Tidigare har Uefa, för att uppmuntra rent spel på fotbollsplanen, fört en rankningstabell över vilka klubbar och ligor som skött sig bäst varje säsong. Tre vinnare från olika ligor har korats och som tack för insatsen fått kliva rakt in i kvalet till Europa League det efterföljande året. För Sveriges del har detta inneburit att såväl Gefle som Brommapojkarna, Elfsborg, Häcken, IFK Norrköping och Öster vid olika tillfällen tilldelats platser i turneringen.
Men själva grunden för sammanräkningen har ifrågasatts. Vid sidan av det uppenbara, att dra på sig få gula och röda kort, har nämligen mer subjektiva bedömningskriterier för "rent spel" räknats in. Inte minst när det gäller den något luddiga formuleringen om att klubbarna, för att få maxpoäng i tävlingen, måste sträva efter att spela "en positiv fotboll".
- Det var mycket omdiskuterat vad som egentligen menades med den saken. Internationellt sett skulle Uefas matchdelegater avgöra detta och i Sverige var det våra inhemska matchdelegater som hade ansvaret. Men den delen plockas nu bort helt och hållet, både i Sverige och av Uefa, säger Gerhard Sager, ordförande för SvFF:s tävlingskommitté, till Fotbollskanalen.
Han berättar att regelverket görs om inför den kommande säsongen, vilket innebär att ytterligare en kritiserad bedömningspunkt plockas bort för svensk del. Den om att publikens beteende på läktaren påverkat fair play-rankningen, vilket inte minst klubbar med stora hemma- och bortaföljen ansett missgynnat dem till förmån för lag med färre personer i publiken. Exempelvis har ordningsstörningar och användande av pyroteknik tidigare renderat minuspoäng.
- Till 2016 kommer vi i Sverige inte alls att titta på sådana moment i det här sammanhanget, utan vi inriktar oss uteslutande på antalet varningar och utvisningar. Det blir grunden till rankningen. På europeisk nivå har Uefa dock valt att ha kvar vissa av dessa inslag. Där kommer de även fortsättningsvis att bedöma tränaren och avbytarbänkens uppförande gentemot domaren samt om supportrarna missköter sig. Men i allsvenskan blir det alltså ingenting subjektivt alls, utan enbart en fråga om mängden utdelade kort över säsongen, säger Gerhard Sager.
Ytterligare en större förändring genomförs i samma veva. Från och med 2016 får man ingen friplats i Europa League tack vare rent spel, istället ska de nationsförbund som varit bäst på fair play få en summa pengar att dela ut till sina medlemsföreningar. Här handlar det om tre kategorier. Den liga med högst fair play-rankning totalt sett belönas med prispremier, liksom den liga som förbättrat sin fair play-poäng mest från föregående säsong samt den liga där åskådarna anses ha skött sig bäst.
Om det blir stökigt kring allsvenskan kan Sverige alltså tappa på Uefas fair play-rankning just för publiken, men eftersom SvFF inte tar hänsyn till det kriteriet i sin egen bedömning går det fortfarande att placera sig högt i den totala fair play-rankningen och vinna pris tack vare det.
- Exakt hur pengarna sedan ska fördelas om Sverige skulle vinna är inte beslutat ännu. Det enda kravet från Uefa är att det blir en rättvis spridning mellan herr- och damfotboll och mellan bredd- och elitverksamhet, säger Lars Helmersson, tävlingschef vid svenska fotbollförbundet.
Uefa har heller inte offentliggjort exakt hur mycket prispengar som ligger i potten. Det beslutar kommittén för fair play och socialt ansvarstagande, som inte gått ut med den informationen till medlemsförbunden.