Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Nya kravet för allsvenskan: ALLA åskådare ska kunna kameraövervakas

Allsvenskan

Klubbarna i herrallsvenskan ska via kameraövervakning kunna identifiera samtliga åskådare på sin arena.
Det kravet väntas röstas igenom under fredagen.
- Sex till åtta klubbar har fått förelägganden i år, säger Per Eliasson hos Sef till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån

Sedan tidigare har Svenska Fotbollförbundets särskilda tävlingsbestämmelser för allsvenskan på herrsidan innehållit krav på klubbarna om att de vid ordningsstörningar "klart och tydligt" ska kunna "identifiera åskådare på arenans samtliga läktare" med hjälp av övervakningskameror. 

Tanken har varit att alla de personer som står för ordningsstörningar ska kunna identifieras och straffas. Men så har det inte fungerat i praktiken, visar handlingar som lämnats in av SvFF inför fredagens representantskapsmöte - det årliga mötet då svensk fotboll fattar beslut om regeländringar. 

Förbundets tävlingsutvecklingskommitté har nämligen lagt ett förslag till mötet, vilket väntas röstas igenom, om att kravet ska förtydligas på så sätt regeln innebär att "samtliga åskådare på arenans samtliga läktare" ska kunna identifieras av kamerorna. Man ger följande bakgrund till förslaget:

Annons

"I praktiken har matchdelegater och SvFF:s säkerhetsansvariga noterat att det på flertalet allsvenska arenor förekommer kamerasystem vars kvalitet inte är tillräcklig för att kunna identifiera åskådare på individnivå; med andra ord filmas samtliga läktare, men bilderna blir för dåliga för att efter ordningsstörningar kunna identifiera individer".

"Detta är problematiskt eftersom det har en stor negativ inverkan på möjligheten att få bort ordningsstörande supportrar från arenorna i form av lagföring och tillträdesförbud/arrangemangsavstängning".

SvFF:s styrelse har föreslagit att omskrivningen av kravet ska klubbas igenom och utifrån de handlingar som Fotbollskanalen tagit del av inför mötet har den tilltänkta förändringen mötts av ett stort stöd när den varit ute på remiss hos de olika instanserna. Många distrikt är positiva till förslaget och Svensk Elitfotboll, allsvenskans ligaorganisation, stöttar det. 

Annons

Per Eliasson, ansvarig för säkerhetsfrågor hos just Sef, vill inte beskriva det nya kravet som någon stor sak.

- Det här kommer nog innebära att någon kamera någonstans kommer att behöva justeras. På ett antal ställen kanske man behöver komplettera (kameraövervakningen) på ett bättre sätt. Men det är inte så att alla klubbar kommer behöva göra förändringar, säger Eliasson.

Samtidigt berättar han att man stött på situationer under året där kameraövervakningen varit för dålig för att identifiera personer som stått för ordningsstörningar. 

- Vi har haft mellan sex och åtta klubbar som har fått förelägganden om att de ska justera sina kameror, att förbättra kamerorna. Det har de gjort under tiden. Men det kommer säkert vara så att det är sex till åtta klubbar som får det nästa år också.

- Jag tror vi har rättat till fem eller sex system under året. Vi kommer se saker hela tiden och det är oerhört negativt om man inte kan se alla åskådare. 

Annons

Eliasson menar att man löpande hittar nya "blinda fläckar" allt eftersom situationer uppstår och man går igenom material från de olika arenorna. Därför har han svårt att peka ut hur många klubbar som faktiskt kan identifiera samtliga av sina åskådare.

Han säger att man stött på problem på både större och mindre arenor i allsvenskan.

- Det här är och har varit ett problem. Det kommer det vara nästa säsong också.

- Vi har exempelvis haft fasta kameror som inte gått att zooma med. Då har det inte gått att identifiera alla människor.

Enligt Eliasson är de justeringar som krävs utifrån regelverket som ser ut att gälla till nästa år inget som innebär några större kostnader för klubbarna.

Han säger också:

- Kameraövervakningssystemens funktion handlar inte bara om att leta efter personer som begår brott. Det ska också fylla ett väldigt viktigt syfte vad gäller att se att inget händer med våra åskådare, att man har en överblick kring allt från köer till att det inte sker några olycksfall. Därför är det oerhört viktigt att det finns kamerasystem som fungerar.

Annons

Inför den gångna säsongen skrotades den omtalade Villkorstrappan av polisen, vilken ledde till kollektiva bestraffningar på läktarna vid ordningsstörningar. Under 2022 har man istället jobbat utifrån en exkluderingsstrategi, vilken går ut på att identifiera och lagföra de individer som begår brott.

I det arbetet är så klart möjligheten att just kunna identifiera alla åskådare på arenorna viktigt.

- Att kameraövervakningen fungerar är ju vitalt för att vi på ett rättssäkert sätt ska kunna hitta de som begår brott. Vi ska kunna vara säkra på vilken individ som gjort någonting, säger Per Eliasson. 

Men Eliasson tror alltså inte att man kommer kunna identifiera samtliga åskådare nästa år, även om förtydligandet i regelverket införs.

- Det tror jag inte. Allt bygger på en ständig utveckling kring att skärpa systemen och att skruva på alla delar som går. 

Annons

- Det här kommer pågå under ett antal år framåt. Vi kommer alltid ha luckor i systemet men ju mer vi täpper till desto bättre är det. 

På längre sikt vill Eliasson byta ut många av kamerasystemen på arenorna, inte bara justera och komplettera de kameror som redan finns.

- Det pågår en utredning om kameraövervakning. Vi ser ju att det finns system som är väldigt mycket bättre än de vi har i dag (i allsvenskan). Inom en två-treårsperiod tror jag att vi kommer se över de stora delarna av tekniken.

Det nya kravet kommer enbart gälla allsvenskan på herrsidan. 

På representantskapsmötet har SvFF:s styrelse (sju), distriktsförbunden (24), Svensk Elitfotboll (åtta) och Elitfotboll Dam (sex) röster när olika beslut ska fattas.

Publicerad 2022-11-25 kl 09:28

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS