AIK har gjort flera spännande värvningar i Denni Avdic, Eero Markkanen, Ahmed Yasin, Amin Affane och Daniel Sundgren, men en del menar att det bästa nyförvärvet är en assisterande tränare.
För 14 månader sedan fick Jens Gustafsson sparken från Halmstad, trots att han förde laget till deras bästa placering på flera år. Nu är han tillbaka i allsvenskan. Men inte som huvudtränare.
- Jag ser detta som en del av min utveckling och en del av ett sätt att bli en ännu bättre fotbollstränare. Att bli ännu lämpligare att i framtiden kunna leda lag. Jag tror att det här är ett utmärkt steg för det, både sett till skillnaden till storlek inom föreningen och förutsättningar, säger AIK:s assisterande tränare Jens Gustafsson till Fotbollskanalen.
Efter en förmiddagsträning på Bosön träffar Jens Gustafsson Fotbollskanalen på AIK:s anläggning på Karlberg. Trots att han bara har varit i klubben i två veckor är det tydligt att han har kommit in i gruppen på ett bra sätt.
Trots att den 37-årige tränaren sitter i en intervju vill han gärna kasta några ord till spelare och tränare som går förbi. Han är nöjd över att dagens träning har varit inomhus men ropar skämtsamt när chefstränaren Andreas Alm går mot omklädningsrummet att "han hade gärna varit utomhus i kylan eftersom han är från Pajala."
Lite senare kommer mittbacken Jos Hooiveld och några lagkamrater förbi och vill skämta med Gustafsson. Stämningen är god och man skulle kunna tro att Jens Gustafsson har varit längre än två veckor i klubben.
Vi backar bandet till november 2014. Jens Gustafsson hade fört Halmstad till deras bästa placering på flera år, han var en av kandidaterna till att bli årets tränare, men fick ändå sparken.
- Jag vill inte prata så mycket om det. Jag tror mig veta anledningen till varför det blev som det blev men jag känner att det har runnit så mycket vatten under broarna efter det så det känns passé, säger han.
- Jag är väldigt stolt över den prestationen som vi gjorde i Halmstad med den individuella utvecklingen av spelare, människor och laget. Den var enorm, framför allt under 2014.
Blev du överraskad?
- Ja. Absolut. Det är jag än i dag.
Du valde att inte prata med media på fyra månader – varför?
- Det finns inte så mycket att säga. Det är så här fotbollsbranschen fungerar. Det har aldrig funnits så mycket att prata om i efterhand. Jag har aldrig känt något behov av att gå ut och berätta om hur det har känts.
Hur var det att få beskedet?
- Det är klart att det alltid är tufft när du inte längre är önskvärd i din arbetsroll. Men det gäller att vara professionell och ta det på ett sätt som ändå förhoppningsvis kan leda till något ännu bättre.
När du gjorde första intervjun, som var med Hallandsposten, pratade du om att det var som en skam – kändes det så?
- Det är ett ord som jag tycker att vi använder alldeles för lite i vardagligt uttryck, för ganska många hålls tillbaka på grund av skammen och kanske också drivs fram av skammen. Men det är klart att det är skamfyllt att inte vara önskvärd längre.
Vad gjorde du efteråt?
- All typ av upplevd motgång som vi stöter på i livet är också ett besked om att visa sin innersta karaktär och ta sig framåt i livet. Jag tror att det är jätteviktigt att förstå att den här typen av saker kommer till oss för att vi behöver det och det här året har varit väldigt lärorikt för min del. Både utifrån att analysera vad jag kunde ha gjort annorlunda under min tid som ansvarig i Halmstad men att också ta kliv i mitt ledarskap och min fotbollskunskap.
- När du inte är ansvarig för ett klubblag och därmed upptagen av nästa match i dina tankar så tror jag att du generellt är mer mottaglig för ny kunskap. Så tiden från beskedet från HBK till att jag fick beskedet att jag fick uppdraget som förbundskapten för det nya U21-landslaget var en väldigt bra tid för utvecklingen. Jag är till exempel väldigt glad över att ha fått möjligheten att ha fått dela mycket tid med Reine Almqvist som jag känner stor tacksamhet till för all den fotboll som han lärt mig.
Hur ser du på Halmstad i dag - har du någon tagg i sidan?
- Nej det har jag inte. Det är mycket som på kort tid är förändrat i Halmstad. Det är bara några få människor kvar som jag har kontakt med som är goda vänner.
När du ser tillbaka på allt, kan det ha varit bra att det blev som det blev - HBK tappade många bra spelare, hade det kämpigt och åkte ur - det kanske inte hade gått att göra det bättre än du gjorde och nu är du i AIK?
- Jag vill inte prata om vad man skulle kunna göra annorlunda i Halmstad, men det som är viktigt att poängtera är den delen som har att göra med att när du står inför ett vägskäl, hur ska du hantera det du ställs mot? Du blir petad från laget eller petad från en tränarroll. Hur ska du hantera det för att kunna ta dig tillbaka?
- Det enda vi kan vara säkra på är att vi blir klokare om vi ser det som en del av vår utveckling. På det sättet, utifrån min personliga utveckling, så tror jag att det var väldigt bra. Om vi ser tillbaka på våra liv så tror jag att vi kommer att komma ihåg hur vi har tagit oss igenom de tuffa motgångarna med stolthet.
I mars blev du tillförordnad förbundskapten för det nya U21-landslaget - hur var det att få ett jobb igen?
- Dels är jag väldigt glad över att jag fick möjligheten att göra det. Det är en annorlunda roll sett till yrket som tränare i klubblag. Lärorikt på många sätt och jag fick nya bekantskaper både ledar- och spelarmässigt som jag tycker berikade mig.
Du var huvudtränare i tre och ett halvt år i HBK och gjorde det bra, nu är du assisterande - ar du högre ambitioner än att vara assisterande?
- Ja, det är ingen hemlighet. Det har inte så mycket med ambitionsnivån att göra utan jag tror att alla tränarteam måste jobba som ett team. Sedan måste någon ta besluten och det är det som är skillnaden på de olika rollerna. Men jag är angelägen om att kunna ta fullt ansvar för saker och ting när det inte blir som man hade tänkt sig.
Hur menar du?
- Att vara ledare innebär att stå längst fram när saker och ting inte blir som man tänkt sig. Det är förenat med mod och mod är den enskilt viktigaste egenskapen för att fungera som ledare. Det kan man till viss del göra som ett ledarteam. Men det är klart att vi alla vet att det är den som står längst fram som är mest utsatt. När allt fungerar ska spelarna få ta berömmet. Men jag ser detta som en del av min utveckling och en del av ett sätt att bli en ännu bättre fotbollstränare. Att bli ännu lämpligare att i framtiden kunna leda lag. Jag tror att det här är ett utmärkt steg för det, både sett till skillnaden till storlek inom föreningen och förutsättningar.
Finns det något svårt i att ha varit huvudtränare och nu vara assisterande när du har högre ambitioner?
- Ja, det är en utmaning. Men det är ju en av anledningarna till att jag är här, att jag, Andreas (Alm) och ”Nesh” (Nebojsa Novakovic) ska kunna arbeta enormt tajt tillsammans och kunna hitta våra bästa lämpade saker och därigenom kunna växeldra. Jag gillar den tanken.
Tror du att många huvudtränare i allsvenskan skulle kunna lämna sin klubb och sedan bli assisterande i en annan i samma serie under de tränarna som finns där nu?
- Jag är säker på att alla skulle svara nej på den. Det finns inte jättemånga tränarjobb på den här nivån, den högsta i Sverige. Så det är en ynnest och få förunnat att få arbeta med det man älskar.
Varför tror du att alla skulle svara nej?
- Det är den första grundtanken. Om du är huvudtränare vill nog de flesta fortsätta vara det.
Varför vill AIK ha din hjälp?
- Det ska man egentligen fråga AIK om. Men jag är ganska övertygad om att AIK har sett den utvecklingen som skedde i Halmstad under den tiden jag var där. Det är nog en del av det.
Tränare för U17 och U21 i Halmstad och sedan U21-landslaget – är du bra på att utveckla?
- Jag tror att man ska akta sig för att säga att man är bra på saker och ting. Jag har ett väldigt bestämt synsätt på hur man ska flytta en människa framåt och det är att inte titta på fotbollsspelaren utan på människan, och det kommer jag att stå för stenhårt. Jag tror att ju mer vi bryr oss om människorna desto mer får vi ut av dem.
- Det är ett humant synsätt som är grunden till allting och till allt ledarskap. Både i ett fotbollslag här, i Madrid, Barcelona, i ett företag, var du än är. Så där vill jag med bestämdhet ändå sätta ner foten och säga utifrån att vill du utveckla något, se till så att du bryr dig om människan. Sen är det min uppfattning att fotbollsspelaren utvecklas som ett naturligt resultat av att människan utvecklas. Ju mer du bryr dig om människan desto bättre och snabbare utveckling kommer du att se hos spelaren.
Det känns som att det här är en väldigt viktig del för dig?
- Ja. Problematiken med det sättet att se på saker och ting är att du inte kan mäta det. Du kan inte mäta en människas utveckling och så vidare, men du kan faktiskt se på hur de väljer att integrera med varandra, hur öppna människorna är och hur betydelsefulla man vågar vara för varandra. Du märker det också i attityd och beteende på och utanför fotbollsplanen.
- Det tror jag är en sak som vi måste jobba ännu mer med eftersom vi i dag lever i ett enormt tekniskt bevandrat samhälle som har en förmåga att ta oss längre ifrån varandra. Jag är fast besluten om att vi måste bygga självförtroende på ett sätt som gör att vi vågar integrera med varandra och vågar bli betydelsefulla för varandra.
Du är utbildad beteendevetare i psykologi, pedagogik och sociologi – vad betyder det för dig som tränare?
- Enormt mycket. Det är klart att vi kan vara olika skickliga på fotboll och vi kan ha olika synsätt och så vidare om hur vi ska agera på planen, men till slut handlar det om att ta hand om människor och få människan att växa och skapa miljöer där människorna är villiga att offra sig själv för andra och inte andra för sig själv. Skapa miljöer där människor känner tillit gentemot varandra och samarbete.
- Vi ska komma ihåg att i fotbollslag så konkurrerar man mycket mer och oftast mot varandra än motståndaren och utifrån det kommer det att bli väldigt viktigt i dag och i framtiden att bygga miljöer som är balanserade för att få laget att växa och bli bättre.
Nu har du inte varit i AIK så länge men är det ändå något speciellt som du tycker att det är stor skillnad på jämfört med Halmstad?
- Förutsättningarna. Storlek och engagemang i klubben. Det är väl det första jag tänker på. Men det är fortfarande människor.
Hur såg du på AIK när du var i Halmstad?
- Ungefär samma sak, att det är en väldigt stor förening med många duktiga fotbollsspelare som vi var tvungna att få ut maximalt av varje individ och utifrån den taktiska dispositionen som vi gick in i matchen med för att vinna.
Hur ser du på AIK i dag, nu när du är i klubben?
- Man har under många år tillbaka tagit topplaceringar. AIK kommer alltid att leva med att ha enormt höga förväntningar på sig. Så ska det vara. En del av vårt arbete som ledare ska vara att alltid sträva mot att överträffa de förväntningarna. Dels det, dels att man under åren varit väldigt skicklig i sin scouting och i sitt sätt att säkerställa ekonomin genom övergångar.
- I det tror jag att det blir väldigt viktigt att vara noga med att spelarna alltid är medvetna om att man lämnar ifrån sig AIK i ett lite bättre tillstånd än hur det var när man kom. Man ska arbeta för det. Arbeta för att arvet man lämnar efter sig är mycket bättre än när man kom hit. Och också att arbeta för att man alltid ska ha större dagar framför sig än vad man har bakom sig. Det tror jag också är jätteviktigt.
Du nuddade vid det här med höga förväntningar. Andreas Alm har fört AIK till placeringarna 2, 4, 2, 3, 3, ändå finns det en del som tycker att det inte är tillräckligt bra – hur ser du på det?
- Förväntningarna är höga och det finns ingen anledning att förändra det utan det handlar om att förhålla sig till det och få förväntningarna att bli en drivkraft i stället. För förväntningar är ju också något som vi lever med och som säljer och så vidare. Vi måste bli skickligare på att förhålla oss till förväntningarna som råder.
Hur ser du på Andreas Alm som tränare?
- Ja du, vi är i början av att lära känna varandra, så som tränare har jag inte jättemycket att komma med, men det är en väldigt intelligent människa.
Hade du någon uppfattning om honom när du var motståndare?
- Ja, jag tycker att vi alla inom tränarkåren inom Sverige har ett gott förhållningssätt. Sedan att vi är konkurrenter när vi möts är en annan sak. Men jag tycker att vi har ett förhållningssätt som jag tycker att vi ska vara stolta över.
Hur bra är dagens AIK-trupp?
- Mycket bra. Det finns en grundkvalitet hos alla spelare som är bra. Det finns en ambitionsnivå hos alla spelarna som tyder på att alla vill bli ännu bättre och alla vill hjälpa AIK att göra ännu bättre resultat än vad man har gjort tidigare. Det är grunden i allting. Dels att det finns en grundkvalitet, dels att det finns en ambitionsnivå som är väldigt hög.
Är truppen tillräckligt bra för att vara bäst i Sverige?
- Det återstår att se. För att trycka lite på oss själva så kan man säga att jag tror att spelarnas kvalitet finns där och sedan handlar det om vår förmåga att få ut mesta möjliga av laget i så många matcher som möjligt. Om jag skulle gå in i omklädningsrummet och säga att: ”nja, vi är inte tillräckligt bra”, då skulle spelarna be mig att dra åt helvete. Så det tror jag definitivt att vi är och sedan handlar det om att vi ska sätta tonen för hur det ska se ut för att vi ska vara så bra som möjligt när serien avslutas tabellmässigt.
Någon spelare som har imponerat?
- Jag tycker att många spelare är väldigt bra. Tycker att vi har väldigt många duktiga unga spelare som är talangfulla och sedan finns det kvalitet som kommer från proffsliv. Så här finns det en väldigt bra grund för att laget ska bli väldigt bra.