Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Polisen förbjuder OH-flaggor på Giffarnas hemmamatcher - fler klubbar kan straffas på liknande vis: "Fullt möjligt"

Allsvenskan

Polisen förbjuder OH-flaggor på Sundsvalls hemmamatcher. 
Kenneth Carnabeck, tillförodnad gruppchef på tillståndsgruppen i region Nord hos polisen, berättar att det är en åtgärd som kan användas över hela landet. 
- Om man ska följa den enhetliga standarden, så är det fullt möjligt, säger han till Fotbollskanalen. 

Foto: Bildbyrån.

Utredaren Fredrik Carlstedt riktade nyligen, i en intervju med GP, kritik mot att supportrar använder tifon som ett "verktyg" för att komma undan identifiering och "hitta på massa skit på arenan". Carlstedt uttalade sig i frågan med anledning av att polisen, vid intervjun, inte identiferat någon person efter det avbrutna Göteborgsderbyt mellan IFK Göteborg och Gais tidigare i år på Bravida Arena, där ett stort antal olika pyrotekniska pjäser användes. 

Carlstedt lyfte fram två möjligheter som skulle kunna förhindra att suppportrar bryter mot lagen och försöker hålla sig anonyma. Det var dels att minska storleken på flaggorna, men även att enbart tillåta tifo vid matchstart.

Annons

I går kväll gick Gif Sundsvalls officiella supporterförening Patronerna ut, på Instagram och Twitter, med att de fått besked om att ett beslut är taget om ett liknande förslag. Patronerna skrev att polisen nu beslutat om att förbjuda så kallade "OH-flaggor" (over head-flaggor, det vill säga stora flaggor som kan täcka en hel sektion) på Giffarnas hemmamatcher från och med mötet med Kalmar FF på lördag på NP3 Arena.

När Fotbollskanalen når Kenneth Carnabeck, som är tillförodnad gruppchef på tillståndsgruppen i region Nord hos polisen, så förklarar han beslutet så här: 

- I det här fallet har de inte följt reglerna och bränt av bengaler och liknande. Vad har de då med stora flaggor och tygstycken att göra? Det är att poliser och vakter inte ser vad som försiggår under flaggorna, där man byter kläder och huvudbonader. Vi känner att vi inte kan acceptera den negativa utveckling som skett. Utifrån Sundsvalls första hemmamatch mot Malmö kände vi att vi utifrån regelverket behövde göra en skärpning inför lördagens match. Om de sköter sig ska det inte vara onödiga restriktioner, men i nuläget behövde vi vidta kraftiga åtgärder, säger han. 

Annons

Carnabeck berättar att anledningen till beslutet är att Sundsvall-supportrar bland annat använde pyroteknik under hemmapremiären den 6 april mot Malmö FF i allsvenskan. 

- Vad jag förstår är det då att det varit ett oönskat beteende från vissa supportrar när det gäller bengaler och så vidare och därför har vi sagt att vi inte kan ha flaggor och stora tygstycken. Under dessa döljer sig saker som vi inte kan se och då måste vi göra så här i nuläget. Det är förhoppningsvis inte en permanent lösning utan att man kan återgå till ett normalt förhållande, säger han. 

Förbudet för Sundsvall-fans att använda OH-flaggor gäller därmed inte för all framtid. Det kan bli ändring på det framöver och förbudet kan tas bort. 

- Den ordinarie chefen kommer att göra en bedömning utifrån vad som sker framöver här, säger Carnabeck. 

Annons

- Vi hoppas att det blir ordning och reda och att det ska vara trevligt att gå på fotboll av den här storleken för samtliga. Det är ingenting som polismyndigheten tillämpar för att göra det svårt för supportrarna. Det är tvärtom. Vi vill att supportrarna ska vara där och att det ska fungera på ett bra sätt, men det har inte gjort det och därför måste vi tillämpa en mer restriktiv hållning i det hela. Sedan får berörd chef göra bedömningar framöver tillsammans med insatspersonal på plats. 

Det har tänts bengaler på flera arenor under de första omgångarna i allsvenskan. Varför är det enbart Sundsvall som får förbud?
Jag känner faktiskt inte till det. Då måste man prata med den som är samordningsansvarig som har ett mer nationellt grepp om det hela. Jag har en väldigt liten del i det här just nu. 

Annons

Carnabeck berättar däremot att fler klubbar kan straffas på liknande vis framöver, då polisen har "en enhetlig bedömning i hela landet". 

- Vi har numera en enhetlig bedömning i hela landet, och om det inte är exakt på pricken, så är det en strävan att det ska bli en enhetlighet. Det ska inte råda någon tveksamhet om vad som gäller i vår villkorsgivning utifrån en villkorstrappa som gäller. I det här fallet har vi nu varit tvungna att skruva åt villkoren lite grann för att stävja problem, säger han. 

Däremot är det upp till varje region att ta beslut om förbud. 

- Om man ska följa den enhetliga standarden, så är det fullt möjligt (med förbud för andra klubbar), men det är upp till var och en att göra den bedömningen, det vill säga varje region. 

Patronernas ordförande Emma Asp blev chockad och besviken över förbudet. 

Annons

- Jag fick beskedet via vår säkerhetschef på Giffarna och det första beskedet gällde inte bara OH-flaggor, även alla, inom citationstecken stora föremål det vill säga stripes, megaflaggor och allt som är stort. Sedan blev det ändrat till OH-flaggor. Jag blev på riktigt chockad över det beslutet och framför allt att det togs utan en enda tillstymmelse till dialog med oss supportrar. Jag tycker också att det känns helt befängt att de benämner det som ett "brottsverktyg". Vi undrar ju då lite vad som blir nästa steg. Kommer det att ta bort stripes, 2-pinnsflaggor och så vidare framöver? Vad kommer de att förbjuda eller reducera nästa gång?, säger Asp till Fotbollskanalen. 

Hur ser du på polisens beskrivning om att ni använder det som ett "brottsverktyg"?
- Jag var senast i går kväll och målade tifo. Det är något som vi lägger ner sjukt mycket tid och pengar på för att hylla vår stad och vårt lag med det vi målar och visar upp under matcherna. Jag kan inte förstå hur de kan få det till ett brottsverktyg, säger Asp. 

Annons

Patronerna kommer därmed, ihop med övriga supportergrupperingar, att manifestera under lördagens hemmamatch mot Kalmar FF genom att under matchens första tio minuter sitta ner på ståplats och vara tysta i tio minuter. 

- Vi kommer att ha ett flaggtifo och uppmana alla supportrar att ta med sig en halsduk, men efter spelarpresentationen kommer vi att sitta ner på ståplatsen och vara knäpptysta i tio minuter. Det är för att vi vill visa effekten av vad det kan bli med en kvävd läktarkultur, vilket vi tycker att det här är en del av, att döda supporterkulturen. Men sedan vill vi inte ha det så, vi gör ju det här för att stötta Sundsvall. Vi, i Patronerna, kommer också att göra det här med övriga supportergrupperingar, så de är också en del av detta. 

Asp berättar vidare att hon är öppen för en dialog med polisen om ämnet och är kritisk till att polisen inte tog kontakt med supportrarna innan beslutet togs. 

Annons

- Jag tycker att när vi skriver ut vår manifestation är det ett sätt att visa att vi tar dialogen och den kommer vi fortsätta att alltid ta. Sedan tycker jag att det är upp till polisen att kontakta oss och vi är öppna för att ha en dialog. Vi känner inte att det är okej med det här förbudet eftersom att man förbjuder något lagligt för att komma åt något olagligt och det tycker inte vi känns okej, säger hon. 

Gif Sundsvalls klubbchef Henrik Lindgren tycker också att det är tråkigt med polisens beslut. 

- Jag tycker att det är jättetråkigt utifrån att vi alltid har haft skötsamma supportrar, även om det finns några olika element som tycker att det är roligt att använda pyroteknik. Den stora merparten har alltid skött sig i Patronerna och andra falanger och att man då förbjuder en OH-flagga som jag vet att man lägger ner timmar på med själ och hjärta för klubb är jättetråkigt, säger Lindgren.

Annons

- Vi, som klubb, får naturligtvis acceptera polisens beslut och försöka söka en dialog med polis och supportrar för att komma till rätta med detta. Vad jag förstår är det inte ett beslut som är hugget i sten, då det kan komma att ändras. Jag hade kontakt med våra supporterpoliser i går, som vi har en bra dialog med, och de var väl nästan lika förvånade. De sa att det kom från högre ort och beklagade också att de inte fick vara med i dialogen med oss, fortsätter han. 

Lindgren berättar att Giffarna ska försöka få till ett möte med polis, supporterpolis och supportrar efter lördagens hemmamöte med Kalmar och innan hemmamatchen efter det den 29 april mot Falkenberg. 

- Vi kommer att kalla till och ha en dialog med polis och supportrar. Vi har haft och har en bra dialog med supportrarna, men vi måste få in polisen i det också och hitta en bra lösning tillsammans. Det tror jag vi kan lyckas med. Det är som i många andra konflikter brist på kommunikation och det är det nog här ockå, säger han och fortsätter: 

Annons

- Vi kommer inte att hinna få till ett möte innan matchen på lördag och det tillståndet är det redan beslutat om, men det måste ske till nästa hemmamatch innan det som är om ungefär två veckor, säger Lindgren. 

Kenneth Carnabeck är också positiv till dialog, men är tydlig med att reglerna redan är tydliga för alla parter kring ämnet. 

- Jag kan rent generellt sätt säga att det är goda initiativ att ha en dialog oavsett vad det handlar om, men det är den ordinarie chefen som får föra den talan. Vi är väldigt måna om att föra en dialog för att kunna rätta till saker och ting. Det här är inget påfund med att regler kommer plötsligt, säger han. 

- De berörda parterna vet vad som gäller och sedan är det väldigt synd att det blir kollektivet som straffas, men kollektivet borde titta på individerna som har saboterat för kollektivet. Det är inte så att polismyndigheten på något sätt varit en del i att vi har försvårat för kollektivet. När man som individ gömmer sig bakom ett jättestort tygstycke vet vi inte vem det är, samtidigt som de byter kläder och huvudbonader. Då blir det väldigt svårt och då måste man tyvärr tillämpa det här. Vi har ett stort ansvar, utifrån ordningslagen, att det ska vara ordning och säkerhet som gäller, fortsätter han. 

Annons

Varför hade polisen inte en dialog med klubben och supportrarna innan beslutet togs?
- Jag vet inte om jag vill kommentera det. Berörda parter känner till vad som gäller och när man inte följer det måste vi gå ytterligare ett steg och visa att ord och handling följer varandra från polismyndighetens sida. 

Visa det här inlägget på Instagram

Tio tysta minuter för en levande läktarkultur. Idag kom beskedet från polisen i Sundsvall att vi inte längre får använda oss av våra målade banderoller, eller så kallade OH-flaggor, som vi brukar dra upp över publiken. Detta beslut gäller på NP3 Arena från och med matchen nu på lördag mot Kalmar FF och gäller tills vidare. Beskedet kom som en blixt från klar himmel utan en tillstymmelse till dialog. I beslutet står att läsa: "Så kallade overhead-flaggor är otillåtna på idrottsarenan. Arrangören ansvarar för att besökare till ståplatssektion visiteras för att säkerställa att sådana tygstycken som brukar användas som overhead-flaggor, det vill säga tygstycken av sådan storlek att de kan användas som brottsverktyg i syfte att dölja maskering och annan brottslig handling, inte tas in på arenan." Vi är chockade. Dels att beslutet har tagits utan dialog med oss supportrar, dels att polisen i Sundsvall på fullt allvar verkar tro att vi lägger ner hundratals timmar på målning och mycket pengar på att tillverka det polisen väljer att kalla "brottsverktyg". Sanningen är att vi väljer att måla dessa banderoller för att hylla vår stad och vårt lag. Inget annat. Under 20 år har Patronerna aldrig varit med om något liknade. Vi känner en stark oro för denna ignorans och brist på kunskap i ämnet. Om detta inte sköts enligt polisens beslut så kan det bli än hårdare villkor framöver enligt den så kallade villkorstrappan. Vad blir nästa "brottsverktyg" att ta bort från ståplats? Stripes? Megaflaggor? 2-pinnsflaggor? Förbud mot vissa ramsor/sånger? Reducerad ståplats? Stängd ståplats? I vår värld är det helt uppåt väggarna att villkora bort/förbjuda lagliga saker för att komma åt olagliga. Till skillnad mot polisen väljer vi att ta dialogen. Ett första steg är detta inlägg. Steg nummer två är att aktivt ta ställning för en levande läktarkultur på lördagens match. Patronerna Sundsvall, Sektion Norr och ANG uppmanar till följande: Se kommentar för fortsättning!

Ett inlägg delat av Patronerna Sundsvall (@patronerna_sundsvall)

Publicerad 2019-04-18 kl 11:34

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS