Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Nu ska det bli lättare att behålla de utländska stjärnorna: "Klart att det är positivt"

Allsvenskan

Expertskatt har gjort det lättare att locka utländska spelare till allsvenskan.
Och nu föreslås lagen bli än mer generös.
- Det kan öka möjligheten att var konkurrenskraftig, säger Djurgårdens sportchef Bosse Andersson till Fotbollskanalen. 

Foto: Bildbyrån.

Under en period av tre år kan en utländsk spelare (som tjänar över två prisbasbelopp i månaden, 2020 är den summan 94 600 och 2021 är den på 95 200 kronor) i allsvenskan slippa betala skatt på 25 procent av sin inkomst. Dessutom slipper klubben betala arbetsgivaravgift på den delen av lönen - och man får dessutom stå för två hemresor för spelaren utan skatteeffekt. 

Det hela görs möjligt genom den så kallade expertskatten, vars syfte helt enkelt är att ge skattelättnader till ”experter” som kommer till Sverige för att arbeta. Det ska i sin tur leda till att Sverige ska öka sin konkurrenskraft och till exempel kunna behålla arbetskraft under en längre period.

Annons

Genom åren har expertskatten varit viktig för svenska klubbar - lägre skatt har helt enkelt varit ett argument för spelaren att välja Sverige. På samma sätt har tidsaspekten tre år ofta inneburit en risk att spelarna ska lämna klubbarna efter den perioden. Ett ganska färskt exempel finns i den tidigare IFK Göteborg-spelaren Mads Albæk som lämnade IFK efter tre säsonger.  

- Jag är inte så gammal än att jag mest måste tänka på pengarna när jag ska bestämma var jag vill spela. Men det blir ju svårt att jag skulle gå ner i lön för att stanna kvar, sa Albæk till Aftonbladet, i februari samma säsong som han lämnade, 2017.

Men nu ser det ut att bli lättare för de svenska klubbarna att behålla sina spelare ytterligare två säsonger. I juni i år lade nämligen regeringen fram ett förslag om att förlänga expertskattens giltighet med ytterligare två år - och att möjligheten alltså ska finnas i totalt fem år. 

Annons

Johan Sander, tax partner på KPMG, var med och drev på frågan då ändringen kring att även idrottsutövare skulle ha rätt att få expertskatt klubbades igenom, 2011.

Och enligt Sander finns inga planer på att ta bort någon kategori i och med lagändringen.

- Det gäller alla nyckelpersoner. Det är en lagstiftning som vad jag förstår kommer att tillämpas för de som kvalificeras att få expertskatt enligt löneregeln, även fotbollsspelare, säger han till Fotbollskanalen.

Bosse Andersson är sportchef i Djurgården och han menar att en lagändring skulle ha en positiv effekt.

- I dag är det ju 36 månader som gäller. En utländsk spelare som är här och betalar en annan typ av skatt kan innebär två saker för oss: det kanske kan vara lättare för klubben att få spelaren att stanna kvar - eller att man i grund och botten kan skriva ett längre kontrakt, säger han till Fotbollskanalen.

Annons

- Jag tror det är bra för svensk fotboll. 

Hur stor roll brukar det här spela efter att treårsperioden varit?
- Vi har inte haft så många spelare i den situationen faktiskt. Det är Fredrik Ulvestad som har varit här i tre år. Det kan vara ett verktyg, att det ökar möjligheten att vara konkurrenskraftig givetvis. 

Stefan Andreasson i Elfsborg menar också att det blir ytterligare ett verktyg för att kunna behålla/värva utländska spelare i klubben.

- Det finns ingen nackdel i det, givetvis. För spelarna är det en fördel men också för klubbarna. Vi kan nå en viss marknad på spelare och vi kan vara konkurrenskraftiga mot övriga Norden. Det är det som har gynnat oss även med tre år. Med fem så är det klart att det är positivt, säger han till Fotbollskanalen.

- Vi har nog visserligen inte haft något fall där vi inte hittat lösningar då vi velat behålla spelarna så det är inte givet att det är ett stopp vid tre år i dag. Så enkelt är det inte, men det är klart att det inte är en nackdel för oss klubbar för att få bättre spelare, om man kan ha det i fem år.

Annons

Förslaget är nu ute på remiss och om det går igenom är tanken att det ska träda i kraft från den 1 januari nästa år. De som kom till Sverige efter 31 maj 2020 har möjlighet att ansöka om förlängning till fem år. 

Publicerad 2020-08-14 kl 15:58

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS