har vi en gemensam hållning att arrangemang ska genomföras på ett lugnt och tryggt sätt, det är grunden. Det här är ett olyckligt uttalande som sedan bars iväg på olika sätt, säger Per Engström.
Din kollega säger att han "nästan hoppas att något händer". Hur ser du på det?
- Det är svårt att svara på hur han har tänkt. Vi har inte den inriktningen alls. Han tittar kanske ur ett utbildningsperspektiv, men de (finska poliserna) kommer snarare hit för att titta på vår taktik. Det grundar sig i dialog och hur vi hanterar folkmassor eller publik.
- Sedan har polisen ett våldskapital om det blir oroligheter, men det är inget som ska lyftas fram som första punkt överhuvudtaget. Det ska handla om dialog.
Per Engström berättar att han har sökt sin kollega Jesper Molander under kvällen, dock utan att få tag på honom. Noa-chefen håller med om att uttalandena bidrar till att "piska igång" en aggressiv stämning mellan polis och supportrar redan innan derbyt har startat.
- Och det är fel inriktning. Vi har inga förväntningar på våldsamheter eller bråk över huvud taget. Vi har förväntningar på en arrangör som tar ansvar och en lugn tillställning.
Hur kommer ni hantera situationen som uppstått nu?
- Vi kommer att ha en dialog med dels Stockholmspolisen som ska genomföra arrangemanget, dels berörda klubbar för att kyla ner situationen. Det finns ingen anledning att spinna vidare på detta. Hela säsongen har vi haft en bra dialog med Sef, förbundet och alla klubbar. Detta uttalande ska inte få grusa de goda relationer vi har byggt upp.
Vad tror du att din kollegas uttalande kan få för påverkan på relationen mellan polis och supportrar framöver?
- Alla relationer handlar om tillit som byggs upp över lång tid. Men vi vet att det kan raseras blixtsnabbt med sådana här uttalanden, exempelvis. Men vi hoppas att den tillit vi har byggt upp senaste två-tre åren ska vara tillräcklig och att en sådan här sak inte förstör det goda samarbete vi har skapat.
- Vi har inte ändrat riktning utan vill ha dialog. Tillsammans med klubbarna i landet genomför vi ett 100-tal matcher varje år och det är väldigt få där vi numera hamnar i konfrontationssammanhang. Den här säsongen har vi alla tagit många steg framåt och det här ska inte skjuta oss tillbaka i tiden.
Vidare menar Engström att uttalandet får stå för den enskilde polismannen, och att det inte ska tillskrivas hela myndigheten.
- Det gäller inte hela kollektivet. Jag ska inte säga att det var ett misstag, för uppenbarligen har han (Molander) sagt de här sakerna. Vi ska ha en diskussion om det. Men jag tror - utan att prata för honom - att han är ganska ångerfull. Vi ska försöka kyla ner situationen nu och sedan se framåt emot ett bra derby på söndag.
Vad vill du säga till de som läst hans uttalande och reagerat negativt, på olika sätt?
- Jag tycker det är bra att man reagerar på saker eftersom vi kan då kan rätta till saker vi får kännedom om. Jag hoppas att det här är en fadäs och att intervjun blev felfokuserad, avslutar Per Engström.
Även Hammarbys säkerhetschef Göran Rickmer har reagerat på polisens uttalande. Som medarrangör vill han se att myndigheten nu backar och tar ett omtag.
Och han förstår att supportrar har reagerat mot retoriken.
- Vi pratar om människor som ska gå och se på fotboll. Man kan tycka att det är ett olyckligt uttalande men det är skrämmande att det finns polismän som har den här inställningen, att medborgare är några slags övningsobjekt som de ska göra "tester" på, säger Bajen-veteranen till Fotbollskanalen.
- Jag förstår att stämningen blir igångpiskad. Majoriteten av alla poliser som jobbar på våra matcher är jätteduktiga och gör ett kanonjobb, detta gäller en liten del av alla poliser. Det finns alltid en liten grupp i gruppen som har en annan agenda, och det har vi upplevt tidigare. Det är upp till polisen att hantera, och rensa ut de som har den inställningen.
Han fortsätter:
- Det är en inställningsfråga till jobbet. Det här är skrämmande uttalanden. Våra supportrar är inga försökskaniner, och man ska ha med sig att de som säger ifrån mot detta nu är supportrar som inte vill veta av varken huliganer eller poliser som beter sig dåligt.
- Polisen får helt enkelt göra om. Man får backa, utvärdera och göra rätt. Tyvärr bekräftar det här det som framförts innan från supportrar; det finns ett visst beteendemönster bland vissa poliser när det gäller att bemöta just supportrar. Det är ett återkommande problem som tyvärr också kommer ner över alla poliser som gör ett bra jobb, avslutar Göran Rickmer.
Svensk polis har tidigare tagit hjälp av norska och danska kollegor i samband med derbyn.