Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Polisen hotar stänga ståplats efter nytt pyrotekniktest i container: "Oseriöst"

Allsvenskan

Polisen hotar med att stänga ståplatsläktare i allsvenskan.

Detta efter att ha genomfört ett nytt pyrotekniktest i en container.
- Det nya testet känns helt oseriöst, säger AIK:s SLO Tobias Larsson till Fotbollskanalen.

Foto: Scanpix

Hösten 2013 genomförde FOI (Totalförsvarets forskningsinstitut) ett test av pyroteknik på Friends Arena, på uppdrag av dåvarande Rikspolisstyrelsen.

Man ville då analysera pyroteknik och dess risk-, säkerhets- och hälsoaspekter för att få fram ett beslutsunderlag om att tillåta användandet av till exempel bengaler under fotbollsmatcher i Sverige.

Försöken utfördes med fem, 20 och 40 pyrotekniska satser, med såväl öppet som stängt tak. I rapporten från FOI står det att rökutvecklingen var låg och att röken mestadels steg mot taköppningen och i liten grad spreds in på läktarsektionerna.

Arbets- och miljömedicinkliniken vid Universitetssjukhuset i Örebro har bedömt hälsoriskerna av pyroteknik, baserat på testet från Friends Arena. Halterna av nitrit/nitrat låg alla under detektionsnivån, vilket gjorde att de inte analyserades.

Annons

Men exponeringen av saltsyra, damm, strontium och magnesium undersöktes (se resultat i faktaruta nedan). I sin bedömning skriver arbets- och miljömedicinkliniken i Örebro:

"Inga hälsorisker misstänks vid exponering av saltsyra, strontium och magnesium utifrån de uppmätta halterna i rapporten. Däremot rekommenderar vi att användning av bengaler samtidigt med nödbloss undviks så att man håller dammexponeringen så långt det går. Om bengaler och nödbloss används så rekommenderas en arbetstid på mindre än fem timmar".

Men trots testet hösten 2013 genomförde Polismyndigheten i slutet av augusti i år, tillsammans med Storstockholms brandförsvar och i samverkan med FOI (Totalförsvarets forskningsinstitut), tester av olika former av pyroteknik.

Fotbollskanalen har tagit del av av Polisens skrivelse och som bakgrund till testerna skriver polisen:

Annons

”Otillåten användning av pyroteknik i samband med idrottsevenemang är ett av de största problemen när det gäller att skapa välkomnande, trygga och säkra evenemang för alla”

De poängterar också att om man använder pyroteknik så begår man ett brott och lägger till:

”Polismyndigheten kommer intensifiera arbetet med att besluta om skärpande villkor för idrottsevenemang där det bedöms finnas risk för ordningsstörningar och brottslighet i form av användning av otillåten pyroteknik. Sådana villkor kan t.ex. vara att antalet ståplatspublik reduceras, att sektionera ståplatsläktare eller att förbjuda eller ställa in evenemanget”.

Polismyndigheten ville få reda på vilka arbetsmiljörisker som poliser utsätts för i samband med matcher där pyroteknik används.

”Testerna genomfördes i en container som var väl ventilerad. Syftet med miljön var att den så långt som möjligt skulle likna arenamiljön och att skapa den röktäthet som kan uppstå i en sådan miljö”, skriver polisen.

Annons

Partiklarna från röken hamnar längst ner i lungorna, enligt den initiala bedömningen av testerna i containern (se resultat i faktarutan nedan). Tvärtemot testet från 2013, alltså.

Polismyndigheten rekommenderar, baserat på resultatet från testerna, poliser att bära skyddsmask under matcher där pyroteknik förekommer. Och nu hotar polisen alltså med tomma ståplatsläktare eller att förbjuda evenemangen helt.

Det framgår inte av Polisens skrivelse vilka ämnen det är som uppmätts, vem det är som analyserat testerna - eller varför man valt att göra testet i en container i stället för på en fotbollsarena.

AIK:s SLO (Supporter Liaison Officer, en länk mellan klubb och supportrar) Tobias Larsson reagerar starkt på att polisen har gjort ett nytt bengaltest efter det som genomfördes 2013.

- Det här känns jättemärkligt. Man gjorde ett test på Friends Arena och då var jag där, så jag kan inte förstå varför man behöver göra det i en ny miljö. Det känns helt oseriöst att göra det i en container. Nu är inte jag en forskare eller vetenskapsman, men att jämföra en container med en fotbollsläktare känns helt konstigt, säger Larsson.

Annons

- Man behöver ju en väldigt stor container om den ska motsvara en fotbollsläktare. Jag tycker att det är jättebra att man utreder det här och samlar in mer data och information kring pyroteknik, men då måste man göra det seriöst, fortsätter SLO:n.

Larsson blev inte inbjuden till det senaste testet.

- Och det blev inte de andra SLO:erna som jag varit i kontakt med heller.

Vad säger du om att de pratar om att stänga ståplatsläktare eller rent av förbjuda evenemang?
- Jag vet inte. Jag tror inte de skulle kunna lösa problemet. Folk kan ju köpa biljetter till andra sektioner och bränna av pyroteknik där. Och om de ska förbjuda evenemang, vad är det för land vi lever i då?

- Det är polisens ansvar att utreda brott, sen är vi en ansvarstagande arrangör. Vi gör allt vi kan för att förhindra pyroteknik på läktarna och vi jobbar aktivt med att det inte ska uppstå någon olycka, säger Tobias Larsson.

Annons

Nyligen genomförde Helsingborgs IF tester av pyroteknik på sin arena Olympia efter att ha enats med brandmyndigheten, för att möjligen kunna göra de testade blossen tillåtna under speciella och kontrollerade former. Då valde polisen att inte medverka.

- Vi fick svaret att de inte skulle kunna göra en bedömning på plats ändå, så de avböjde, berättar HIF:s SLO Alexander Ström.

Vad tänker du kring det, att de inte ville dyka upp?
- Jag reflekterar inte så mycket över det. Vi har gjort testet och det viktigaste är att vi vet hur vi ska gå till väga kring det.

- Vi kom fram till att det för vår del som arrangör är säkert och tryggt, på det sättet vi ska hantera pjäserna, säger Ström.

Polisens svar om containtertestet går att läsa HÄR.


FAKTA:

Resultat av testerna på Friends Arena 2013:
De uppmätta halterna av saltsyra var låga (högst 0,12 mg/m3). Enligt arbets- och miljömedicinkliniken har en undersökning hos astmatiker, som är extra känsliga, gjorts och då innebar exponering för saltsyra och en halt på 1,1 och 2,5 mg/m3 under 45 minuter varken luftvägsirritation, trötthet, huvudvärk eller yrsel.

Annons

Dammkoncentrationen från testet med både bengaler och nödbloss uppgick till 1,7 mg/m3, men gränsvärdet i Sverige för att damm ska anses nå långt ner i luftvägarna är 5 mg/m3. Engelska Institute of Occupational Medicine (IOM) rekommenderar dock att halterna ska ligga under 1 mg/m3. Notera dock att gränsvärdet gäller för en hel arbetsdag (åtta timmar). Det gör att man skulle kunna vistas i en miljö med den uppmätta halten av damm i fem timmar innan man går över IOM:s rekommenderade gräns.

Testerna som gjordes på Friends Arena visade också på mycket låga halter strontium och magnesium. Det finns dock inga gränsvärden gällande de metallerna då de har låg toxicitet.

Resultat av testerna i containern 2015:
Partikeltätheten varierade från 19 mg/m3 till 281 mg/m3, vilket är 56 gånger högre än gränsvärdet i Sverige på 5 mg/m3. Halterna som uppmätts av testerna i containern är dock något man utsätts för under ett kort förlopp, inte de åtta timmar (en arbetsdag) som gränsvärdet gäller kring.

Annons

I klippet ovan kan man se IFK Göteborg-supportrar tända bengaler i torsdagens match mot Elfsborg.

Publicerad 2015-09-25 kl 13:20
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS