Polisen la ner sin aktionsgrupp mot kriminella i idrottsmiljö. Den som ledde gruppen var Fredrik Gårdare. Nu har han gått vidare och agerar som oberoende resurs inom idrotten och fortsätter arbetet som han påbörjade i polisens aktionsgrupp.
Till att börja med kommer han med hjälp av Stiftelsen Trygghet Sverige göra en behovsanalys och sedan jobba efter den. Nu har han skrivit rapporten Brott och otrygghet inom svensk idrott - en lägesbild 2023.
Rapporten bygger på över 200 intervjuer och samtal med bland annat chefer, ledare, säkerhetsansvariga, polisanställda, barnrättsorganisationer, specialister och journalister.
I den finns det olika delar - en heter ”otillåten påverkan”. Där går det bland annat att läsa om belöningar i samband med agentbranschen, att det delas ut dyrbara klockor, bjuds på utlandsresor och överlämnas pengar till anhöriga, och att det förekommer olika former av belöningar till affärspartners, föreningar och bolag.
Vidare kan man läsa om att det finns en komplicerad otillåten påverkan, som försök att ta över hela föreningar, och att målet kan vara matchfixning - genom att få inflytande och möjligheter till att manipulera i föreningens lag, eller få enskilda tränare eller spelare att utföra uppdrag med manipulation av laget och/eller matcher.
Gårdare skriver att det finns ett stort problem med matchfixning - att den drabbar utövare, ledare, domare och föreningar.
Här skriver man att vissa av matchfixningsnätverken även är aktiva i agentbranschen, och att det gör att föreningars pengar, via förmedlings/mäklararvoden, delvis hamnar hos "matchfixarna", där en del, enligt Tryggare Sverige, tillhör kriminella nätverk som även ägnar sig åt annan organiserad brottslighet. Och att flera av de här personerna är eller har varit misstänkta av myndigheter för omfattande ekobrott.
- Där har vi tystnadskultur som ställer till det. Den är genomgående och gör att brottsligheten kan genomföras. Det är ett hot mot fotbollen på elitnivå och går även ner i yngre åldrar där unga spelare uppvaktas. Ledare upplever det som obehagligt att mycket folk kretsar kring deras lags träningar och matcher, säger Gårdare till Fotbollskanalen.
Det står i rapporten att två föreningar inte fick vara med i undersökningen på grund av att kriminella personer och nätverk har starkt inflytande i föreningarnas ledning - vilka var det?
- Det var en fotbollsklubb, och en från en annan idrott, som valdes ut slumpmässigt, men vi fick ta bort båda eftersom allt tänkbart samarbete i dessa frågor inte finns där. Vi får ingen info därifrån och vi vet sedan tidigare att ett stort kriminellt nätverk har stort inflytande på fotbollsklubben.
Prioriteringen och bekämpningen av matchfixning uttrycks i rapporten som påtagligt försämrad. Till problembilden ska det finnas en illegal spelmarknad i Sverige, som inte bara erbjuder spel på idrott utan även erbjuder lån till betting. Och att den sköts av äldre män med ett långt förflutet i kriminella miljöer.
Och det står även i rapporten att samma individer som arrangerar betting även har köpt manipulering i svenska fotbollsserier. Att köp av matcher har skett genom affärer med andra kriminella som förfogat över fotbollslag eller specifika spelare.
Här ska flera föreningar ha larmat och kommit med konkreta misstankar. Några klubbar vittnar om indirekta hot mot spelares familj och släkt, och att det förekommer förslag om svarta pengar.
En förening är orolig och menar att man kan hamna i lägen där agenter påverkar lagets sammansättning, till och med bestämmer laguppställningar i allsvenska matcher.
- Den svarta marknaden på spel har funnits sedan 80-talet tillsammans med den svarta bankverksamheten. De tar odds från andra seriösa spelbolag. Det med att andra klubbar larmade… det blev så uppenbart runt en klubb att flera föreningar i den regionen i den serien reagerade på felaktigheter. Även spelare i laget reagerade och informerade sin omgivning, säger Gårdare.
I rapporten står det även att de kriminella aktörerna undviker spelbolag som innebär större risk att bli upptäckt, och att spelbolag utan anknytning till Sverige kan komma att användas mer trots störa svårigheter med att få hem vinster.
Man menar att bilden möjligen är ännu mörkare och att det finns uppgifter på att "syndikat" i Ryssland, Belarus, Ukraina och Kazakstan visar intresse för den svenska marknaden, och att det finns information om att ett av dessa redan agerar på den svenska västkusten.
Fredrik Gårdare utvecklar för Fotbollskanalen:
- Det är uppgifter som kommer från matchfixningsexperter. Källorna som är intervjuade och som har lämnat info är mycket betrodda. Det finns konkreta fakta som får tittas närmare på, säger han.
Under rubriken "korruption, ekonomisk brottslighet, spelberoende, sporttvätt" står det att föreningar då och då får erbjudanden från okända personer som vill sponsra. Att sponsorn kan uppge sig vilja stötta sin ungdomsförening efter en karriär i utlandet, eller att man vill få matchträning för någon spelare som man har intresse i.
Flera klubbar med väl renommé ska ha varit med om det här under senare år.
Pengarna som har förts över har kommit från utlandet, i några fall från länder på arabiska halvön.
- Bilden i stort är att det kommer in stora pengar i fotbollen från utlandet. Tidigare såg vi i aktionsgruppen att det var stora summor som kom från utlandet och arabiska halvön. Därför vill jag lyfta detta, säger Gårdare och fortsätter:
- Lägesbilden är mörk. Det är väldigt viktigt att prata om mörkret och hotet mot svensk fotboll, både på elitnivå men även längre ner. Vi har barn och ungdomar som drabbas. Det är brett och omfattande. Mitt i detta är det en tystnadskultur. Ingen vill prata om det eftersom det är för mörkt.
- Förvisso är det bra på många håll, och det ska också lyftas. Men den här andra sidan är väldigt viktig att prata om och att ha ett försvarsspel mot det. Jag vill lyfta upp detta i ett helikopterperspektiv.
- Varför låter vi matchfixarnas spelare och lag vistas i våra seriesystem? Varför låter vi elitfotbollen göra affärer med kriminella nätverk? Jag är besviken och förbannad på både undfallande chefer i idrotten och nonchalanta chefer hos polisen.
- Det är uppförsbacke när de här nätverken kommer in och tas emot och att man till och med gör affärer med dem. Det här är jag väldigt kritisk till. De vill inte fotbollen väl utan det handlar bara om att tjäna pengar. Då måste alla hålla ihop och ställa sig i en gemensam försvarslinje. Det trasar sönder svensk fotboll.