Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Ny rapport: Åtta klubbar drar ifrån ekonomiskt i allsvenskan

Allsvenskan

Åtta klubbar drar ifrån ekonomiskt i allsvenskan, visar en rapport från EY
Och trenden lär fortsätta
- Det är mycket som talar för det, konstaterar Svensk Elitfotbolls sportchef Svante Samuelsson.

26:18
Nästa

Avbryt
Försök igen

Foto: Bildbyrån.

Allsvenskan enligt Lundh och von Knorring.

Företaget EY har gått igenom de ekonomiska siffrorna 2016-2023 gällande de åtta största klubbarna i allsvenskan; Malmö FF, Elfsborg, Häcken, Djurgården, IFK Norrköping, Hammarby, AIK och IFK Göteborg.

Och tendensen är tydlig.

De åtta största har haft en klart bättre ekonomisk utveckling jämfört med allsvenskan i övrigt. Det gäller omsättning, det ekonomiska resultatet, det egna kapitalet och värderingen av truppen. Om man exempelvis tar de aktuella klubbarnas resultat så uppgick det till totalt plus 847 miljoner över den aktuella perioden (Häcken och Malmö i topp med 250 respektive 246 miljoner, AIK och IFK Göteborg sämst med 32 respektive 16). Det motsvarar 86 procent av hela allsvenskan.

Annons

Liknande siffror får man om kikar på det egna kapitalet - i fjol stod de åtta för hela 89 procent av allsvenskans totala egna kapital.

Samma är det med värdet på spelartruppen, där EY utgått från sajten Transfermarkts siffror. Värdet i de åtta klubbarna utgör 76 procent av totalen.

- Storklubbarna har ökat sina truppvärden i högre takt än allsvenskan som helhet. Ökningen visar behovet av att investera i spelare för att ha en konkurrenskraftig spelartrupp i allsvenskan, men även för Europaspel som Champions League, Europa League och Conference League, säger ansvarig för Sports Business på EY i Sverige. 

Svante Samuelsson är sportchef på intresseorganisationen Svensk Elitfotboll. Han medger att allsvenskan gradvis blivit mer skiktad där storstadsklubbana plus ett par till springer ifrån de andra, vilket också ofta återspeglas i tabellen.

Annons

- Men jag upplever ändå att vi har en ganska jämn fördelning internationellt sett. Vi har åtta klubbar som har en rimlig chans att vinna mästerskapet utifrån ekonomiska förutsättningar. I andra ligor är uppdelningen ännu större, säger han till Fotbollskanalen

Vad anser Sef vore en önskvärd utveckling kring det här?
- Det är marknadskrafter som något sätt är svåra att stå emot. Den svenska ligan har historiskt sett varit väldigt jämn och vi har många mästare på 2000-talet.

Ser du några risker med den här utvecklingen?
- Risken är väl möjligtvis att det blir alltför förutsägbart. Man vill att det ska gälla någonting och att man inte vet på förhand vilket lag som ska vinna, så är det med all idrott. Sedan är det väldigt svårt att skapa en sådan situation totalt sett. Vissa klubbar har större möjligheter som ger dem bättre förutsättningar, framför allt ekonomiskt. Sedan är det vissa klubbar som överpresterar i förhållande till sin ekonomi. Den möjligheten finns alltid.

Annons

Är det bra för svensk fotboll om man ser ur ett konkurrensperspektiv internationellt?
- Så som Uefas tävlingar är uppbyggda så har du en fördel av att ha skaffat dig rankingpoäng tidigare. Och det blir enklare att ta sig genom ett kvalspel för Malmö FF än ett nytt lag som inte spelat i Europa på många år. Ur det perspektivet skapar vi större möjligheter för svenska lag att ta sig till gruppspel. Samtidigt vill vi ju varje år tävla om det inhemskt, om de här platserna.

Är det här något vi ska vänja oss vid? Att utvecklingen fortsätter?
- Det är nog ganska sannolikt att storstadsklubbarna plus Elfsborg och Norrköping, kommer att ha större ekonomiska förutsättningar att vara konkurrenskraftiga. Det är mycket som talar för det. De har blivit bättre på att sälja spelare och det är också de klubbarna som ofta brukar representera oss i Europa.

Annons

En central fråga är pengarna från tv-avtalet. Där fördelas pengarna på så sätt att klubbarna i allsvenskan, från och med 2023, får 77 procent av totalen och superettan-lagen 23 procent. Det är en ökning med en procentenhet från tidigare.

Inom allsvenskan fördelas sedan pengarna baserat på slutplacering i serien de senaste fem säsongerna där ettan får nästan dubbelt så mycket som lag 16. Således får de mest framgångsrika klubbarna även mest pengar här.

- Jag tycker att vi har en modell som är ganska stabil och hållbar där, även om vi gör lite justeringar. Men jag tror att modellen upplevs ganska rättvis bland klubbarna och i en internationell jämförelse tror jag att vi är ganska solidariska.

Är det mycket diskussion om den nu?
- Vi diskuterar den kontinuerligt, men jag tycker att det är ganska lugna, sansade och bra diskussioner där det finns en förståelse för att klubbarna i allsvenskan har rätt till mer pengar. Samtidigt finns det en förståelse för att det måste finnas någon form av solidaritet i Sverige.

Annons

De senaste säsongerna har de aktuella lagen dominerat i tabelltoppen. Undantagen finns i form av Mjällby som slutade femma i år, Värnamo som blev femma 2023 och Kalmar som slutade fyra 2022. Dessutom har det blivit vanligare med affärer inom allsvenskan där de större klubbarna på ett annat sätt värvar från de mindre. Å andra sidan finns exempelvis IFK Göteborg som de senaste säsongerna hållit till på under halvan, trots att man tillhör den här gruppen av klubbar med bättre ekonomiska förutsättningar.

Svante Samuelsson tror att möjligheterna för de mindre klubbarna att skaka om i maktbalansen kommer finnas kvar.

- Jag tycker ändå att inför varje säsong så finns den förhoppningen och den chansen hos de mindre klubbarna. Sedan vet man att totalt sett i tabellen så kommer det bli en skiktning, men varje år upplever jag att det är någon av de större klubbarna som presterar sämre än väntat och någon av de mindre som presterar och överraskar.

Annons
Publicerad 2024-12-16 kl 16:36
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS