Svenska Fotbollssupporterunionen (SFSU), en rikstäckande organisation för landets fotbollssupportrar, har tidigare riktat stark kritik mot polisen för myndighetens nya arbetssätt för att få bort ordningsbrott på läktarna. Framför allt är det införandet av den så kallade villkorstrappan, där överträdelser kan leda till att polisen ställer hårdare villkor för att få arrangera matcher, som upprört.
Nu har SFSU sjösatt ett initiativ, som man kallar ”Rädda svensk fotboll” som man skriver har som mål att ”… förmå Polismyndigheten att tänka om från de nuvarande tankegångarna om att inom en inte allt för avlägsen framtid inte längre tillåta publik på fotbollsmatcher i Sverige.”
Som en del i initiativet uppmanar man nu till en nationell läktarmanifestation, i form av 20 tysta minuter från läktarplats, i nästa allsvenska omgång. Initiativet har delats på sociala medier av flera officiella/stora supportergrupper till ett stort antal lag i allsvenskan, däribland AIK, Malmö FF och IFK Göteborg.
- Tjugo tysta minuter är en symbol för de dryga två miljoner människor som går på allsvenskan. Det är en stor folkrörelse därav att det just blir tjugo minuter. Det blir en synkad gemensam omgång, vi har inte sett det tidigare att samtliga står enade i den här manifestationen, säger SFSU:s ordförande Sofia Bohlin, till Expressen.
Värt att notera är att elitklubbarnas intresseorganisation Svensk Elitfotboll, tillsammans med Svenska Fotbollförbundet, nyligen träffade polisen. Efteråt förklarade Sef:s ordförande Lars-Christer Olsson att man fått positiva besked och att han trodde på en lugnare höstsäsong i allsvenskan.
- Ja, det tror jag. Vi har också kommit överens om att vi ska ses oftare. Vi kommer att ses i andra halvan av augusti, men har ännu inte kommit fram till ett datum. Det här kommer också att förbättra dialogen på strategisk nivå och jag är säker på att det kommer ha en lugnande effekt, men även en positiv effekt för utveckligen av frågan, sa han då, till Fotbollskanalen.
Polisens presstalesman, Ola Österling så så här, i en intervju med Fotbollskanalen tidigare i år, om reaktionerna som snabbt kom på polisens nya arbetssätt.
- Det är naturligtvis inte bra. Vi vill inte på något vis ha motsättningar med supportrar och vi vill jobba nära supporterrörelsen som vi gör med klubbarnas säkerhetsorganisationer och det är naturligtvis besvärande med konflikten med supportrarna. Det är ingen betjänt av och vi vill inte ha det, men vi försöker att föra en kommunikation och en dialog så långt det är möjligt. Till slut hamnar vi i att vi har en ingripandeskyldighet som polis.