Discovery Networks Sweden tar i år över medierättigheterna för svensk fotboll och därmed höjs intäkterna för klubbarna i allsvenskan och superettan från den tidigare summan på 230 miljoner kronor till runt 550 miljoner kronor varje år. Dessutom tillkommer intäkter från ett nytt spelavtal med Unibet värt 140 miljoner kronor per år. Allsvenskans 16 lag får tre fjärdedelar och superettans 16 lag får en fjärdedel av summan.
Men sedan tidigare har fördelningen av den totala summan pengar mellan allsvenskan och superettan varit uppe för diskussion. Fotbollskanalens journalist Olof Lundh har i sin bok "Allsvenskan enligt Lundh" beskrivit att flera allsvenska storklubbar, med Malmö FF i spetsen, vill se att en större del av de centrala Sef-pengarna går till topplagen i allsvenskan, men ännu är ingen ny modell fastställd. Fortfarande gäller att 75 procent av pengarna går till de allsvenska klubbarna, medan 25 procent av pengarna går till klubbarna i superettan.
Svensk Elitfotboll (klubbarna i allsvenskans och superettans intresseorganisation) hade i november i fjol ett medlemsmöte, där frågan åter var uppe för diskussion, men utan att komma till ett beslut, mer än att fördelningen 75-25 fortsatt ska gälla över 2020.
Nu har Sef, i veckan, haft ett nytt medlemsmöte, men ännu inte kommit fram till ett beslut. Frågan kommer att behandlas vidare för ett beslut i höst.
- Målet är att ha ett beslut färdigt inför säsongen 2021. Det ska därmed inte tas något beslut inför årets säsong. Det gjordes en avrapportering från de klubbar som är ansvariga för diskussionerna. Superettan-gruppen och den allsvenska gruppen rapporterade kring var de står och vad de har haft för funderingar, så alla klubbar har varit engagerade i frågan. Tanken är att de ska komma med ett förslag till september för ett beslut som antingen kan tas i september eller absolut senast på vårt november-möte för att vi ska hinna med allt budget-arbete, säger Mats Enquist, generalsekreterare på Sef, till Fotbollskanalen.
Enquist menar att det kan bli 75-25 även 2021, men också möjligen 80-20 eller ett helt annat upplägg för fördelningen av pengar mellan serierna.
- Man tog i fjol bara beslut om att inte ändra. 75-25 bestämde man 2014 och då var frågan mer om man skulle ändra det systemet, men då kände man att det skulle ta för mycket kraft och att det slår. Då ville man skjuta fram en eventuell sådan ändring till 2021 och det är det jobbet som pågår nu. Det låter som att åsikterna vacklar mellan 75-25 och 80-20, så vi får se, men jag hyser hopp om att vi kommer att komma överens. Det finns andra saker i systemet också, så det hänger inte bara på det. Vi låter klubbarna jobba, de gör ett jävligt bra jobb, säger han.
Enquist fortsätter:
- Det är en av frågeställningarna, men det finns också massa modeller som exempelvis en sömnlös kurva där man räknar mellan plats 1 och 32. Då har man en utdelningskurva som är en enda lång sömnlös kurva baserat på sportslig prestation. Det finns massor av sätt att skruva modellerna. Man diskuterar också om man ska ge fallskärmar eller stödhjälp uppåt. De har verkligen ringat in det här. Jag utgår från att man under våren och sommaren sakta kommer att sortera bort sådant som inte är rätt eller framkomligt för att få ihop det sista. I september får vi se om vi lyckats.