Tumult uppstod på planen under gårdagens svenska cupen-match mellan Malmö FF och Varbergs Bois. Bråket inleddes med Abdulazeez Yusufs skallning på MFF-spelaren Derek Cornelius, innan Robin Tranberg och Martin Olsson hamnade i luven på varandra.
Olsson slog Tranberg i ansiktet och fick liksom Yusuf syna det röda kortet, medan Tranberg fick en varning. Nu har en privatperson anmält Olsson till polisen. En förundersökning är inledd, bekräftar polisen för Fotbollskanalen.
- Ringa misshandel finns det en anmälan upprättad om. Omständigheter: i den 90:e minuten i en match mellan MFF och Varberg har en spelare slagit en annan med en knuten näve i ansiktet. Oklart om några skador har uppstått, säger presstalespersonen.
Enligt praxis är en viss form av våld tillåten inom idrott. Men i fall som det med ishockeyspelaren Jakob Lilja - som 2015 tacklade en spelare i nacken med klubban - har det hänt att misshandelsdomar fastslagits. Lilja-målet gick hela vägen till Högsta domstolen, som fastställde en villkorlig dom om misshandel.
Kammaråklagaren Michelle Stein, som var åklagare i Lilja-fallet, menar att det är från fall till fall gällande hur juridiken ser på händelser, som med Lilja-fallet, och nu med Olsson.
- Det är dels olika idrotter, dels är det en bedömning från fall till fall där samtliga omständigheter behöver vägas in. När det gäller ishockey är visst våld en del av sporten, och det är det på sätt och vis i fotboll också, då det är klart att det blir närkamper. Genom att inlåta sig i sporten har du gett samtycke till visst våld, säger hon till Fotbollskanalen och fortsätter:
- I viss utsträckning måste det också finnas ett utrymme för att bedöma handlingar företagna utan direkt koppling till spelet som tillåtna. Slagsmålsliknande situationer under eller i anslutning till spelet kan i regel vara tillåtna redan med tillämpning av samtyckesregeln. Även när något samtycke inte kan anses föreligga måste vissa handlingar som annars skulle ha varit brottsliga vara tillåtna. Ett exempel är att en spelare som har varit inblandad i en spelsekvens efteråt, t.ex. på väg till avbytarbåset, mot någon annan spelare förövar en gärning som i och för sig utgör exempelvis ofredande. Gränserna för vad som enligt läran om social adekvans kan anses vara tillåtet utom spelet måste emellertid sättas snävare än när det gäller gärningar som har en direkt koppling till spelet.
- Således är det viktigt att i bedömningen av samtliga omständigheter även väga in om händelsen sker i pågående spel, om pucken/bollen är i närheten och liknande.
Om just ett knytnävsslag på planen, som Olsson är anmäld för, säger hon följande:
- Rent generellt skulle jag säga att jag har svårt att se att ett knytnävsslag, som träffar en annan spelare i huvudet, hör hemma i en fotbollsmatch. Ett sådant agerande är troligen inte att anse som godtagbart enligt läran om social adekvans. Däremot kan det naturligtvis finnas ansvarsfrihetsgrunder, såsom till exempel nödvärnsrätt, säger hon och fortsätter:
- I Liljas fall var det en crosschecking, som är otillåten enligt ishockeys ramverk, men även brottslig. Härvid beaktades bland annat omständigheterna i samband med att crosscheckingen utövades.
Martin Olsson har spelat i MFF sedan sommaren 2021 och är noterad för fem mål på 56 A-landskamper. Efter matchen hävdade Olsson att slaget inte var med knuten näve.
- Derek fick en tackling och jag försöker gå dit för att lugna ner situationen, med den som tacklade Derek. Sedan kommer en av mittfältarna bakifrån, säger något till mig. Jag vänder mig om, tar något snack tillbaka. Sedan ger han mig ett slag på sidan, som man kanske inte ser ordentligt - och jag reagerar på det på slaget, sa Olsson och fortsatte:
- Men jag har sett videon, det ser ut som en knytnäve men det var aldrig en knytnäve. Jag snackade med domaren också och han själv sa att det inte var en knytnäve. Det var en öppen hand, kanske greppade till honom hårt, men det gick så snabbt också. Det var definitivt ingen knytnäve, men så klart jag ångrar det. Det är i stridens hetta, man är inne i det. Jag borde inte gjort det. Det är inte acceptabelt.
MFF:s vd Niclas Carlnén har meddelat Fotbollskanalen att han inte vill kommentera ämnet. MFF har också hälsat att Olsson inte kommer kommentera anmälan i dag.
Svenska Fotbollförbundets disciplinnämnd kommer att ta upp ärendet i början av nästa vecka.